NAJNOVIJE
Novinari u prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv Covida-19

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se u prioritetne skupine za cijepljenje protiv Covida-19 uvrste novinari i novinarke te medijski radnici i radnice koji su pri obavljanju posla u povećanom riziku od zaraze, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

(Utorak, 13 Travanj 2021 13:37)
Predavanje o politikama odmazde nakon II svjetskog rata

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Vukovar predavanje na temu „Smrt fašizmu - odmazda narodu! Jugoslavenska politika odmazde nakon Drugoga svjetskog rata" održao je  prof. dr. sc. Domagoj Tomas. Događaj je organiziran u okviru Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru koje su ubijene nakon što su 12.travnja 1945.godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:40)
Tijekom Noći knjige besplatno članstvo i povrat knjiga bez naplate zakasnine

U okviru manifestacije Noć knjige u petak, 23. travnja, Gradska knjižnica Vukovar pripremila je akciju besplatnog učlanjenja te povrat knjiga bez naplate zakasnine.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:13)
Tea Njegovec nastupila na prvenstvu Hrvatske u streljaštvu

U Dubrovniku je 10. i 11. travnja 2021. održano prvenstvo RH za seniore i seniorke u disciplini zračka puška i zračni pištolj 10 metara po ISSF programu. Normu za pravo nastupa ostvarile su dvije članice Streljačkog kluba „Grič 7“, na pušci Tea Njegovec i na pištolju Kiara Lemac, međutim zbog zdravstvenih razloga Kiara nije mogla nastupiti. Na natjecanju je Tea popravila svoj najbolji službeni rezultat te se plasirala na 27. mjesto. Natjecanju je pristupilo 39 djevojaka iz cijele Hrvatske, treba uzeti u obzir da su u istoj kategoriji nastupila i velika imena iz svijeta streljaštva te je konkurencija bila izuzetno jaka.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:56)
Stožer: 1936 novooboljelih od koronavirusa, 25 umrlih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.096. Među njima je 1948 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 192 pacijenta. Preminulo je 25 osoba, prioćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:08)
U OBŽ jedna osoba preminula, a novopozitivne su 53 osobe

Od 363 obrađena uzorka, u protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije, 53 je bilo pozitivno na koronavirus, a jedna je osoba preminula, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

(Utorak, 13 Travanj 2021 09:43)
U VSŽ jedna preminula i 64 novopozitivne osobe na Covid-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 64 su nove pozitivne osobe na Covid-19, od kojih su 54 pozitivne na PCR testiranju, a 10 na brzom antigenom testu (17 osoba iz Vinkovaca, 11 iz Županje, 9 iz Vukovara, 6 iz Slakovaca, 5 iz Vođinaca, 3 iz Nuštra, po 2 osobe iz Bošnjaka i Iloka te po 1 iz Cerne, Ivankova, Jarmine, Komletinaca, Novih Jankovaca, Otoka, Prkovaca, Retkovaca i Šiškovaca). Preminula je jedna osoba.

(Utorak, 13 Travanj 2021 09:14)

Vinkovački IROHS: Briga o obnovi i održavanju groba Josipa Runjanina

Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku Foto: HINA

Povodom 200. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Runjanina i 130. obljetnice izvedbe „Lijepe naše domovine" kao hrvatske himne, vinkovački Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS) pokrenuo je postupak trajnog rješenja obnove i održavanja groba Josipa Runjanina u Novom Sadu.

- Smatra se kako je upravo Runjanin 1848. godine skladao glazbu za Mihanovićevu pjesmu 'Horvatska domovina', koja je izabrana za hrvatsku himnu, pod naslovom 'Lijepa naša domovino' prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine - rekao je predsjednik IROHS-a, Damir Rimac.

Grobno mjesto hrvatskog skladatelja srpskih korijena, rođenog 1821. godine u Vinkovcima, u poprilično je lošem stanju iako je zaštićeno rješenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Iz toga je razloga Institut stupio u kontakt s mjerodavnim ustanovama u Novom Sadu i u postupku je pribavljanje dokumentacije potrebne za sanaciju grobnog mjesta i nadgrobnog spomenika.

Runjanin nije dočekao proglašenje hrvatske himne jer je umro 13 godina prije, 1878. godine, a pokopan je na novosadskom Uspenskom groblju. Na nadgrobnom spomeniku je okrugli medaljon s reljefnim portretom skladatelja te njegovim imenom i prezimenom napisanim na ćirilici s imenom Josif budući da je kršten u vinkovačkoj pravoslavnoj crkvi silaska Sv. Duha, a ispod je na latinici napisan stih "Liepa naša domovina".

Iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske poručili su kako se za Runjaninov grob godinama brine Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Jelačić" iz Petrovaradina, koje baštini tradiciju hrvatskih velikana koji su rođenjem i/ili životom vezani uz Petrovaradin i Novi Sad, te da je plaćanje naknade za grobno mjesto oko 150 kuna na godinu u planu aktivnosti toga društva.

Interes za obnovu grobnog mjesta Josipa Runjanina 2002. godine iskazalo je i izaslanstvo Grada Zagreba za posjeta Novom Sadu, ali nakon što je iz novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture put Zagreba poslana dokumentacija o potrebnim zahvatima, iz glavnoga hrvatskog grada nikada u Novi Sad nije stigla povratna informacija.

U rodnim Vinkovcima, u samome središtu grada, postavljena je spomen-ploča Josipu Runjaninu, a na trgu koji nosi njegovo ime i spomen-poprsje koje je prije nekoliko godina bilo i ukradeno pa je napravljeno i postavljeno novo. Ime Josipa Runjanina nosi i vinkovačka Glazbena škola.

Vojni časnik, glazbenik i autor skladbe hrvatske himne Josip Runjanin rodio se 8. prosinca 1821. u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima, nakon čega se odlučio za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije stigao je do čina potpukovnika, a kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je u Hrvatski sabor 1865. godine. Dok je kao carski kadet služio u Glini, stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te je naučio svirati glasovir. Ondje je često bio u društvu ilirskih domoljuba, a tu je prvi put čuo i pjesmu "Horvatska domovina" Antuna Mihanovića, za koju je skladao glazbu. Skladba je prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine izabrana za hrvatsku himnu pod naslovom "Lijepa naša domovino". Josip Runjanin je nakon umirovljenja živio u Novom Sadu, gdje je i umro 1878. u 57. godini.

(Hina)

Pročitano 131 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija