NAJNOVIJE
Večer dobročinitelja

Inicijativa 40 dana za život, u Vukovaru je proteklog vikenda održala četvrtu po redu večer dobročinitelja za udrugu Hrvatska za Život i Inicijativu 40 dana za život.

(Petak, 28 Veljača 2020 20:07)
Još jedna uspješna Kava sa studentima

Europski dom Vukovar već šestu godinu zaredom uspješno provodi aktivnost Kava sa studentima , na kojoj je omogućen susret mladih koji žele studirati i mladih koji su na studiju ili su nedavno završili studij. U neformalnom razgovoru uz šalicu toplog napitka mladima je pružena mogućnost razgovora sa studentima različitih fakulteta iz različitih gradova, unutar i izvan Hrvatske. Razmijenjene su informacije o fakultetima, ispitima, profesorima i svemu ostalome što buduće i sadašnje studente zanima.

(Petak, 28 Veljača 2020 15:26)
Besplatne informatičke radionice za žene

Udruga žena Vukovar organizira besplatne informatičke radionice za žene, a koje će se održavati u razdoblju od 16. do 27.ožujka ove godine u Centru za informiranje i savjtovanje o karijeri (Ul.Vladimira Nazora 16).

(Petak, 28 Veljača 2020 15:06)
Poziv volonterima

Stjecanje novih iskustava i ideja, učenje nečega novog, razvijanje novih vještina, razvijanje ideja podrške našim sugrađanima, neke su od koristi koje potencijalni volonteri mogu dobiti volontiranjem u zjednici. Poziv novim volonterima upravo je objavila Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – Referentni centri Vukovar i Osijek, a sve o aktivnostima u kojima zainteresirani za volontiranje mogu sudjelovati i tko se sve može prijaviti, doznali smo od voditeljice ove udruge u Vukovaru Melite Bošnjak.

(Petak, 28 Veljača 2020 15:01)
Jednoglasno usvojen Opći program razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za razdoblje od 2020. do 2025.

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara jednoglasno je donesen Opći program razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za razdoblje od 2020. do 2025.  Za razliku od dosadašnjih programa razvoja poduzetništva koji su se odnosili na godinu dana, ovaj se donosi na pet i uključuje 7 područja koja doprinose razvoju gospodarstva, povećanju zaposlenosti i davanju većih mogućnosti  poduzetnicima.

(Petak, 28 Veljača 2020 14:39)
U VSŽ nema zabilježenih slučajeva pojave koronavirusa

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije na temu potencijalnih ugroza od koronavirusa na području Vukovarsko-srijemske županije.

(Petak, 28 Veljača 2020 14:02)
Sabor donio Zakon: Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Hrvatski sabor donio je u petak zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta, te zakon kojim brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, odnosno Ministarstvo zdravstva.

(Petak, 28 Veljača 2020 13:00)

Prva sunčana termalna elektrana u Vukovaru i Hrvatskoj osigurat će grijanje i toplu vodu za preko 2000 stanova

Sunčana termalna elektrana u Borovu naselju Sunčana termalna elektrana u Borovu naselju Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su sunčanu termalnu elektranu u Borovu naselju koja se nalazi u dvorištu toplane. Riječ je o prvoj sunčanoj termalnoj elektrani ovog tipa u Hrvatskoj koja će osigurati toplu vodu i grijanje za stanove priključene na sustav centralne toplane. Investicija je vrijedna milijun kuna koje je tvrtka Tehnostan osigurala iz vlastitih sredstava.

-Ovim projektom znatno će se reducirati troškovi kako za tvrtku Tehnostan, jer će se smanjiti potrošnja plina, tako i za stanare. U konačnici je cilj i bio doći do što jeftinije, odnosno besplatne energije te osigurati našim sugrađanima što je moguće povoljniju energiju i troškove života - rekao je Penava dodajući kako se, osim iskorištavanja solarne energije, na našem području istražuju i geotermalni potencijali.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak je dodao kako će se smanjiti utjecaj povećanja cijene plina na cijenu toplinske energije, odnosno besplatna energija anulirat će nedavno poskupljenje plina od 7%.  Naglasio je kako su pripreme za izgradnju solarnog parka počele još protekle godine.
- Sunčana termalna elektrana bit će dio toplane gdje će se u prvoj fazi ugraditi prvih 160 ploča, a nakon dvije godine njihov broj bit će povećan na 600. Kako koja faza bude bila završena, bit će puštena u pogon te će se sukladno tome ostvarivati prinosi s postavljenih polja solarnih panela. Svi radovi trebali bi biti završeni do rujna 2021. godine – rekao je Lovrenščak dodajući kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati preko 2.000 stanova.

Naglasio je i kako će snaga solarnoga polja nakon postavljanja svih 600 panela pri punoj osunčanosti biti oko 900 kW snage, a u planu je i postavljanje dizalice topline od 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča na krovu toplane s kojima će proizvoditi preko 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.  Rekao je kako će se investicija  isplatiti  kroz 5 do 7 godina.

Pročitano 327 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija