Ispiši ovu stranicu

Novoizabrani predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina na prijemu kod župana

Prijem kod župana i njegovih zamjenika Prijem kod župana i njegovih zamjenika Foto: Valerija Lozančić

Početkom svibnja provedeni su izbori za predstavnike nacionalnih manjina, a nedavno su i konstituirana vijeća predstavnika mađarske, slovačke, rusinske, srpske te bošnjačke nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tim povodom župan Božo Galić   primio je sa svojim zamjenicima Josipom Dabrom i Đorđem Ćurčićem  u palači Srijem u Vukovaru  novoizabrane predsjednike vijeća i predstavnike nacionalnih manjina vukovarsko-srijemske županije.

Naglasio je kako su uvijek imali dobru suradnju s vijećima nacionalnih manjina te da će se ona nastaviti i u buduće kroz Koordinaciju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.
-Nacionalne manjine bogatstvo su naše županije i Hrvatske. Odnosi s pojedinim državama puno se bolje grade na osnovu dobre suradnje s predstavnicima nacionalnih manjina – poručio je župan.

Milan Pucovski, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine VSŽ rekao je kako planiraju ostvariti, među ostalim, gospodarsku i turističku suradnju s Bratislavskom župom iz Slovačke te s Vojvodinom.

Joakim Erdelji, predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine VSŽ rekao je kako je Rusina na zadnjem popisu bilo oko 2.000, a sada ih je oko 1.300 pa se prvenstveno trebaju baviti tim problemom.

Svetislav Mikerević predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine VSŽ rekao je kako će se i nadalje zalagati za ravnopravnost svih nacionalnih manjina.

Martina Uglik, zamjenica predstavnice njemačke nacionalne manjine VSŽ istaknula ja kako je potrebno raditi na očuvanju tradicije te da njemačka nacionalna manjina može biti poveznica za gospodarsku suradnju s Njemačkom i Austrijom.

Na prijemu kod župana nazočni su bili pripadnici sedam nacionalnih manjina - bošnjačke, rusinske, slovačke, srpske, albanske, njemačke i ukrajinske. Prema podacima iz popisa stanovništva 2011. godine, svaki peti stanovnik Vukovarsko-srijemske županije pripadnik je nacionalne manjine.

Pročitano 944 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić