NAJNOVIJE
EU do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavljuju iz Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH), prenosi HINA.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:48)
Čak polovina bankomata u Hrvatskoj mogla bi biti ukinuta

Čak polovina bankomatske mreže u Hrvatskoj, koja ima 6 tisuća bankomata, mogla bi biti ugašena zbog uvođenja dodatne regulative za zaštitu i sigurnost bankomata.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:43)
Nastavlja se obnova osječkog pješačkog mosta

U ponedjeljak se nastavlja obnova osječkog pješačkog mosta, kada će most biti zatvoren za prometovanje pješaka i biciklista.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:38)
U Osijeku održan volonterski projekt 72 sata bez kompromisa

„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo.

Projekt se provodi u devet europskih zemalja, Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednosti projekta.

Od 14. do 17. listopada 2021. godine mladi su se uključili svojim vremenom i radom za siromašne, potrebite i marginalizirane i u Osijeku gdje su bojali ogradu vrtića, pomagali u bolnici, betonirali stazu, rezali drva i prije svega pokazali veliko srce.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:11)
Beroš: Ujedinili smo znanje i iskustvo cijelog zdravstvenog sustava

Ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je u nedjelju na Hrvatskom tečaju medicinskog odgovora na veliku nesreću te je poručio kako se na tečaju ujedinilo znanje i iskustvo cijelog zdravstvenog sustava koji u ključnim trenucima pruža najbolje od struke, prenosi HINA.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 14:06)
U Hrvatskoj zabilježen 1301 novi slučaj zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.284.

Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata.

Preminulo je 19 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 427.914 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.896 preminulo, ukupno su se oporavile 408.734 osobe od toga 1.329 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba.

Do danas su ukupno testirane 2.971.352 osobe, od toga 8.054 u posljednja 24 sata. Zaključno s 16.10.2021 utrošeno je 3.520.008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08% ukupnog stanovništva, odnosno 55,24% odraslog stanovništva.

Na dan 16.10.2021 utrošeno je 3.420 doza cjepiva, a od toga je 1.811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16.10.2021 1.870.176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1.649.346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105.330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 51,92% odraslog stanovništva.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 12:13)
U županiji na COVID-19 novooboljele 64 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 64 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po šest osoba iz Nuštra i Privlake, po četiri osobe iz Nijemaca i Šiškovaca, po tri osobe iz Drenovaca, Ivankova i Posavskih podgajaca, po dvije osobe iz Babine Grede, Cerne, Markušice, Prkovaca i Županje, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Borova, Gunje, Jarmine, Marinaca, Ostrova, Otoka, Slakovaca i Vukovara).

Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 14148, od kojih je 13506 izliječenih, a ukupno su preminule 274 osobe.

Trenutno je u županiji 30 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 253 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 96077.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 586 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, devet je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (jedan liječnik, šest med. sestara / tehničara, dva druga zdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se dva radnika (jedna med. sestra/tehničar i jedan drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo pet nastavnika i 59 učenika.

U samoizolaciji se nalazi 28 nastavnika i 371 učenik.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 10:30)

Malena Vukovarka Maša treba našu pomoć!

Maša Čuvalo malena je Vukovarka koja nikad nije bila u svome gradu, u svome domu, u svojoj sobici. Nije bila kući za svoj prvi Božić prošle godine, niti će biti u svome toplome domu ovoga Božića. Maša se nikad se nije igrala u parkiću, nije uprljala svoje prstiće od čokolade, a svoju prvu svjećicu na torti ugasila je u bolničkoj sobi. Nije osjetila na svome malenom tijelu niti snijeg niti kišu. Malenom, izmučenom ali nevjerojatno hrabrom tijelu…  

Rođena 29. studenoga 2016. godine u osječkoj bolnici, mjesec dana prije termina, započela je svoj trnovit put života. Te kobne večeri majka malene, Sanda Čuvalo predosjećala je kako nešto nije uredu i slijedeći svoj instinkt uputila se u vukovarsku bolnicu. Nakon temeljitog pregleda, liječnici vukovarske bolnice hitno su je uputili u KBC Osijek gdje je Maša rođena kao nedonošće. Kobna je to večer jer je do tog trenutka uredna trudnoća pošla po zlu, ali prema riječima Sande ujedno joj je to i najljepša večer u životu jer je na svijet donijela ovo posebno dijete. Boreći se za život, Maša je provela 9 dana u inkubatoru te je narednih mjesec dana zadržana na liječenju u Osijeku. Ova djevojčica boluje od iznimno rijetke i teške bolesti zvane kongenitalni nefrotski sindrom NO4.9, a uz svoju primarnu bolest boluje i od hipertofije lijeve klijetke, malnutricije, hepatosplenomegalije, stanja nakon CVI, stanja nakon lijevostrane nefrektomije te poremećaja koagulacije. 

Mjesec dana nakon rođenja, 29. prosinca 2016. godine ova je djevojčica hitno prebačena u Zagreb gdje je KBC Rebro postao njezin stalni dom. U godinu dana svoga života ovo maleno čudo od djeteta preživjelo je, uz svoju tešku dijagnozu, četiri sepse, nekoliko upala pluća te moždani udar. Početkom studenog ove godine Maša je podvrgnuta teškoj operaciji u kojoj joj je izvađen lijevi bubreg, a kako njezina bolest nema lijeka jedino rješenje za njezin život jest transplatacija organa točnije bubrega koja može poboljšati kvalitetu njezina života.

Kao da ovo nije dovoljno stresno razdoblje za majku Sandu i oca Igora uz sve probleme s kojima se svakodnevno lavovski bore, država je odlučila dodatno otežati situaciju. Naime, Sanda je s Mašinom navršenom prvom godinom života izgubila pravo na redovita primanja kao zaposleni roditelj, a s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi na posao se ne može vratiti. Kao majka teško bolesnog djeteta predala je zamolbu HZZO-u za priznavanje prava na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju. Iako njezino dijete ispunjava sve kriterije na priznavanje prava njege zbog svog iznimno teškog zdravstvenog stanja, Sandina zamolba je odbijena iz razloga što je dijete hospitalizirano.
Činjenica jest da je Maša hospitalizirana, međutim to ne umanjuje trud i vrijeme koje Sanda mora odvojiti za svoje dijete. - Kao majka potrebna sam svom djetetu oko brige i skrbi koju joj svakodnevno pružam. Od kupanja i njege, do hranjenja i svih ostalih kako fizičkih tako i psihičkih aktivnosti koje provodimo skupa. Ona je izuzetno zahtjevno dijete kojoj je prvenstveno potrebna ljubav i snaga majke kako bih se lakše mogla nositi sa svim poteškoćama koje nosi. Tražila sam pomoć od države, ali obijena sam rješenjem u kojem se navodi da dok je dijete stalno ili tjedno smješteno u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete, odnosno ako dijete boravi u ustanovi socijalne skrbi, zdravstva ili prosvjete svakodnevno duže od osam sati, nemam prava na financijsku pomoć. Ja uz svoje dijete provodim puno više od osam sati dnevno, u bolničkoj sobi od šest kvadratnih metara jer sam joj potrebna kao majka, kao potpora i snaga da se razvija i da joj se pokuša što više pružiti „prirodnije“ odrastanje. – emotivna je Sanda koja nije u cjelodnevnom smještaju uz Mašu nego je primorana plaćati mjesečni najam u privatnom objektu - Zagreb nije moj grad. Tu sam stranac koji je u vrlo kratkom razdoblju morao naći trajni smještaj, koji se morao naučiti snalaziti po nepoznatom gradu. Koji je na kraju krajeva morao cijeli život promijeniti iz temelja. Privatni smještaj sam našla što bliže bolnici jer kao roditelj djetetu moram osigurati čistu odjeću, posteljinu i obroke koje sam joj počela kuhati, a za pripravak istih nisam imala uvijete u KBC-u. Izražavam duboko žaljenje za potpunim nerazumijevanjem mene kao majke teško bolesnog djeteta u kojem sam odbijena kao njegovatelj. Ne samo da sam njegovatelj, već sam sve ono što je potrebno mom djetetu u datom trenutku. I majka i otac, baka, djed, medicinska sestra, prijatelj… Život u Zagrebu, u kojem boravim uskoro godinu dana, donosi velike mjesečne troškove kao što su plaćanje najma stanodavcu, plaćanje režija i dakako kupnja odjeće i potrepština za bebe, plaćanje prijevoza, kupnja hrane i pića i svega ostalog što čini svakodnevnu rutinu jednog ljudskog bića. – dodaje. Maša je u strogoj protektivnoj izolaciji te u njezinu sobu nitko osim roditelja i bolničkog osoblja ne ulazi jer se taj korak smatra za nju izrazito opasnim. - U skladu s takvim strogim pravilima nemoguće je živjeti u prostoru s drugim ljudima kako ne bih bila u doticaju s virusima i bakterijama koje bih joj mogla i sama donijeti te sam stoga u privatnom smještaju. – zaključuje Sanda Čuvalo. 

Njezin suprug Igor Čuvalo, nakon godinu dana odvojenog života, odnosno života na relaciji Vukovar – Zagreb odlučuje preseliti kod djeteta i supruge. – Živjeli smo na taj način jer je to bila jedina financijska sigurnost koju smo donekle imali s obzirom da sam imao stalan posao u Osijeku. Međutim, svaki put kad bih se vraćao iz Zagreba u Vukovar ostavljao bih komadić sebe. Na posljetku sam imao osjećaj da ću se psihički raspasti ako još jedan dan provedem bez supruge i bez djeteta. – rekao je Igor, koji se u međuvremenu zaposlio kod poznatog zagrebačkog ugostitelja koji je organizirao humanitarnu akciju "Imam herc" za Mašu. 

Ono što ih čeka u budućnosti je dakako i dalje svakodnevna borba, a krajnji cilj je transplatacija bubrega i Mašin oporavak. Transplatacija se može obaviti u Italiji točnije u Padovi ili u Francuskoj odnosno u Lyonu stoga je svaka financijska pomoć za daljnje liječenje naše malene Vukovarske dobrodošla.

Zbog velikih razmjera koje je akcija za Masu primila i nebrojenih upita za racunom za donacije, otvoren je poseban racun u humanitarne svrhe koji je aktivan do 18. veljače, a na koji mozete uplatiti donaciju za Masu:

HR5924020061500060801 (Erste).

 Dosad prikupljena sredstva na osobnom racunu Mase i dalje ostaju njoj na raspolaganju.

 

Pročitano 86101 puta
Ocijeni sadržaj
(18 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija