NAJNOVIJE
Mjere zaštite od zaraze koronavirusom i tijekom provedbe parlamentarnih izbora

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kojih bi se, radi zaštite od zaraze koronavirusom, u provedbi parlamentarnih izbora trebali  držati članovi izbornih povjerenstava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:24)
U EU proračunu više novca za zdravstvenu skrb građana

Europska komisija predstavila je danas na izvanrednoj sjednici Europskog parlamenta novi prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i uspostavu novog fonda oporavka “Nova generacija Europe”. Riječ je o iščekivanom dokumentu jer zastupnici, zemlje članice, ali i građani od njega očekuju veliki doprinos borbi protiv posljedica koje je izazvala pandemija koronavirus.

 Jedna od važnijih točaka o kojima se danas razgovaralo je predstavljanje novog i samostalnog zdravstvenog programa unutar Proračuna pod nazivom EU4Health. Zdravstveni programi Europske unije trenutno se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a prema novom prijedlogu bit će uključeni u proračun kroz treći stup Instrumenta za oporavak (Recovery Instrument) i vrijedit će 9.4 milijardi eura. Time će se projektima u području zdravstva osigurati više sredstava, a otvara se i put prema uspostavi zajedničke zdravstvene politike za koju se od svog ulaska u Europski parlament zalaže hrvatski zastupnik Tomislav Sokol.

 -  Nedavno sam pozvao Komisiju na alociranje sredstava kojima bi se podupirala misija i vizija Direktive o prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Tim sredstvima pokrivala bi se razlika u troškovima i plaćanje predujma za prekograničnu zdravstvenu skrb zbog toga što ti troškovi najčešće padaju pa teret pacijenata. Nadalje, tražio sam i financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo su u tom smjeru prijedlozi koje Komisija želi financirati te vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane - navodi Tomislav Sokol.

 Prema prijedlogu Komisije, u budućem proračunu će se pronaći sredstva za bolji pristup zdravstvenoj skrbi, dugoročnu prevenciju bolesti te prekograničnu zdravstvenu skrb. Važno je istaknuti kako Komisija planira u budućem razdoblju provoditi objedinjene javne nabave medicinske opreme. Time će se izbjeći situacije nestašica medicinske opreme i lijekova kojima je Unija svjedočila posljednjih mjeseci.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Zračna luka Osijek spremna za prijem putnika i prve letove

U Zračnoj luci Osijek sve je spremno za prijam putnika prema epidemiološkim pravilima koja nalažu Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Nacionalni stožer.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:20)
Olakšana procedura polaganja državne mature

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je prema novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo procedura polaganja državne mature olakšana te da, uz ostalo, prije dolaska na ispit više neće biti potrebna izjava.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:17)
Predstavom Kralj umire Hrvatski dom otvara svoja vrata kulturnim događanjima

Komedijom Kralj umire vukovarskih amatera koja djeluje pri  Sceni Martin Hrvatskoga doma Vukovar, nakon višemjesečne stanke prouzročene pandemijom koronavirusa, vraćaju se kulturni sadržaji u Vukovar i Vinkovce. Tu predstavu vukovarskih amatera  imat  će prigodu pogledati Vukovarci u Hrvatskom domu Vukovar  3. lipnja u 20 sati, a dva dana kasnije ista predstava odigrat će se i na pozornici Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.

Podsjećajući kako je to prva predstava u Hrvatskom domu Vukovar nakon “karantene”, iz te kulturne ustanove navode kako je broj mjesta u publici ograničen i bit će poštovan razmak od 1,5 metra i ostale od HZJZ preporučene mjere. Podsjetimo, predstavu “Kralj umire” je prema drami apsurda Eugènea Ionesca režirao Dalibor Jurišić, a igraju Željko Mandić, Mirjana Štedul, Tijana Pavliček, Davor Babić, Robertina Tekmetarović i Dario Vukas. Predstava je na Sceni Martin premijerno izvedena 24. siječnja.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:04)
Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta donio je odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 16:03)
ŽO HDZ VSŽ osporio Bernardićeve tvrdnje

ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u priopćenju za medije prozvao je čelnika SDP-a Davora Bernardića  za političku nezrelost i nekompetenciju, jer je u tv emisiji ustvrdio da se u raspravama i  na sastancima Kluba zastupnika HDZ-a razgovaralo o ,,profitiranju od koronavirusa”, naglašavajući kako svoje tvrdnje nije potkrijepio niti jednim konkretnim argumentom.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 15:56)

Održana konferencija o obrazovanju i socijalnoj integraciji u višeetničkim zajednicama

Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Škola istaknuta kao ključan prostor socijalne integracije djece i mladih Foto: Marija Molnar

Obrazovanje i socijalna integracija u višeetničkim zajednicama – stanje, izazovi i perspektive naziv je konferencije održane u Vukovaru u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatske zaklade za znanost.

-MinIstarstvo znanosti i obrazovanja zalaže se za reformu obrazovanja i pružanje jednakih šansi i prilika svima, razvijanje osobnog, nacionalnog, kulturnog identiteta, uvažavanje različitosti, poticanje tolerancije i zajedničke suradnje i komunikacije – istaknula je na konferenciji pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja naslovljenog Obrazovanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj i međuetnički stavovi djece i roditelja, a koje je između ostaloga provedeno i u Vukovaru.

- Proveli smo veliko ekstenzivno istraživanje na 1568 učenika i 2000 roditelja u četiri višeetničke zajednice u Hrvatskoj odnosno hrvatsko-srpskoj, hrvatsko-talijanskoj, hrvatsko-češkoj i hrvatsko-mađarskoj tj. manjinskoj nastavi po modelu A na ova četiri manjinska jezika. Sada meritorno možemo reći da je dinamika većinsko-manjinskih odnosa u Vukovaru i dalje složena i Vukovar se po tome izdvaja iz drugih sredina – istaknula je voditeljica istraživanja prof.dr.Dinka Čorkalo Biruški s Odsjeka psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Istraživalo se, između ostaloga, preferencije obrazovnih modela manjina, namjere nastavka školovanja na vlastititom jeziku i pismu nakon osnovne i srednje škole, školska prijateljstva odnosno kako djeca stječu i uspostavljaju svoje vršnjačke odnose kao i niz indikatora međuetničkih odnosa i stavova koji su pokazali da se stvari nisu bitno promijenile i bitno unaprijedile.

-Komparativno gledano s drugim kontekstima npr.međuetnički kontakt se najmanje potiče u Vukovaru, a tako je i u obiteljima i u školama, doživljaj diskriminiranosti u školi također je najveći u vukovarskom kontekstu kao i sklonost diskriminaciji. Sada kada imamo jasne pokazatelje moramo kao zajednica nešto učiniti i škola se tu nameće kao vrlo važno mjesto socijalne integracije djece – istaknula je Čorkalo Biruški.

Sudionici su nakon predstavljenih rezultata istraživanja sudjelovali i na okruglome stolu o ulozi škole u socijalnoj integraciji djece. Konferenciji je među brojnim sudionicima nazočila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać te u ime Grada Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

-Zainteresirana sam čuti  rezultate ovoga istraživanja pogotovo jer se nameće zaključak da je vukovarski kontekst izdvojen i da je dinamika odnosa ovdje drugačija u odnosu na druge. Činjenica je da su djeca odraz roditelja i škole, a ono što nas u Vukovaru veže jest činjenica da smo Vukovarci i da osjećamo pripadnost ovom gradu. Bitno je da sva djeca i općenito ljudi koji ovdje žive, ovaj grad i državu osjećaju svojima i temeljem toga možemo graditi dobru budućnost – rekla je Mujkić.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Savjeta za nacionalne manjine RH.

 

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija