NAJNOVIJE
Novinari u prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv Covida-19

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se u prioritetne skupine za cijepljenje protiv Covida-19 uvrste novinari i novinarke te medijski radnici i radnice koji su pri obavljanju posla u povećanom riziku od zaraze, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

(Utorak, 13 Travanj 2021 13:37)
Predavanje o politikama odmazde nakon II svjetskog rata

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Vukovar predavanje na temu „Smrt fašizmu - odmazda narodu! Jugoslavenska politika odmazde nakon Drugoga svjetskog rata" održao je  prof. dr. sc. Domagoj Tomas. Događaj je organiziran u okviru Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru koje su ubijene nakon što su 12.travnja 1945.godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:40)
Tijekom Noći knjige besplatno članstvo i povrat knjiga bez naplate zakasnine

U okviru manifestacije Noć knjige u petak, 23. travnja, Gradska knjižnica Vukovar pripremila je akciju besplatnog učlanjenja te povrat knjiga bez naplate zakasnine.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:13)
Tea Njegovec nastupila na prvenstvu Hrvatske u streljaštvu

U Dubrovniku je 10. i 11. travnja 2021. održano prvenstvo RH za seniore i seniorke u disciplini zračka puška i zračni pištolj 10 metara po ISSF programu. Normu za pravo nastupa ostvarile su dvije članice Streljačkog kluba „Grič 7“, na pušci Tea Njegovec i na pištolju Kiara Lemac, međutim zbog zdravstvenih razloga Kiara nije mogla nastupiti. Na natjecanju je Tea popravila svoj najbolji službeni rezultat te se plasirala na 27. mjesto. Natjecanju je pristupilo 39 djevojaka iz cijele Hrvatske, treba uzeti u obzir da su u istoj kategoriji nastupila i velika imena iz svijeta streljaštva te je konkurencija bila izuzetno jaka.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:56)
Stožer: 1936 novooboljelih od koronavirusa, 25 umrlih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.096. Među njima je 1948 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 192 pacijenta. Preminulo je 25 osoba, prioćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:08)
U OBŽ jedna osoba preminula, a novopozitivne su 53 osobe

Od 363 obrađena uzorka, u protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije, 53 je bilo pozitivno na koronavirus, a jedna je osoba preminula, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

(Utorak, 13 Travanj 2021 09:43)
U VSŽ jedna preminula i 64 novopozitivne osobe na Covid-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 64 su nove pozitivne osobe na Covid-19, od kojih su 54 pozitivne na PCR testiranju, a 10 na brzom antigenom testu (17 osoba iz Vinkovaca, 11 iz Županje, 9 iz Vukovara, 6 iz Slakovaca, 5 iz Vođinaca, 3 iz Nuštra, po 2 osobe iz Bošnjaka i Iloka te po 1 iz Cerne, Ivankova, Jarmine, Komletinaca, Novih Jankovaca, Otoka, Prkovaca, Retkovaca i Šiškovaca). Preminula je jedna osoba.

(Utorak, 13 Travanj 2021 09:14)

PRENOSIVE VJEŠTINE – VJEŠTINE BUDUĆNOSTI

Vještina...riječ koju smo puno puta čuli i o kojoj mislimo da znamo sve. No, za početak, znamo li točno značenje te riječi?

Definicija kaže: „Vještina označava naučen ili stečen dio ponašanja. To je mogućnost pojedinca za brzo i točno izvođenje niza radnji za lakše i uspješnije obavljanje nekog zadatka.” „Naučen i stečen dio ponašanja” je dio definicije koji nam je najvažniji jer „razbija” pogrešno vjerovanje da su vještine nešto s čim se pojedinac rađa. Naime, često pojam sposobnosti zamijenimo pojmom vještina. Osnovna razlika između vještina i sposobnosti je u tome što su sposobnosti urođene, a vještine naučene.

Vještine možemo podijeliti na tzv. tvrde i meke. Tvrde vještine su vještine koje proizlaze iz određenog znanja,  a stječu se kombinacijom obrazovanja, pohađanja seminara, radionica, tečaja i slično. Meke vještine su vještine koje govore o našem temperamentu, osobnosti, snalažljivosti, pouzdanosti, profesionalnosti i organiziranosti. U usporedbi s tvrdim vještinama, meke vještine ne učimo ili rijetko učimo tijekom našeg formalnog školovanja ili bilo kojeg oblika kasnijeg obrazovanja. Meke vještine je vrlo teško, pa i nemoguće, dokazati diplomom ili certifikatom bilo kakve vrste.

Jedna od osnovnih karakteristika mekih vještina jeste prenosivost tako da ih zovemo i prenosivim vještinama. Prenosivost znači da ono što naučimo u jednoj životnoj situaciji možemo prenijeti i na drugu. Prenosive vještine nisu usko vezane uz određeno područje ili sektor već su korisne na svim životnim poljima, kako poslovnim, tako i privatnim. Kod prenosivih vještina naglasak je stavljen na proces, odnosno kako se nešto radi, u odnosu na sam sadržaj rada. U prenosive vještine ubrajamo: komunikacijske vještine, prilagodljivost, upravljanje prioritetima, organizacijske vještine, rješavanje problema, umijeće rada u timu, kreativnost, inovativno razmišljanje i još mnoge druge.

Prenosive vještine usvajaju se još od najranije dobi, kroz obiteljske odnose, školsko okruženje, druženje s vršnjacima. Razvijamo ih čitav život. Sustav obrazovanja je često usmjeren isključivo na razvoj tvrdih vještina i tehničkih znanja pa djeca izlaze iz školskih klupa nedovoljno opremljeni za ono na što je današnji svijet rada usmjeren. Odgovornost svih nas odraslih je pripremiti djecu za stvarni život u kojem moramo funkcionirati ne samo kao stručnjaci svog posla, već i cjelovite osobe sposobne uspješno  komunicirati s okolinom.

Suvremeno doba u kojem živimo nudi veliki broj prilika za učenje i obrazovanje. Učenje i razvoj tvrdih vještina nam je dostupnije no ikada. Kako se onda u situaciji izlaska na tržište rada, zapošljavanja, razvoja karijere i napredovanja u karijeri istaknuti u masi? Odgovor je upravo u mekim vještinama koje su, ako su na visokom stupnju razvijenosti, u kombinaciji sa znanjem i stručnošću presudne za uspjeh.

S obzirom na to da se one ne mogu automatizirati, odnosno proizvesti pomoću strojeva, sve su više tražene , osobito kod poslodavaca. Dugo vremena je u društvu bilo uvriježeno mišljenje kako se kvaliteta nekog kadra može mjeriti jedino kroz znanje tehničkih aspekata struke, ali sada smo svi svjedoci da to nije dovoljno i da je nešto drugo presudno. Prenosive vještine su danas u fokusu, pogotovo u poslovima visoke interakcije s ljudima. Praksa tvrtki u razvijenim zemljama je takva da sve veći naglasak stavljaju na osobni razvoj svojih zaposlenika, ulaganje u ljude i cjelokupno zadovoljstvo radnika. Znači, prenosive vještine su u fokusu i prilikom zapošljavanja i tijekom razvoja naše karijere. Postoje brojna istraživanja na ovu temu, pa stručnjaci kažu da formalna edukacija doprinosi uspješnosti pojedinca na radnom mjestu s 15%. Preostalih 85% odnosi se na razumijevanje i primjenu prenosivih vještina. Tržište rada se intenzivno mijenja, podaci govore da 45% radnih mjesta na kojima danas radimo neće postojati za 5-6 godina. Ova činjenica zvuči zastrašujuće, ali postoji rješenje – učiti brzo, mudro i bez prestanka.  U situacijama intenzivnih promjena koje nas okružuju ostat će mjesta samo za one koji znaju komunicirati i učiti – brzo i kreativno.

Nakon svega što ste pročitali i uvidjeli važnost prenosivih vještina, činjenica da se prenosive vještine mogu naučiti, uvježbati i usavršiti te da nikada nije kasno za njihov razvoj zvuči vrlo ohrabrujuće, zar ne?

Članak je izrađen u sklopu aktivnosti projekta Uključi me! – Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti, UP.02.1.2.01.0046. Projekt je sufinancirala Europska Unije iz Europskog socijalnog fonda, vrijednost projekta je 1.468.975,57 kn, sufinanciranje EU 94,6264629% s područjem provedbe projekta u gradu Vukovaru. Opći cilj projekta je  Povećana mogućnost zapošljavanja mladih i nezaposlenih osoba u Vukovaru, opreativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., kroz poziv: Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Učilišta Studium i ni u kojem slučaju ne odražava službene stavove Europske Unije.

 

Ukljuci me logotipi

Pročitano 249 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promotivni članak

FACEBOOK KOMENTARI

Više u ovoj kategoriji: « Pokloni mi osmijeh 2

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija