Ispiši ovu stranicu

Ulica u Bratislavi nosi ime Vukovara

Danas je u Bratislavi  upriličeno svečano otkrivanje ploče s natpisom Vukovarska ulica.  Svečanosti je u Bratislavi, općini Devínska Nová Ves, nazočio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je zajedno s načelnikom Općine Devínska Nová Ves Dariusom Krajčirom u Vukovarskoj ulici otkrio natpis.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava iskazao je izrazitu zahvalnost, ali i ponos jer ulica u Bratislavi nosi naziv grada Vukovara.
-Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati njezine vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje – rekao je Penava te dodao kako „ovakvim gestama gradimo odnos prema Slovačkoj  i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
Događaju su nazočili i Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zamjenik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Radoslav Janković.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj, Aleksandar Heina rekao je kako je današnji događaj za sve Hrvate predivna vijest.
-Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali je to očekivano. No, kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istinitost o razaranju Vukovara -  zaključio je veleposlanik Heina.

Istaknuvši kako se općina Devínska Nová Ves nekada nazivala hrvatskom, načelnik Općine Darius Krajčir pojasnio je zašto su odlučili nazvati ovu novu ulicu vukovarskom.
-Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj – rekao je Krajčir koji je inicirao ovu ideju jer je i sam podrijetlom iz Hrvatske.

Pored svečanosti otkrivanja ploče, upriličen je prijem u Općini Devínska Nová Ves i posjet Muzeju hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu.

Pročitano 1115 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić