NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

Školska večer rusinske poezije

  • Srijeda, Velj 26 2020
  • Piše: 
Večer posvećena pjesnikinji Ahnetki Balatinac Večer posvećena pjesnikinji Ahnetki Balatinac Foto: J. Vrdoljak

Povodom Međunarodnog dana materinjeg jezika, u Osnovnoj školi Antuna Bauera u Vukovaru, održana je 5. Školska večer rusinske poezije posvećena rusinskoj pjesnikinji Ahnetki Kostelnik Balatinac.

Učenici od prvog do osmog razreda, odjeveni u narodne rusinske nošnje panonskoga kraja pokazali su kako uče, njeguju, znaju i vole svoj materinski jezik i kulturnu baštinu čitajući poeziju iz triju zbirki poezije pjesnikinje Balatinec: Kamen gora, Ježić Mižik i Božićna Kugla, koja je naočila večeri, a otpjevali su i nekoliko rusinskih pjesmama. Učiteljica rusinskog jezika i kulture Ilona Hrecešin rekla je kako je ova književna večer izraz ljubavi prema jeziku, književnosti i povijesti Rusina, znanja o pjesnicima i njihovu stvaralaštvu.

-Nama Rusinima, s obzirom smo narod koji nema svoju državu, ovakve večeri znače možda i više u odnosu na druge manjine. Njegujemo svoj jezik i kulturu što smatram jako važnim. Mišljenja sam da ovakve večeri treba nastaviti kako bi se rusinski jezik čuo u našem Vukovaru, rekla je Hrecešin.

Večeri poezije nazočio je predsjednik društva Rusnak, Mijo Šajtoš, podsjetivši kako je upravo to društvo pokretač njegovanja rusinske kulture i jezika.

-Drago mi je da se rusinski jezik njeguje i da ga djeca vrlo rado prihvaćaju. U svijetu je milijun i petsto govornika rusinskog jezika. Rusinske države nema, ali nema države u kojoj nema Rusina i nijedan nije nepismen. Rusinska manjina je u Domovinskom ratu imala najviše žrtava, odnosno najveći postotak poginulih među pripadnicima nacionalnih manjina imaju upravo Rusini, osam posto, a Hrvatska država nam to vraća upravo kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. Imamo sve slobode, a od nas ovisi koliko ćemo ih konzumirati, rekao je Šajtoš.

Cilj ove manifestacije je unapređivanje, učenje i razvoj materinskog jezika te njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Svečanosti je nazočio i ravnatelj OŠ Antun Bauer, Joza Mihaljev.

Pročitano 1114 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija