Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Republika Hrvatska danas proslavlja Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Središnja svečanost održava se u Kninu gdje će se okupiti državni i vojni dužnosnici, izaslanstva hrvatskih gradova, obitelji hrvatskih branitelja i brojni hrvatski građani kako bi se prisjetili toga velikoga dana hrvatske pobjede i odali poštovanje onima koji su svoje živote položili za današnju slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.

Podsjetimo, nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Vojno redarstvena operacija Oluja.

Hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara, nakon početnoga djelovanja snaga Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva i topničkih priprema po vojnim ciljevima. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su bile potpisati predaju.

Vojno-redarstvenom akcijom Oluja vraćen  je u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je, uz Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 hrvatskih prognanika s područja oslobođenih "Bljeskom",  njih 126.909  "Olujom", a iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Od 1996. godine 5. kolovoza se u Republici Hrvatskoj  obilježava svečanošću podizanja zastave na kninskoj tvrđavi, prisjećajući se istog čina iz kolovoza 1995., te prigodnim programom u Kninu. Od 2008. godine 5. kolovoza u Hrvatskoj se proslavlja kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Pročitano 922 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI