NAJNOVIJE
Zoran Milanović prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske

Zoran Milanović svečano je danas  pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

(Utorak, 18 Veljača 2020 12:51)
Vukovarska Gradska knjižnica provela kampanju Čitaj mi

U sklopu nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas „Čitaj mi!“ u Gradskoj knjižnici Vukovar održano je sudjelovanje u kampanji s ciljem promoviranja i poticanja čitanja naglas te suradnje osnovnih škola i knjižnice.

(Utorak, 18 Veljača 2020 09:48)
Dom zdravlja Vukovar provodi projekt oralnog zdravlja braniteljske populacije

Dom zdravlja Vukovar kao zadatak si je postavio stalno unapređenje zdravlja ljudi na svome području te provode  dodatne aktivnosti kojima podižu razinu zdravstvene zaštite. Uz projekt preventive karijesa kod djece u dječjim vrtićima koji provode već nekoliko godina, počeli su i s projektom  oralnog zdravlja braniteljske populacije, odnosno pregleda usne šupljine radi otkrivanja raznih bolesti. 

-Zdravlje je jedan od naših najvažnijih društvenih ciljeva, a taj cilj ne možemo ostvariti sami, već u suradnji sa širom zajednicom, odnosno ciljanom skupinom.  U okviru projekta odabrali smo braniteljsku populaciju koja je uistinu osjetljiva  i zdravstveno ugrožena skupina naše zajednice, a zaslužuje posebnu pozornost u zaštiti, u ovom slučaju oralnog zdravlja. Cilj je projekta utvrditi stanje zdravlja zubi i usne šupljine, a preventivnim mjerama očuvati i unaprijediti oralno zdravlje. Stručnjaci potvrđuju kako se jako puno bolesti kroz usnu šupljinu može vidjeti i otkriti, a onda i prevenirati – rekao je  ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski dodajući kako se radi na pravovremenom otkrivanju i ranoj terapiji oralnih bolesti, autoimunih oralnih bolesti, promjenama na sluznicama, ali i čitavom nizu drugih bolesti. 

Ambulanta je već u potpunosti opremljena i spremna za preglede.
-Dom zdravlja Vukovar osnovao je posebnu radnu jedinicu, odnosno ambulantu dentalne medicine s opremom i stručnim radnim timom koja je namijenjena isključivo braniteljima. Svaki bi branitelj u ambulanti imao otvoren karton, utvrdilo bi mu se oralno zdravlje, postavila dijagnoza i određen plan terapije. Tu se ne bi radili veći zahvati, nego bi se pacijenta upućivalo njegovom izabranom liječniku, dakle ovdje bi ih savjetovali i motivirali na daljnje liječenje. Također smo ostvarili i suradnju s Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana, odnosno sa specijalistom patologije sudske medicine koji bi radio eventualne daljnje analize – pojašnjava Lohinski dodajući kako žele osigurati kontinuirano provođenje ovog projekta, a hrvatski bi branitelji na preglede dolazili organizirano u skupinama.
– Projekt nije ugovoren s HZZO-m pa ga sami financiramo, ali smo dobili potporu od ministra branitelja Tome Medveda te od resornog ministarstva očekujemo određenu pomoć - zaključuje Lohinski te poziva predsjednike svih braniteljskih udruga da se dogovore oko termina besplatnih pregleda.

(Utorak, 18 Veljača 2020 08:29)
Potpisani ugovori za program PUMA

Vukovarsko-srijemska županija već 14. godinu zaredom provodi Program usavršavanja managera – PUMA u suradnji sa  Hrvatskom udrugom poslodavaca.

Cilj programa PUMA provođenje je edukativnih seminara u okviru Programa za poduzetnike s područja županije i mlade nadarene studente završnih godina studija Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru, a koji će se realizirati u 2020.godini. Ugovore za 2020. godinu potpisali su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i Ivan  Sarić, pravni savjetnik u Regionalnom uredu Osijek Hrvatske udruge poslodavaca.

-Ovaj program nije namijenjen samo za managere, nego za sve kadrove u gospodarstvu. Usavršavanje je moguće u više resora od  financija, poreza, zakonodavstva, radnoga prava, marketinga, informatike i svih tema koje traže naši članovi. Zato je i odaziv velik - rekao je Sarić te naglasio kako polaznici seminara ne moraju ići izvan Vukovara nego se usavršiti mogu i ovdje. Dodao je kako je u proteklih 13 godina kroz ovaj program prošlo više od 2.000 ljudi, a samo prošle godine 210 osoba.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo ovom višegodišnjom suradnjom  te dodao kako  mladi trebaju učiti i usavršavati se u svemu što će doprinijeti kvalitetnijem vođenju posla. Naglasio  je  da je potrebno usvajati nova znanja i iskustva te da će kao župan uvijek podržavati ovakve programe.

Vukovarsko-srijemska županija ovaj program sufinancira s 25.000 kuna, a za sve je polaznike besplatan.

(Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 15:32)
Udruga TOMS u suradnji s partnerima za potrebite Vukovarce

Udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira u suradnji s Udrugom tjelesnih invalida Sinj, Udrugom osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića te Udrugom osoba s Invaliditetom Split 16. godinu zaredom provodi humanitarnu akciju “Moje svjetlo za moj Vukovar”.

(Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 14:35)
Đakovo uvjerljivo protiv Borova

Mlada ekipa rukometaša Borova nije uspjela parirati iskusnijim Đakovčanima. Utakmica je počela vodstvom gostiju 1:4, Borovo je okrenulo rezultat na 6:5, no tada dolazi serija od pet pogodaka Đakova za 6:10. Od tada Đakovo povećava prednost i na odmor se odlazi rezultatom 10:19. U drugom poluvremenu rukometaši Borova nisu imali snage ugroziti vodstvo Đakova i konačan rezultat je 23:37 za Đakovo.

Najbolji strijelac utakmice je gostujući igrač Marin Božičević koji je postigao 8 pogodaka a slijedili su ga Damir Tomašević sa 7 te Luka Omrčanin i Luka Matačić sa 6 pogodaka. Kod domaćeg sastava po 5 su pogodaka postigli Marin Vuković i Ivan Pinjuh a po 3 Josip Žulj i Marko Naletilić.

– Krenuli smo dobro, malo smo se kasnije pogubili, što zbog mladosti, ludosti. Ekipa Đakova je došla s iskusnijim igračima, starijima koji su već prošli nešto. Mi se nismo snašli. Imali smo neke planove ali sve je propalo i sve čestitke Đakovu – rekao je pomoćni trener Borova i trener vratara Milivoje Barić.

Sljedeću utakmicu Borovo gostuje kod drugoplasiranog Nexe 2 – Idemo se boriti, mlada smo ekipa i moramo što više raditi i to je to. Očekivanja od ovog prvenstva je da ove mlade dečke, podignemo, naučimo ih nešto i pripremimo za sljedeću sezonu kada će ciljevi biti nešto veći nego ove sezone – rekao je Barić.Borovo Đakovo 11 objavljeno

U ostalim susretima 10. kola: Nexe 2 – Valpovka 25:24, Slatina – Županja 27:22, Osijek 2 – Feniks Osijek 27:19. Brod – Nova Gradiška 34:22.

Poredak:

 1. Slatina 18

 2. Nexe 2 17

 3. Đakovo 14

 4. Valpovka 10

 5. Osijek 2 9

 6. Brod 8

 7. Nova Gradiška 8

 8. Borovo 8

 9. Županja 6

 10. Feniks 2

Parovi 11. kola: Nexe 2 – Borovo, Valpovka – Slatina, Županja – Brod, Nova Gradiška – Osijek 2, Feniks Osijek – Đakovo.

(Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 10:40)
Enna Vukovar poražena nakon petog seta

U drugom kolu Lige za prvaka Superlige za odbojkašice Enna Vukovar je izgubila na svom terenu od Marine Kaštele 2:3. Rezultat po setovima 23:25, 25:19, 25:12, 23:25, 10:15. U drugoj utakmici Mladost je pobijedila Kaštelu 3:0.

Poredak:

 1. Marina Kaštela 5

 2. Mladost 3

 3. Kaštela 3

 4. Enna Vukovar 1

 5. Rijeka CO 0

U 3. kolu sastaju se: Marina Kaštela – Mladost, Rijeka CO – Enna Vukovar.

U 2. kolu Lige za ostanak Olimpik – Poreč 1:3, Osijek – Brda 3:0.

Poredak:

 1. Osijek 23

 2. Brda 19

 3. Poreč 15

 4. Olimpik 8

 5. Split 7

Parovi 3. kola: Poreč – Osijek, Split – Olimpik.

(Ponedjeljak, 17 Veljača 2020 10:30)

Grad uložio 1,7 milijuna kuna u uređenje groblja Dubrava

Gradonačelnik Penava sa suradnicima u obilasku groblja Dubrava Gradonačelnik Penava sa suradnicima u obilasku groblja Dubrava Foto: M.Đermadi

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava  i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček sa suradnicima obišli su  Gradsko groblje Dubrava.

Na najvećem gradskome groblju u protekloj je godini izgrađena nova i sanirana postojeća infrastruktura.  Riječ je o investiciji vrijednoj 1,7 milijuna  kuna koja je doprinijela kvalitetnijem izgledu groblja, kazao je gradonačelnik Penava:

-Naši su građani, vjerujem, primijetili vidljive promjene, od samoga zvona kojega smo postavili na inicijativu svećenika i naših građana, preko staza i puteva koji su na groblju koji su u jednome dijelu obnovljeni i sanirani na način da su poprimili jedan pristojan, dobar i moderan izgled i služe svojoj funkciji. Imali smo i uslijed ratnih razaranja i neodržavanja tijekom vremena ispucane i neravne površine koje smo sanirali. Uložili smo u nove staze ali i hortikulturu i nova parkirališna mjesta, rekao je Penava te najavio nastavak radova i ulaganja i ovoj godini.

-Ove godine planirali smo uložiti oko 4 milijuna kuna, ovisno o tijeku realizacije, a kojima ćemo značajno unaprijediti izgled groblja. Želimo postići reprezentativan izgled ovoga groblja zbog neposredne blizine Memorijalnoga groblja hrvatskih branitelja, ali i ulaza u grad Vukovar od strane Iloka. Stalo nam je  urediti ovaj dio grada sadržajno, funkcionalno i estetski kako bismo  bili na ponosni na njega, naglasio je Penava.

Direktor gradske tvrtke Komunalac Igor Štrangarević pojasnio je kako investicija od 1,7 milijuna kuna konkretno znači izgradnju pristupne ceste u dužini od 150 metara, asfaltiranje glavnih pristupnih cesta i staza unutar groblja, sanacija javne rasvjete postavljanjem 14 rasvjetnih stupova te hortikulturnoga uređenja gdje je zasađeno  preko 400 drveća i grmlja na području groblja i pristupne ceste.

-Uređeno je preko 2 ha zelene površine, izgrađeno je 16 novih parkirnih mjesta, 2 parkirališna mjesta za invalide te sanirano 20 postojećih parkirališnih mjesta, a uveli smo i video nadzor na svim ulazima u groblje . U protekloj godini uveli smo i tražilicu pokojnika odnosno internetsku mobilnu uslugu, gdje posjetiteljima groblja, turistima i posjetiteljima koji dolaze povremeno, omogućujemo lakše snalaženje na groblju i pronalaženje grobnih mjesta svojih prijatelja, rekao je Štrangarević.

Polovica grobnih mjesta nema vlasnika

Gradska groblja u Vukovaru imaju i jedan značajan problem a to su nepoznati vlasnici za gotovo polovicu grobnih mjesta. Stoga će se prema tvrdnjama gradonačelnika Vukovara ali i direktora Štrangarevića ići u rješavanje toga problema.

-              Nepoznati vlasnici za više od polovice broja grobnih mjesta predstavljaju nam problem, u smislu funkcije i održavanja tih  grobnih mjesta. Već ove godine krenut ćemo u rješavanje ovoga problema i pokušati pronaći vlasnike napuštenih grobnih mjesta,  iako je riječ o delikatnoj problematici jer su pokojnici u pitanju, ali sa stajališta odgovornosti i održavanja,  kako prema Gradu Vukovaru tako i prema onima koji redovito plaćaju grobnu naknadu,   morat ćemo rješavati taj problem rekao je Štrangarević

Trenutno na području grada Vukovara evidentirano je 15.750 grobnih mjesta na svih sedam groblja koja su pod upravljanjem tvrtke Komunalac, a  od toga je broja 7.520 korisnika  odnosno vlasnika grobnih mjesta su nepoznato.

-Prema Zakonu o grobljima, ukoliko deset godina nitko ne plaća za grobno mjesto grobnu naknadu  i ukoliko je prošlo 30 godina od ukopa u grobnicu, grobno mjesto prelazi u vlasništvo upravitelja groblja. Prema našim evidencijama za gotovo 80 posto nepoznatih korisnika ti su uvjeti ispunjeni. U ovoj godini planiramo sustavno informirati javnost o nepoznatim grobnim mjestima i pozivati ih da se prijavljuju. U koliko ove godine uz maksimalne napore ne budu se pronašli vlasnici krenut ćemo u izuzimanje grobnih mjesta,  naravno uz maksimalnu socijalnu osjetljivost. Činjenica jeste da ima jako puno napuštenih grobnih mjesta koja datiraju još od samih početaka postojanja ovoga groblja i nitko se nije javio. Gradsko groblje Dubrava počinje se koristiti početkom 1977. godine.

Pročitano 407 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija