NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Održana promocija romana „Granica sudbine”

Održana promocija romana „Granica sudbine” Foto: Sandra Grgić

Na Odjelu za mlade Spajalica Gradske knjižnice Vukovar, a u organizaciji knjižnice i Grada Vukovara održana je promocija romana "Granica sudbine" autorice Anele Barčić, čije su izdavanje financirali Grad Dubrovnik i Grad Vukovar.

Roman je inspiriran ratnim zbivanjima u Vukovaru, a govori o sudbinama triju žena, dva grada i 23 godine traganja za istinom.

Knjiga je premijerno predstavljena u prosincu 2022. godine u Dubrovniku.

- Radnja romana je povijesna priča utkana u suvremenost. Priča prati život jedne djevojke rođene u svibnju 1992. godine, a koja do 2015. godine nije saznala pravu istinu o sebi i svome životu. U romanu je opisan njezin put do dolaženja istine. Uvijek volim reći „svi mi možemo nešto znati, ali ako to nešto ne razumijemo, to nije naše znanje nego posuđeno”. Takav je slučaj i kod ove djevojke, ona je o događajima iz Domovinskog rata imala posuđeno znanje sve dok nije došla u situaciju da mora stati i razumjeti pojedine događaje kako bi razumjela, prije svega svoju povijest, a onda povijest svoje Domovine i Grada - pojasnila je autorica Anela Barčić dodajući kako je roman posvećen na neki način vukovarskim obiteljima – onima koje su stradale, onima koje su se rasule, izgubile svoje članove, nastavile živjeti razumijevajući tek jedni druge.

- Roman je namijenjen obiteljima koje su stradale, a stradale su sve, svaka na svoj način. Čitatelje, prije svega mlade naraštaje, ovim romanom želim naučiti da svaki uzrok ima svoju posljedicu. Svi mi znamo uzroke Domovinskog rata, ali posljedice nažalost ne znaju svi. Kada bismo danas pitali mladu osobu koja je posljedica Domovinskog rata ona će Vam odgovoriti neovisnost Republike Hrvatske. I onda kad im kažete da to nije posljedica da je to rezultat, ostanu iznenađeni. Želim ih naučiti, da sve ono što se događalo u 1991. godini nije ostalo samo u 1991. godini, da to nije bila povijest koja je bila nekada davno davno prije, da je to ono što mnogi ljudi Republike Hrvatske žive i nose sa sobom danas – naglasila je autorica.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara Darko Dimić naglasio je kako je autorica ovim romanom nastavila s povezivanjem Dubrovnika i Vukovara.
- Kada je prvi put došla ideja o sufinanciranju ovoga romana razmišljali smo hoćemo li se ili ne uhvatiti u koštac s realizacijom. Kada smo dublje ušli u tematiku romana i kada smo obavili razgovor s autoricom shvatili smo da roman ima jako veliki potencijal, da je priča značajna i da može povezati razne generacije - naglasio je Dimić.

U sklopu promocije, uručene su i donacije knjiga osnovnim i srednjim školama u Vukovaru, kulturnim ustanovama, Veleučilištu Lavoslav Ružička Vukovar te Javnoj ustanovi Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Pročitano 468 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija