NAJNOVIJE
U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja

U Vukovaru se ovoga tjedna obilježava Europski tjedan mentalnog zdravlja.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:10)
Izborom Jandrokovića za predsjednika konstituiran 11. saziv Sabora

Nepunih mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika sa 144 glasa za i 6 protiv, konstituiran je 11. saziv Hrvatskog sabora.

- Dobiti treći put povjerenje zastupnika za obnašanje dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicama i zastupnicima još jednom čestitam na izboru. Neki od vas su bili i u prethodnim sazivima, a mnogi će prvi put sjesti u saborske klupe. Svima nam zajedno želim uspješan saborski mandat i da kroz kvalitetan i predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od naših građanki i građana - rekao je Jandroković. 

 

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 12:03)
Vlada: Nabava devet CT simulatora za bolnice

Tehnička Vlada donijela je u četvrtak odluku o nabavi CT simulatora za bolnice radi poboljšanja prevencije, liječenja i dijagnostike raka kako bi se svim onkološkim bolesnicima osigurala optimalna terapija.

Ministarstvo zdravstva provodi projekt u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti a vrijedan je 6.5 milijuna eura. Nabavlja se devet CT simulatora - tri za KBC Zagreb, dva za KBC Sestre milosrdnice i po jedan uređaj za KBC Split, KBC Rijeku, KBC Osijek i Opću bolnicu Zadar. 

Uređaji će biti isporučeni bolnicama u roku od 12 mjeseci, a novac je osiguran u državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Također, Vlada je donijela uredbu kojom prestaje raditi Ured potpredsjednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković prethodno se na sjednici zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi, kao i ministrima Brnjac i Malenici, na postignućima u svojim resorima te na doprinosu u ostvarenjima programa Vlade.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 11:40)
Vlada nagradila Baby Lasagnu s 50.000 eura

Kako prenosi Hina,  tehnička Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o dodjeli novčane nagrade Marku Purišiću, umjetničkog imena Baby Lasagna, u iznosu od 50.000 eura za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu i kao posebno priznanje Vlade za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti Hrvatske.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:43)
Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar građanima mjerili razinu šećera u krvi i krvni tlak

Gradsko društvo crvenog križa Vukovar obilježilo je Tjedan crvenog križa.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:23)
U tijeku je Javni poziv za upis djece u Dječji vrtić Vukovar 1

Dječji vrtić Vukovar 1 raspisao je 7. svibnja 2024. Javni poziv za upis djece u redoviti cjelodnevni program, poludnevni program i program predškole u navedenom vrtiću za pedagošku godinu 2024./2025.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 10:20)
U Vukovaru otvorena izložba karikatura glumaca

U sklopu 31. Festivala glumca Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar organizirala je izložbu Glumci u karikaturi - Karikature glumaca u filmu i kazalištu.

(Četvrtak, 16 Svibanj 2024 09:49)

Čista je srijeda

Čista je srijeda Foto: Sandra Grgić

Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede kojom počinje korizma, što je vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, kao poseban oblik pokorničke priprave vjernika za proslavu Kristova vazmenoga otajstva – Uskrsa.

Naziv Pepelnica potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom napravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara: "Obratite se i vjerujte evanđelju" ili "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti!". Posipanje pepelom na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjerničku spremnost da svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti sudjeluju u Kristovoj žrtvi, a pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica s prošlogodišnje Cvjetnice.

- Mi se vjernici uvijek veselimo nekako došašću, Božiću i Uskrsu, a korizma nam nije baš neko vrijeme kojemu se veselimo, ne doživljavamo ga baš kao neko sretno vrijeme no, njega Bog gleda upravo tako. Za njega je korizma vrijeme puno nade, vrijeme kada bi se mi vjernici, njegova djeca, trebali vratiti kući. Naš nebeski otac želi da mu se svatko približi i vrati i iskusi njegovu ljubav - pojasnio je gvardijan i župnik Crkve sv. Filipa i Jakova fra Tonio Vučemilović.

Kako bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijednim postom i nemrsom. Postiti znači najesti se jednom do sita u danu, a ne mrsiti znači ne jesti meso. Obično se osim mesa ne jedu ni mlijeko, jaja i mliječni proizvodi. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.

Post obvezuje sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine života, dok nemrs obvezuje sve koji su navršili 14 godina života u sve petke, a napose korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina. Post i nemrs ne obvezuju one koji se nalaze u težim životnim okolnostima, kao što su bolesnici, trudnice, dojilje, putnici ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze, teško postiti i ne mrsiti. U takvim se okolnostima preporučuje, ako je to fizički moguće, da se post i nemrs zamijene nekim drugim djelom pokore.

Pročitano 234 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija