Ispiši ovu stranicu

Veber: Program Lily usmjeren je na smanjenje nasilja nad ženama

Multimodularni projekt s velikim brojem aktivnosti Multimodularni projekt s velikim brojem aktivnosti Foto: Marija Molnar

U Vukovaru, na zajedničkoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije i Županijske koordinacije za ljudska prava, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber predstavila je nacionalni program prevencije nasilja nad ženama Lily kao i smjernice za prevenciju nasilja nad ženama.

Lily je program Ministarstva unutarnjih poslova i partnera usmjeren na sprječavanje nasilja nad ženama, a razvijen je s ciljem umrežavanja svih dionika društva uključujući medije kako bi se javnost senzibilizirala za ovaj problem, kako bi se prekinula šutnja o nasilju nad ženama i pokazalo da je nasilje društveni problem te da je odgovornost na zajednici da pronađe rješenje kojim bi se pojavnost nasilja nad ženama smanjila.

- Ovo je multimodularni projekt koji uključuje niz aktivnosti, od javnih manifestacija do obilježavanja važnih datuma poput međunarodnog ili nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nastoji ujedno senzibilizirati i mušku populaciju na način da mijenja pravila, klasične stereotipe i predrasude, a uključuje i i istraživanje tzv.femicid watch gdje će se u detalje kroz analizu sluačjeva iz prakse vdijeti koji su etiološki i fenomenološki čimbenici koji utiču na ovu pojavu, a u cilju smanjenja nasilja nad ženama, odnosno nulte stope tolerancije na nasilje - istaknula je Veber.,

U prošloj godini u Hrvatskoj je smrtno stradalo osam žena koje su ubili njihovi intimni partneri. U prvih šest pak, mjeseci intimni su partneri ubili četiri žene. U Vukovarsko-srijemskoj županiji nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj kao rezultat nasilja nad ženama.

Preventivni program Lily u lipnju ove godine predstavljen je i u tvornici Borovo velikim događajem na kojemu su sudjelovali dramski i glazbeni umjetnici i na kojemu je promovirana posebno dizajnirana startasica Lily čijom prodajom dio prihoda ide u humanitarne svrhe, konkretno za rad skloništa za žene.

- Iznimno nam je drago zbog ove suradnje jer Vukovarsko-srijemska županija podržava ovakve aktivnosti. Poznato je naime i to da naša županija sufinancira rad Sigurne kuće tj.skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u našoj županiji i to od samog osnutka prije deset godina. Naša je županija ujedno i jedan od osnivača skloništa. Projekti poput Lily razvijaju svijest ljudi o potrebi borbe protiv nasilja nad ženama – istaknuo je dožupan vukovarsko-srijemski Đorđe Ćurčić i predsjednik Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt Lily naziv je dobio u spomen na pokojnu Ljiljanu Hvalec, sutkinju Općinskoga suda u Zagrebu koja je zajedno s još dvije žene smrtno stradala u krvavom obračunu 22.rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice. Mato Oraškić u sudnici je tada vatrenim oružjem ubio sutkinju Hvalec, suprugu Gordanu i odvjetnicu Hajru Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski je sabor 2004. godine u spomen na taj dan, 22.rujna proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. 

Pročitano 1215 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar