NAJNOVIJE
U Republici Hrvatskoj 50 novozaraženih osoba koronavirusom, jedna osoba preminula

U priopćenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske stoji kako je u protekla 24 sata zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1117.

(Nedjelja, 12 Srpanj 2020 14:14)
HGK: Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka

Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara. Pšenica je jedna od rijetkih samodostatnih kultura jer se hrvatske potrebe za pšenicom kreću oko 400 tisuća tona, što znači da ćemo za izvoz imati oko 350 tisuća tona, objavila je Hrvatska gospodarska komora.

(Nedjelja, 12 Srpanj 2020 12:55)
U OBŽ 3 novopozitivne osobe

Na području Osječko-baranjske županije tri su osobe novopozitivne na koronavirus. 

(Nedjelja, 12 Srpanj 2020 09:33)
U županiji 7 novooboljelih; jedna iz Vukovara

Na području Vukovarsko-srijemske županije 7 je novoboljelih od koronavirusa.

(Nedjelja, 12 Srpanj 2020 08:14)
U Vukovaru među zaraženima od koronavirusa i dijete

U priopćenju Stožera civilne zaštite grada Vukovara navode kako je u Vukovaru 11 pozitivnih osoba na koronavirus. Jedna osoba zaražena malodobno je dijete. 

(Nedjelja, 12 Srpanj 2020 08:04)
Nove mjere od ponedjeljka, maske obvezne u trgovini i ugostiteljstvu

Stožer civilne zaštite uvodi novu, nužnu mjeru obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

(Subota, 11 Srpanj 2020 14:23)
U Republici Hrvatskoj 140 novooboljelih osoba od koronavirusa

U priopćenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske stoji kako je u protekla 24 sata zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088.

(Subota, 11 Srpanj 2020 14:08)

Ruže na grobovima poginulih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru i ove je godine  na grobu svakog branitelja položena crvena ruža i upaljena svijeća. Vukovarske majke i Savez  Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja  polaganje ruža i paljenje svijeća organiziraju  već tradicionalno kako bi svaki poginuli branitelj, uključujući i one koji više nemaju nikoga svog na životu, na grobu imali cvijet i upaljenu svijeću. 

-Položit ćemo ruže za 428 poginulih branitelja i 312 civila – rekla je predsjednica Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Ruže je polagala i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.
-Tek kad dođete na Memorijalno groblje i vidite sve ove grobove, možete biti svjesni onoga što se ovdje dogodilo 1991. godine. Ovo su posebno teški dani za Vukovar, a najmanje što možemo učiniti za sve ove poginule ljude je donijeti im ružu i upaliti svijeću i, ono najvažnije, pričati svojoj djeci istinu o Domovinskome ratu – rekla je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

Na području grada Vukovara traže se još oko 363 osobe. Alvir je istaknula kako podržava gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu  u zahtijevanju procesuiranja ratnih zločina.
- Naravno da nismo zadovoljni učinjenim u proteklih 28 godina i smatramo da se moglo učiniti puno više. Neke su stvari trebale biti napravljene znatno ranije. Sadašnja Vlada i institucije trebaju uložiti više napora, ali unazad 28 godina umrli su brojni svjedoci kao i obitelj žrtava pa je sada nemoguće sve to nadoknaditi,  neke stvari nikada neće biti ispravljene – rekla je Alvir dodajući kako Beograd nema volju pomoći u traženju nestalih.
- U strukturama vlasti i moći su ljudi koji su 1991. bili u strukturama nalogodavaca ili u najmanju ruku opravdavali, financirali ili sudjelovali u svemu onome zbog čega smo mi danas ovdje – kaže Alvir. Dodala je kako ne postoji mehanizam represije koji bi natjerao one koji znaju nešto o nestalima, a znaju im se čak i imena,  da kažu istinu, ali da oni iako ne ispunjavaju osnovne civilizacijske i zakonske dužnosti jako dobro koriste  sva svoja prava.
- Pitanje nestalih je zločin koji još uvijek traje, stoga svi oni još uvijek sudjeluju u zločinu – zaključuje Alvir dodajući kako se Milorad Pupovac  nikada nije obratio njihovoj udruzi i pitao kako i na koji način može pomoći iako bi mogao.

Pročitano 243 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija