Ispiši ovu stranicu

Cijela Hrvatska priča o herojskom potezu vukovarskih vatrogasaca

Vukovarski vatrogasci su u subotu u popodnevnim satima dobili neobičan poziv. Zabrinuti vlasnik Marinko Ivičić pozvao ih je u pomoć jer je njegova kujica Lea u lovu na labudove nesretno završila u hladnoj rijeci Vuki.

Na snimci koju je objavio vlasnik na društvenoj mreži vidi se kako su vukovarski vatrogasci organizirali spašavanje psa koji je zaglavio u ledenoj rijeci. Dok ga je nekoliko kolega pridržavalo konopcima, vatrogasac Denis Kovačić se upustio u rizičan pothvat. Legao je na zračni madrac i dovukao se, klizeći po ledu, do mjesta gdje je glavu iznad površine vode držao promrzli pas. Naposlijetku se vidi kako je povukao psa na sigurno, no kad su ih drugi vatrogasci povukli prema obali, životinja je opet pala u vodu. Hrabri ju je vatrogasac opet povukao natrag. Priča je dobila sretan kraj, a heroj Denis kaže - Nisam se bojao prići joj, bilo je dovoljno da je pogledam u oči i bilo mi je jasno sve. Samo je trebala spas iz hladne vode. Nije više ni lajala, niti cvilila... Na pitanje je li razmišljao o tome što ako nešto pođe po zlu, hrabri je Kovačić odgovorio kako takvim mislima nema mjesta. - Poznajemo dubinu rijeke, na tom je mjestu duboka oko metra, pola metra je mulja. Da kujica nije ostala na madracu, zaplivao bih po nju, ne bi se utopila. Nije prijetila posebna opasnost. Postoje sigurnosne procedure, vidjeli ste, koristili smo se s tri užeta, četvero, petero ljudi pazi na mene, to su uvježbane akcije. Pas u tako hladnoj vodi može izdržati 15- ak minuta, a dijete ili odrasla osoba znatno manje. Pitao sam vlasnika kujice, koji nas je nazvao i zatražio pomoć, grize li pas, no kada sam došao do nje samo sam ju povukao gore na sigurno. Nakon što smo izvučeni na obalu odmah sam vlasnika poslao kući da ugrije psa, nismo mu dali da se još zadržava s nama - kaže Denis te dodaje kako su vukovarski vatrogasci odlično pripremljeni za situacije spašavanja na ledu i hladnim vodama i to zahvaljujući njihovom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Vukovar Zdenku Jukiću, koji je u suradnji s Gradom Vukovarom, nabavio skupu opremu vatrogascima na području cijele županije za ekstremne uvjete s kojom vatrogasci mogu biti u hladnoj vodi Sjevernog pola i do sat vremena.

Vlasnik Marinko kaže kako se kujica htjela igrati s labudovima na dijelu Stare Vuke. - Leu smo udomili prije četiri godine kada smo ju pronašli na ulici. Imala je dva mjeseca. No, sve je to sporedno, bit priče je da su dečki spasili život iako je u pitanju pas i to vrlo brzo nakon mog poziva', dodao je vlasnik Marinko.

Snimku, koja je na društvenim mrežama u roku od nekoliko sati imala preko pola milijuna pregleda, objavila je i stranica  'Vatrogasci - oni su naši heroji' ispod koje su brojni pozitivni komentari na naše vatrogasce: 

'Tako se to radi kad je život u pitanju. Svaka čast dečki.'

 'Svaka čast decki, hvala vam!'

'Kapa do poda'. 

Pročitano 1349 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI