Ispiši ovu stranicu

U Afganistanu poginuo hrvatski vojnik, jedan od ranjenih je Vinkovčanin

Arhiva Arhiva Foto: HRV

Bombaš samoubojica zabio se u hrvatske vojnike, jedan je preminuo od posljedica  zadobivenih u napadu, a dvojica su ranjena, među njima je i jedan Vinkovčanin. 

Jedan od trojice vojnika koji su ranjeni u Afganistanu, oko podneva je preminuo od ozljeda zadobivenih u napadu na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Kabulu, priopćilo je Ministarstvo obrane. Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu Briškom rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Ministarstvo navodi da je poginulom vojniku nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no da je zbog težine ozljeda pripadnik preminuo. Još su dva hrvatska vojnika stradala. Prema dostupnim informacijama iz MORH-a, vojnik koji je preminuo imao je ozlijede glave, drugi vojnik lom bedrene kosti, a trećem je ozlijeđena ruka. Ozlijeđeni su vojnici iz Osijeka i Vinkovaca dok je preminuli vojnik iz Sesveta.

Ozlijeđeni vojnici pripadnici su zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske koje u Afganistanu djeluju u sastavu Specijalnih snaga NATO-a pod britanskim vodstvom. Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju - odnosno savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju. Trenutačno je u Afganistanu 99 naših vojnika, koji na teren idu uz potpunu zaštitu, no takve incidente teško je prevenirati, rekao je bigadni general Krešimir Tuškan te pojasnio kako je naš tim krenuo na zadaću s pet neborbenih oklopljenih vozila. U svakom od vozila bila su tri pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli po pravnog savjetnika i njegovog suradnika koji su trebali zajedno ići na zadaću. Tri vozila su nastavila put prema kampu Lion. U 8,45 sati po lokalnom vremenu , na 200 metara od kampa Lion, u treće vozilo zaletjela se trokolica motocikla s navodnim bombašem samoubojicom, vozilo je eksplodiralo i prevrnulo se, rekao je Tuškan. Napomenuo je da hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju redovite zadaće, uz pojačane mjere opreza, a dobili su i upute da se jave svojim obiteljima.

Riječ je o izoliranom napadu, ostali vojnici su na sigurnom, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izrazili su žaljenje zbog smrti vojnika te oštro osudili napad. Izraze sućuti obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog uputili su i predsjednica RH  Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković.

Pročitano 915 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić