Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru otvoreno Savjetovalište za dojenje, jedno od prvih u Hrvatskoj

U okviru Patronažne službe Doma zdravlja Vukovar u Ulici Nikole Tesle 1 otvoreno je Savjetovalište za dojenje. Namijenjeno je trudnicama te majkama novorođenčadi, dojenčadi i male djece za podršku dojenju. 

-Prije dva dana Savjetovalište za dojenje otvoreno je u Iloku, a sada ga otvaramo i u Vukovaru i među prvima smo u Hrvatskoj koji ga imaju. U vrijeme kada nam je natalitet sve manji i manji ova nam je dodatna djelatnost vrlo važna - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski dodajući kako također sami financiraju još nekoliko aktivnosti poput preventive karijesa djece u dječjim vrtićima te pregleda usne šupljine radi otkrivanja raznih bolesti kod braniteljske populacije.

Na otvorenju Savjetovališta za dojenje  je bio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo David Vlajčić  koji je izrazio zadovoljstvo otvaranjem savjetovališta u Iloku i Vukovaru istaknuvši kako se time potpora trudnicama i dojiljama stavlja na višu razinu.
-U Vukovarsko-srijemskoj županiji na području sva tri doma zdravlja i do sada smo imali grupe za potporu dojenja te pomoć trudnicama i partnerima u trudnoći, ali otvaranjem savjetovališta sve je to dignuto na višu razinu  kroz edukaciju patronažnih sestara koje će dobiti ovlaštene certifikate, uključivanje drugih profila zdravstvenih djelatnika  te  mogućnost savjetovanja putem dežurnih telefona. Možemo reći da se u našoj županiji brine o natalitetu, a ovo je samo jedan korak. Županija podržava ovaj projekt u iznosu od 20.000 kuna godišnje i vjerujemo da ćemo doprinijeti kvaliteti života naših građana – rekao je pročelnik Vlajčić.

Savjetovaliste za dojenje2


Potporu Savjetovalištu također daje i Grad Vukovar.
-Mi u Gradu Vukovaru također prepoznajemo važnost ovoga projekta i podržavamo ga. Osigurat ćemo sve što bude potrebno za njegovo funkcioniranje, dodao je Josip Paloš, voditelj Odsjeka za obrazovanje i predškolski odgoj pri Gradu Vukovar.

-U okviru Savjetovališta organizirat će se trudnički tečajevi i predavanja, održavat će se individualna i grupna savjetovanja, a djelovat će i grupa za potporu dojenja - pojasnila je Ahnetka Stjepanović, glavna sestra Doma zdravlja Vukovar - pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

-Dobrobit dojenja je velika, kako za majku tako i za dijete. Dojenje djeluje na imunitet, ali i povezanost majke i djeteta, osim toga  najlakši je i najzdraviji način hranjenja djeteta – istaknula je patronažna sestara Oksana Kotarski.

Savjetovalište će biti otvoreno svaki četvrtak u vremenu od 11 do 13 sati, a dežurne patronažne sestre za sva pitanja bit će dostupne putem mobitela 098/391-370 i 091/602-56-88 svakoga dana od 15 do 20 sati.
Svi tečajevi i savjetovanja su besplatni.

Pročitano 416 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić