NAJNOVIJE
Ministrica Bedeković u Vukovaru održala sastanak sa županom i ravnateljima Centara za socijalnu skrb

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izv.prof.dr.sc.Vesna Bedeković posjetila je Vukovarsko-srijemsku županiju i održala radni sastanak sa županom Božom Galićem, njegovim suradnicima te ravnateljima socijalnih ustanova s našeg područja.

(Petak, 20 Rujan 2019 16:06)
U Vinkovcima obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Hrvatskoga sabora, dan 22.rujna u Hrvatskoj se obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim povodom sazvana je zajednička sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije i Županijske koordinacija za ljudska prava, a na kojoj je obilježen ovaj važan datum u znak sjećanja na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskome sudu 22. rujna 1999. godine.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:54)
U Vinkovcima predstavljen Crni sendvič

U Vinkovcima upriličena promocija crnog sendviča.

(Petak, 20 Rujan 2019 15:02)
Neispričane priče: Mladi o suočavanju s prošlošću

U Gradskom muzeju Vukovar završena je dvodnevna konferencija „Neispričane priče: mladi o suočavanju s prošlošću“ koju su organizirali Njemačka zaklada Friedrich Ebert  i Europski dom Vukovar u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava. Konferencija je bila namijenjena mladima, njihovom pogledu na bližu prošlost te na njihovu ulogu u društvu. Tijekom konferencije razgovaralo se kako mladi vide noviju povijest, koji su im zajednički narativi te je otvorena javna rasprava. Uz interaktivne metode rada mladi su mijenjajući prostore i teme imali priliku vidjeti grad, sresti se s građanima Vukovara te osjetiti djelić života u Vukovaru.

Putem javne rasprave „Mladi i svijest o povijesti“ otvoren je prostor za dijalog mladih iz Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine gdje se moglo čuti kako mladi nemaju mogućnosti objektivno sagledati povijesne činjenice i tako kreirati svoje stavove. Stoga se javlja potreba za upoznavanjem s više različitih narativa povijesti. Javna diskusija sastavni je dio konferencije iz ciklusa Vukovarskih konferencija (podržane od Zaklade Friedrich Ebert) te programa Društveni kapital u zajednici (podržanog od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva)

– Zaključci mladih su da je vrlo važno mijenjati obrazovne politike u svim državama regije kako bi obrazovanje prošlosti nosilo neku vrstu vrijednosti koji se tiču ljudskih prava, stvaranja povjerenja, kreiranja društva povjerenja i efektivnog suočavanja s prošlošću. Mladi više ne žele da je prošlost ono što nas razdvaja, da postoje bilo kakve barijere u vidu suradnje mladih na ovim prostorima. Oni žele da zajedno rade, da surađuju, da se upoznaju, da mogu putovati i to je nekakva ideja koja stoji iza svega – rekao je Nikola Puharić programski direktor Inicijativa mladih za ljudska prava.

-Uvijek je zadovoljstvo raditi s mladima a posebno s mladima koji imaju svoju viziju, koji imaju svoje želje, koji jednostavno afirmativno razmišljaju i koji pozitivno razmišljaju kako bi doprinijeli ne samo svom osobnom razvitku nego i razvitku lokalne zajednice. Ovi mladi ljudi ne razmišljaju samo u kontekstu poboljšanja uvjeta življenja u svojoj lokalnoj zajednici nego doista žele sudjelovati na široj regionalnoj zajednici.

Jedan od zaključaka je da i dalje treba raditi na razvijanju dijaloga, da treba čuti drugu generaciju mladih. I kako često mladi kažu, oni nisu budućnost, oni su sadašnjost tako da ih treba aktivno uključiti u djelovanje i rad jer su puni ideja, puni su entuzijazma i svakako da treba spojiti međugeneracijski ideje i onda to uvijek urodi pozitivnim napretkom u zajednici – rekla je Dijana Antunović Lazić Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar.

(Petak, 20 Rujan 2019 14:55)
Na otvaranje Vinkovačkih jeseni dolazi premijer Andrej Plenković

Svečanim otvaranjem večeras u Vinkovcima počinju tri završna dana 54. po redu Vinkovačkih jeseni dok je mimohod sudionika u nedjelju kada će posjetitelji moći vidjeti konjanike i konjske zaprege.

(Petak, 20 Rujan 2019 14:34)
Izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije u radnom je posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na radnom sastanku čelnika Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije održanom u Palači Sarijem u Vukovaru  bilo je riječi o svim oblicima suradnje između dviju prijateljskih županija, posebice o povezivanju zelene i plave Hrvatske.

- Mislim da već imamo vrlo dobre rezultate i da smo počeli trasirati zeleno-plavu magistralu - rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Obojica župana vjeruju da će se uz gospodarsku razvijati i turistička suradnja za koju se, složili su se, treba poboljšati prometna infrastruktura.
-  Pokušavamo povećati broj avio-linija prema Osijeku iz Dubrovnika jer to je preduvjet za veći broj turista, a također očekujemo i izgradnju autoputa preko BiH koji će prepoloviti put od Dubrovnika do Osijeka. Ono što je objektivno moguće to i postižemo, a naravno da prostora ima još više i na tome ćemo raditi - rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetivši na ljetos otvorenu trgovinu Vrhunsko vukovarsko u Dubrovniku.
-Imamo i simboličnu suradnju, svake godine poklanjamo vašim najmlađima 10 tona mandarina i time pokazujemo da imamo osjećaje jedni za druge – dodao je Dobroslavić.

Vukovarsko-srijemska županija i Dubrovačko-neretvanska županija Sporazum o suradnji potpisale su 1996.godine.

(Petak, 20 Rujan 2019 14:24)
Ministrica Vesna Bedeković održala sastanak s gradonačelnikom Ivanom Penavom

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković posjetila je Vukovar.

(Petak, 20 Rujan 2019 13:29)

Operativne snage sustava civilne zaštite VSŽ spremne za sve izazove

Sastanak održan u Vinkovcima Sastanak održan u Vinkovcima Foto: VSŽ

U maloj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je sjednica Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije pod predsjedanjem načelnika stožera Zdravka Kelića. 

Raspravljalo se o radu stožera u proteklom razdoblju, a članovi Stožera podnijeli su, svatko iz svoga područja djelovanja, izvješća. Poseban osvrt stavljen je djelovanje Stožera nakon pojave olujnog nevremena koje je pogodilo županiju početkom srpnja, posebice Cvelferiju i uže područje grada Vukovara. Reakcija svih službi, tako i Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije ocijenjena je efikasnom i pravodobnom i još jednom pokazala da su operativne snage sustava civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u svakom trenutku spremne za sve izazove, priopćeno je iz Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije. 

Krajem srpnja isporučene su i zaštitne odore i obuća za članove Stožera civlne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, sukladno Pravilniku o odorama pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite. Kao što je bilo i najavljeno na obilježavanju obljetnice poplave u županjskoj Posavini, kupljene odore i obuća su hrvatski proizvod. Zaštitnu obuću proizvela je tvrtka Borovo d.d. iz Vukovara, dok je zaštitne odore proizvela tvrtka Cassis oprema d.o.o iz Ivanić Grada, članica poznate Croco grupacije, koja proizvodi odore za pripadnike vojske i policije.

U nastavku sjednice članovi Stožera raspravljali su i jednoglasno usvojili prijedlog Procjene rizika od velikih nesreća za područje Vukovarsko-srijemske županije i prijedlog odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U izradi Procjene rizika sudjelovala je većina članova Stožera, svatko iz svog područja djelovanja uz stručnu pomoć ovlaštenika za izradu planskih dokumenata iz područja civilne zaštite, te Braniteljske zadruge „Aktivan život“ iz Ivankova.

Glavna skupina rizika definiranih Procjenom su pojava ekstremno visokih/niskih temperatura, pojava suše, pojava epidemija/pandemija i demografija/depopulacija, odnosno iseljavanja stanovništva. Poplavni rizik postoji,posebice na rijekama Sava i Dunav u scenariju kakav se dogodio u svibnju 2014. godine. Usvojeni prijedlog Procjene rizika biti će upućen vijećnicima županijske skupštine na razmatranje i usvajanje. Nakon usvajanja, izraditi će se i Plan djelovanja civilne zaštite i standardni operativni postupak djelovanja svih operativnih snaga, prema definiranim rizicima.

Nadalje izrađen je prijedlog plana vježbi civilne zaštite za 2020. godinu te je dogovoreno da će se županijska vježba civilne zaštite održati na području grada Vinkovaca, u pogonu tvrtke Vinka d.d, gdje će se simulirati kemijsko-tehnološka nesreća i provjera spremnosti vatrogasnih postrojbi, prije svega JVP Vinkovci i JVP Vukovar. Slijedeća redovna sjednica stožera civilne zaštite zakazana je za prosinac tekuće godine.

 

Pročitano 70 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija