NAJNOVIJE
U Republici Hrvatskoj 61 novozaražena osoba koronavirusom

U protekla 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 586

Među njima je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

 Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5604 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4861 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2008 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 128 132 osobe, od toga 727 u posljednja 24 sata.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 14:06)
Osnovan Boćarski klub Šarengrad

Sportska zajednica Iloka i Vukovarsko – srijemske županije s početkom kolovoza bogatija je za još jedan kub.

Naime, u Šarengradu je osnovan boćarski klub “Šarengrad”. Kako u Šarengradu trenutno nema terena za boćanje plan čelnika kluba je do proljeća slijedeće godine izgraditi terene, a onda od 2021. godine krenuti s natjecanjem u nekoj od boćarskih liga.

S obzirom na broj kubova Boćarski klub Šarengrad u početku će se natjecati u 2. županijskoj boćarskoj ligi. Za predsjednika novoosnovanoga kluba izabran je Pero Ćorić dok su za dopredsjednike kluba izabrani Zdravko Paić i Ivan Opuhač. Tajnik Boćarskog kluba Šarengrad je Igor Jurgec.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 12:44)
OŽB: Osam novopozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je ukupno 129 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, a osam je bilo pozitivno na koronavirus.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:50)
U županiji šest novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba na COVID-19.

(Nedjelja, 09 Kolovoz 2020 09:43)
Ministar Božinović najavljuje cijelu reformu MUP-a

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je za Hinu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.

- Reforma će zahvatiti cijeli sustav. Njezini naglasci su u prvom redu korištenje fondova, digitalizacija na tragu potencijala koje je MUP dokazao i u vrijeme korona krize, a sukladno tome i ubrzavanje radnih procesa po svim linijama rada policije i izrada standardnih operativnih postupaka za rad policijskih službenika - kazao je Božinović.

Dodao je kako će reforma dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica.

Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 15:09)
U Hrvatskoj 77 novozaraženih osoba na koronavirus, dvije osobe preminule

U protekla 24 sata zabilježeno je 77 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 569.

Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata. 

Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5543 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 157 preminulo, a 4817 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 1962 osobe. 

Do danas je ukupno testirano 127 405 osoba, od toga 995 u posljednja 24 sata.

(Subota, 08 Kolovoz 2020 14:06)
11 novopozitivnih na koronavirus u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja je 24 sata 11 novopozitivnih osoba na COVID-19. 

(Subota, 08 Kolovoz 2020 10:11)

Penava pozvao Vladu na žurno rješavanje problematike komaraca

Penava pozvao Vladu na žurno rješavanje problematike komaraca Foto: Valerija Lozančić

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Veterinarske stanice Vukovar d.o.o. Tomislav Šota održali su u Gradskoj vijećnici konferenciju za novinare kako bi upoznali javnost sa svime učinjenim po pitanju suzbijanja komaraca, zahvalili onima koji su im pri tome pomogli te pokrenuli inicijativu za dugoročnim rješavanjem problema na državnoj razini. Pozvali su Vukovarsko-srijemsku županiju i Vladu Republike Hrvatske na žurno rješavanje problematike komaraca, odnosno na sustavno uključivanje u borbu protiv ove pošasti kroz sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju. Vlada je na sjednici održanoj 27. lipnja donijela Zaključak o  rješavanju problematike dezinsekcije komaraca u cilju što kvalitetnije zaštite ljudi.

- Na području Vukovarsko-srijemske županije jedino Grad Vukovar ulaže značajna sredstva u rješavanje problema komaraca i činimo sve što možemo kako bi svojim sugrađanima  omogućili normalan život. Međutim, kada se dogodi najezda kao ove godine, nemoćni smo jer nam dolaze komarci s netretiranih područja. Moram se upitati koja je funkcija države u ovom smislu, sustava zdravstva s aspekta suzbijanja širenja zaraznih bolesti i znanosti. Ovo je naprosto nedostatak vizije, ozbiljnosti i svijesti da na istoku Hrvatske žive ljudi koji imaju jednako pravo kao i svi ostali u ovoj državi na normalne uvjete života, a ne da su tijekom dana zatvoreni u svojim kućama zbog visokih temperatura, a navečer zbog komaraca. Pitamo se kakve uvjete života imamo i postoji li itko u državi tko je sposoban odgovoriti na ove izazove – naglasio je Penava te zaključio kako je potrebno problem  iskomunicirati na nacionalnoj razini te ga iskoordinirati i sa susjednim zemljama. Dodao je i kako je taj problem već odavno trebao biti riješen na način kao i u susjednim zemljama, ako ne i bolje. 
Rekao je i kako je razgovarao sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem o kupovini aviona i zajedničkoj borbi protiv ove pošasti ukoliko se ne postigne zajedničko rješenje na razini Vlade RH.
- Čak smo i na to spremni ukoliko izostane sustavno rješenje od državnog vrha – zaključuje Penava.

 

Penava komarci priznanja


Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota  rekao je kako je tretiranje komaraca započelo pravovremeno, već početkom ožujka larvicidnim tretmanima kojih je do sada obavljeno 8, a dezinsekcija se obavljala 4 puta sa zemlje te 2 puta aviotretmanima.
-Najezda komaraca ove se godine pojavila zbog preklapanja tri klimatološka pojma: visok vodostaj, temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva te dugo razbolje kiša što je uzrokovalo biološki fenomen koji se događa jednom u 10 do 15 godina, a kod nas je zabilježen 2006., 2009. i 2019. godine – rekao je Šota te dodao kako pri temperaturi zraka između 22 i 24°C larva komarca iz ličinke izlazi za 14-21 dan, a pri temperaturama od 33 do 35°C izlazi za samo tjedan dana.

Konferenciji je nazočio i vlasnik tvrtke Air Tractor Miroslav Vlašić koji je jedini pilot u Hrvatskoj može odraditi posao tretiranja iz zraka i uvijek stoji na raspolaganju Gradu Vukovaru.
-Kod nas nema sustavnog rješenja i ovo su samo vatrogasne mjere. Kako bismo odradili posao, morali smo iznajmiti avion i pilote od Mađarske. S obzirom da nam zakoni ne dopuštaju tretiranje komaraca jednomotornim avionima i let u visini ispod 300 metara bila bi nam potrebna dva aviona s dva motora da možemo tretirati ovo područje, rekao je Vlašić te dodao kako nemamo niti pilote koji bi bili zainteresirani za ovaj posao.


Konferenciji za novinare nazočili su i kopiloti Aerokluba Borovo, Mladen Krkljuš i Stjepan Vidić koji su dobrovoljno pomagali pilotima iz Mađarske u aviotretiranju te zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar Dario Dejanović. Gradonačelnik im je svima zahvalio na nesebičnoj pomoći pri suzbijanju komaraca i uručio zahvalnice.

Pročitano 330 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija