NAJNOVIJE
Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pružila je potporu Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Pozdravljajući odluku Ujedinjenih naroda da proglase Rezoluciju o genocidu u Srebrenici iz Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, udruge koja okuplja preživjele sudionike obrane Vukovara od srpsko-četničke agresije na Hrvatsku 1991. godine, braniteljica i branitelja-ratnika koji su preživjeli zarobljavanje, mučenja u srpskim koncentracijskim logorima i bili svjedoci masovnim egzekucijama, oglasili su se priopćenjem za medije u kojem su naglasili kako su žrtve i oni koji su preživjeli, patnja se ne može ublažiti no kad se pokaže sućut i razumijevanje onda svim ljudima na svijetu kojima je do pravde to ipak nešto znači.

- Svi dobro znamo da su protiv Srbije 1999. godine podnesene dvije tužbe za genocid. Jedna je za Bosnu i Hercegovinu, a druga za Hrvatsku. Nažalost, Međunarodni sud nije u cijelosti usvojio niti jednu tužbu. Za Bosnu i Hrvatsku dosuđen je samo genocid u Srebrenici, a za Hrvatsku, iako su utvrđeni elementi genocida u mnogim hrvatskim gradovima, odluka suda nije potvrdila da je bila namjera za genocid pa nije dosuđen genocid za Hrvatsku. Genocid je najteži masovni zločin na svijetu, koji je opisan kao takav i stoga pozdravljamo ovu Rezoluciju – pojasnila je Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara te naglasila važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida.
- Posebno smo zahvalni na razumijevanju Ujedinjenih naroda – jedine svjetske organizacije čovječanstva za priznanje žrtvama te očekujemo i priznanje UN-a i žrtvama genocida u Vukovaru, Škabrnji, Dalju i svim hrvatskim mjestima u kojima je srpska vojska počinila genocid. Podsjećamo i na važnost osude svih postupka kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, te važnost osude svih koji negiraju postojanje takvih zločina i genocida. Također, ističemo važnost informiranja ali i dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni te nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi - rekla je Gregurić.

(Utorak, 07 Svibanj 2024 14:29)
Odana počast bugarskim vojnicima i časnicima u Drugom svjetskom ratu

Polaganjem vijenaca na Bugarskom vojnom groblju odana je počast svim poginulim bugarskim vojnicima i časnicima koji su tijekom 1944. i 1945. godine poginuli na bojištima Drugog svjetskog rata. Polaganju vijenaca i paljenju svijeća nazočili su Iva Nikolaeva Kruleva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj s izaslanstvom, predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Grada Vukovara.

- Odavanje počasti bugarskim časnicima i vojnicima ovdje u Vukovaru postala je tradicija. Zahvaljujem se Gradu Vukovaru što nas podržava i svake godine s nama odaje počast časnicima i vojnicima - rekla je veleposlanica Bugarske dodajući kako prema posljednjem popisu stanovništva na području Republike Hrvatske ima između 200 i 300 Bugara.

Vojni izaslanik obrane Republike Bugarske brigadir Ivan Plamenov Studenkov zahvalio je Gradu Vukovaru što brine o spomeniku bugarskim vojnicima i časnicima.

- Između Vukovara i Vinkovaca poginulo je 1027 bugarskih časnika i vojnika. Ovo je groblje tijekom Domovinskog rata oštećeno no, Grad Vukovar ga je pomogao obnoviti. Nakon toga mi smo postavili spomenik s imenima svih poginulih bugarskih časnika i vojnika. Svake godine ovdje zajedno odajemo počast što je i dobra prilika za nadogradnju suradnje između Bugarske i Hrvatske – naglasio je Studenkov.

Ispred Grada Vukovara počast je odao pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

- Turbulentno 20. stoljeće bilo je prepuno totalitarnih sustava i prepuno žrtava. Ovdje, u Vukovaru, daleko od svoga kraja, poginuli su bugarski vojnici, a počast im odajemo ispred spomenika koji je podignut 2016. godine njima u spomen. Ovo mjesto bilo je oštećeno za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku te je potom obnovljeno. Počast smo odali i poginulim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Oni su svojom žrtvom  prekinuli niz totalitarnih sustava u Hrvatskoj te su omogućili da živimo u demokratskom i slobodnom društvu – rekao je pročelnik Dimić.

Nakon odavanja počasti na Bugarskom vojnom groblju, uslijedilo je odavanje počasti svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom rata

(Utorak, 07 Svibanj 2024 14:12)
Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku započeo Career day 2024.

Na Ekonomskom fakultetu Osijek, a u organizaciji osječkog AIESEC-a i Ekonomskog fakulteta u tijeku je Career day 2024. pod sloganom „Tvoja prilika za izvrsnost!“

(Utorak, 07 Svibanj 2024 12:45)
Vukovarsko-srijemska županija po 31. put postaje glumačko središte, počinje još jedan Festival glumca

Vukovarsko-srijemska županija će od 10. do 19. svibnja po 31. put postati glumačko središte. Grad domaćin ovogodišnjeg Festivala glumca je grad Otok, a domaćin je glumac Draško Zidar.

(Utorak, 07 Svibanj 2024 12:20)
Osnovnoškolci se natjecali u floorballu

U sklopu mjeseca sporta u Sportskoj dvorani „Danijel Rehak” u Vukovaru učenici petih i šestih razreda iz šest osnovnih škola s područja grada Vukovara natjecala su se u floorballu. Floorball je relativno nova igra u Hrvatskoj, no u nekim državama postoje ozbiljne lige u tom sportu. Cilj je bio približiti ovu novu igru mladima. Kako bi natjecanje bilo zanimljivije ekipe su bile mješovite, dvije djevojčice i dva dječaka kao igrači i vratar koji može biti dječak ili djevojčica. Natjecanje su organizirali Zajednica sportskih udruga i Udruga kineziologa grada Vukovara Natjecanje je otvorio pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić. - Ovo natjecanje je uključeno u mjesec sporta grada Vukovara. Ono što je naša želja bila je da uključimo što više školskog sporta u same aktivnosti mjeseca sporta jer nam je želja da mlade generacije budu sportski osviještene, da se što više uključuju u sportske klubove i da što više žive sportskim duhom – rekao je Dimić.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Vukovara Ivan Polhert istaknuo je da je cilj animirati što veći broj djece– U organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Vukovara i grada Vukovara već tradicionalno u svibnju pri kraju školske godine želimo što više klubova, što više škola u što više sportova, na što više objekata organizirati što više natjecanja da djecu izvučemo na teren da se igra u jednom prijateljskom ali natjecateljskom tonu i da kroz to promoviramo sport.

- Ovo smo pokrenuli već prije tri godine. Floorball je igra s palicama, znači hokej u dvorani. Pravila su da igraju muški protiv muških i ženski protiv ženskih a mi smo danas napravili iznimku da igraju dvije curice i dva dečka u isto vrijeme. Igra se na terenu 19x10 koji je ograđen s ogradom visine pola metra i igra se kao hokej na travi. To je novi sport, u Hrvatskoj nije toliko rasprostranjen ali ga želimo popularizirati jer je djeci zanimljiv pošto je novi – rekao je Marković.

(Utorak, 07 Svibanj 2024 11:38)
Penava pred sutrašnji sastanak s HDZ-om: I dalje su oko pregovora sve opcije na stolu

U Domovinskome pokretu sve su opcije oko sastavljanja nove hrvatske Vlade na stolu i tako će biti sve dok se nešto ne potpiše ili dok eventualno netko odluči nakon potpisivanja ne držati se potpisanog, istaknuo je predsjednik ove stranke Ivan Penava pred sutrašnji nastavak pregovora s HDZ-om. Ocijenio je i da su napravili određene pomake ka napretku i dogovoru oko većine u razgovorima upravo s tom strankom.

(Ponedjeljak, 06 Svibanj 2024 14:32)
Na Olajnici otvoren BMX park vrijedan gotovo 90 tisuća eura

Novoizgrađeni BMX park na Olajnici smješten je na šetnici uz Vuku, površine je 420 četvornih metara s voznom površinom duljine 251,50 metara i vrijedan je gotovo 90 tisuća eura s PDV-om. Uz postojeći skate park, dodatno upotpunjuje društveni sadržaj u Vukovaru pa ga je tim povodom obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, a bili su tu i njegov zamjenik Filip Sušac te djeca iz Dječjeg vrtića Vukovar 1. Ovim je obilaskom park i službeno otvoren.

(Ponedjeljak, 06 Svibanj 2024 14:20)

GRADSKO VIJEĆE: Izglasan rebalans proračuna za 2016. godinu

Usvojene sve točke dnevnog reda Usvojene sve točke dnevnog reda Foto: R.Rac

Na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara usvojene su sve točke dnevnog reda.

Donijete su Strateške smjernice za razvoj turizma Grada Vukovara u vremenu od 2016. do 2020. te Odluka o usvajanju godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Vukovara za 2015. godinu.

11 glasova za, 5 suzdržanih i 5 protiv

S 11 glasova za - HDZ-a, HKS-a, HDSSB-a i BM 365 Stranke rada i solidarnosti, izglasan je rebalans proračuna za 2016. godinu. Protiv ove točke bilo je 5 vijećnika SDP-a i HNS-a, dok je pet vijećnika SDSS-a i SNS-a ostalo suzdržano.

Donesena je i Odluka o kriterijima, mjerilima i postupcima za dodjelu nefinancijske podrške u pravima, pokretninama i nekretninama organizacijama civilnog društva. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić izrazio je zadovoljstvo sjednicom. - Napravili smo određeni pomak jer po prvi puta rebalans proračuna za slijedeću godinu donosimo sredinom tekuće godine, a ne na kraju kao što je to bio slučaj do sada - rekao je Gavrić dodajući da su pitanja vijećnika upućena gradonačelniku Penavi bila konstruktivna.

Proračun Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine sadrži prihode i primitke u iznosu od 250.719.859 kuna, rashode i izdatke u iznosu od 271.565.000 kuna te raspoloživa sredstva iz prethodne godine (višak)  u iznosu od 20.845.141 kuna.

Nekolicina vijećnika opozicije komentirala je kako je rebalans proračuna za 2016. godinu "prenapuhan" ili preambiciozan povuče li se paralela s prošlogodišnjim rebalansom ili pak usporedi li se s gradskim proračunom Grada Vinkovaca.

- Rebalans možda je "prenapuhan" ali vukovarski proračun je uvijek u planovima veći nego u realizaciji. Puno projekata guramo paralelno, na puno toga računamo i idemo u puno smjerova u razvijanju grada. Naravno da neke od tih smjerova uspijemo realizirati, a neke ne. Najčešće se to događa jer je većina tih projekata financirana preko nacionalnih ili EU fondova pa sukladno prolaznosti na tim fondovima se realiziraju i projekti - rekao je Penava, dodajući kako broj investicija koje su u tijeku i broj bagera na vukovarskim ulicama tome idu u prilog i najbolje govore o projektima koji se realiziraju.

Besplatno kupanje na vukovarskoj Adi

Sjednici Gradskog vijeća prethodio je aktualni sat na kojemu su gradonačelnik Penava i pročelnici upravnih odjela Grada Vukovara odgovarali na upite vijećnika.

Pitanje je imalo 14 vijećnika među kojima i predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ), kojega je zanimalo hoće li ove godine svi posjetitelji vukovarske Ade biti oslobođeni plaćanja sezonskih ili dnevnih karata. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić je izvijestila kako je Grad Vukovar sklopio ugovor sa Športsko ribolovnom udrugom Dunav, nakon što su od Hrvatskih voda dobili suglasnost za korištenje vukovarske Ade za sport i rekreaciju i nakon što je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donesena odluka o načinu korištenja Ade za sport i rekreaciju svima po istim uvjetima. - Nakon konzultacija s ostalim sportsko-ribolovnim udrugama ustanovili smo kako ŠRU Dunav jedina ima kapacitete za prijevoz i za osiguravanje svih drugih uvjeta na vukovarskoj Adi. Potpisivanje toga ugovora svim posjetiteljima je osiguran besplatan prijevoz na vukovarsku Adu.

Stolovi su za stolni tenis, a ne za skakanje

Vijećnik Darko Buljan (SDP) iznio je upit građana iz Velebitske ulice, koji su kako je rekao, izrazili negodovanje zbog postavljanja betonskih stolova za stolni tenis na koje se djeca penju te se u slučaju pada s njih izlažu nepotrebnoj ugrozi. Dogradonačelnik Marijan Pavliček mu je odgovorio kako uvijek postoje zadovoljni i manje zadovoljni sugrađani. - Cilj je bio na nekoliko lokacija u gradu postaviti sportske terene za rekreaciju,  ne samo djece nego i starijih sugrađana. Odite u zapadnoeuropske zemlje i vidjet će te kako imaju betonske stolove za stolni tenis. Treba se naučiti kulturi i ne skakati po stolovima. U globalu mislim da je puno više zadovoljnih nego nezadovoljnih sugrađana - rekao je Pavliček.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) ukazao je na preveliku razliku u visini proračuna gradova Vukovara i Vinkovaca. Vijećnicu Biljanu Gaću (SDP) je zanimalo kako je Grad Vukovar objavio pa povukao natječaj, vezan uz kriterije, mjerila i postupke za dodjelu nefinancijske podrške u pravima, pokretninama i nekretninama organizacijama civilnog društva, kada o toj točki trebaju odlučivati na sjednici gradskog vijeća. Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je koliko je Grad Vukovar izdvojio novca za tiskanje godišnjeg biltena Grada Vukovara, konstatirajući kako je tiskan na kvalitetnom papiru te je do sada najluksuznije opremljen. Gradonačelnik mu je rekao kako će odgovor dobiti u pisanom obliku. Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Pilipa Karaulu (HDZ) zanimalo je voze li linije gradskog autobusa i dalje kroz gradsku četvrt Mitnica. Pročelnik Upravnog odjela komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović je rekao da na dnevnoj bazi preko Mitnice prometuju dvije linije gradskog prijevoza po utvrđenom rasporedu vožnje.

O poticajima za zapošljavanje

Vijećnika Dejana Drakulića (SDSS) zanimalo je zašto gradska čistilica ulica ne vozi i kroz samo naselje Olajnica.  Pročelnik Martinović mu je odgovorio kako će provjeriti tu informaciju. Drakulića je zanimalo i zašto su važne informacije poput raspisanih natječaja teško dostupne ili čak nedostupne na službenoj internetskoj stranici Grada Vukovara. Penava mu je odgovorio kako stranicu ažurira nadležni odjel u Gradskoj upravi, no složio se da važne informacije moraju biti dostupnije posjetiteljima službene internetske stranice Grada Vukovara. Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko (BM 365) zanimao je slučaj vezan uz mjere poticaja za zapošljavanje koje Grad Vukovar isplaćuje poslodavcima koji zapošljavaju nove djelatnike. Kaže da tvrtka Gumix elastor koristi takva sredstva, a nakon 2-3 mjeseca šalje djelatnike na Zavod za zapošljavanje pa ih nakon par mjeseci ponovno povlači sa Zavoda. Penava je odgovorio kako je sukladno mjerama za poticaj, definirano da je poslodavac dužan radnika držati 12 mjeseci, ukoliko to prekrši dužan je Gradu Vukovaru vratiti sva isplaćena sredstva na ime poticaja za zapošljavanje. Vijećnika Srđana Kolara (SDSS) zanimalo je uređenje nekadašnjeg prostora za parkiranje bicikala u krugu Tvornice Borovo, a Penava mu je odgovorio kako se po tom pitanju ne može puno učiniti jer to zemljište nije u vlasništvu Grada, već Tvrtke Borovo.

Što je s dvojezičnim pločama?

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) je upitala kada će konačno biti riješeno pitanje dvojezičnih ploča na državnim institucijama u gradu Vukovaru na način primjeren Gradu Heroju, a koje bi, kako kaže, trebale biti ispisane isključivo latiničnim pismom. Gradonačelnik Penava je odgovorio da je situacija s lokalne razine prebačena na državnu. - Oni koji su zakuhali situaciju neka ju i rješavaju. Grad Vukovar je po tom pitanju učinio sve što je mogao. Vijećnicu Mirjanu Oreščanin (SDSS), zanimalo je plaćaju li turisti koji dolaze kruzerima u Vukovar boravišnu pristojbu. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić je rekla da su razgovarali s ministrom turizma Antonom Klimanom na tu temu. - U pripremi je izmjena Zakona o boravišnim pristojbama, koja će obuhvatiti naplatu pristojbi za posjetitelje na kruzerima. To će značiti znatan prihod za Turističku zajednicu, kojega bi mogli uložiti u daljnju promociju ove destinacije - zaključila je Sekulić.

Dolaze novi investitori?

Vijećnika Roberta Rapana (HKS) zanimalo je imaju li u Gradu Vukovaru informacija o tome radili li se na novim privlačenjima potencijalnih investitora te otvaranju novih radnih mjesta. - Imamo kontakte s nekoliko ulagača, još vodimo pregovore s dvije tvrtke iz Poljske koje bi trebale doći na jesen, jednom tvrtkom iz Italije koja bi uposlila 15 ljudi u Gospodarskoj zoni. U Gospodarsku zonu dolazi i jedna osječka tvrtka, a Autogasarius i PPD trebaju početi graditi svoje objekte. Najveći zaokret je, kao što je već bilo najavljeno u medijima, dolazak talijanske Florian grupe, čiji je vlasnik Elvio Florian najavio novi investicijski plan te grupe za Hrvatsku, prema kojemu će uložiti u Vukovar 25 milijuna eura u novu tvornicu parketa, postrojenje kogeneracije i proizvodnju peleta, gdje će zaposliti oko 500 novih ljudi te još bar pet-šest manjih tvrtki iz drvnog sektora kao kooperante. Čekamo državu da se odredi prema ovom projektu i odluči je li on od interesa ili nije. Po svim komentarima iz ministarstava mislimo da je, ali zbog stanja na državnoj razini tromiji smo po ovom pitanju nego što bi trebali biti.

Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) pitao je zašto djelatnici Komunalca ne održavaju dovoljno dobro prostor unutar Tržnog centra u Vukovaru. Direktor Komunalca Igor Štrangarević je objasnio kako je riječ o prostoru koji se uglavnom nalazi u privatnom vlasništvu te ga tvrtka Komunalac nije dužna održavati, već vlasnici objekta. Vijećnika Nebojšu Bajića (SNS) zanimala je obnove kapelice na pravoslavnom groblju, koja je kako kaže, prije osam godina obnovljena izvana, no unutrašnjost je neobnovljena pa samim time nije u upotrebi. Gradonačelnik Penava je naglasio kako podržava obnovu sakralnih objekata, no važniji su gospodarski te kapitalni projekti u koje se trenutno investira. 

 

Pročitano 2016 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija