NAJNOVIJE
U Gradskoj knjižnici Vukovar održan sajam knjiga 'Likebook'
U Gradskoj knjižnici Vukovar održan je osmi po redu sajam knjiga 'Likebook'. Knjige su se prodavale po simboličnoj cijeni od 5 kuna, a zbog situacije s epidemijom covida-19 održan je prema svim propisanim epidemiološkim mjerama. Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić istaknula je zadovoljstvo povratkom programskih događanja u Gradskoj knjižnici i odazivom građana.
- S velikim zadovoljstvom smo dočekali prvo pravo programsko događanje nakon situacije s epidemijom covida-19. Potrudili smo se ove godine izabrati novije i kvalitetnije naslove a cijena je bila doista simboličnih 5 kuna. S obzirom da je ovo prvo događanje nakon dugo vremena u Gradskoj knjižnici izuzetno smo zadovoljni odazivom naših sugrađana.
Miškić je najavila i seriju aktivnosti preko ljeta ovisno o epidemijološkoj situaciji.
- Kako nam situacija bude dozvoljavala  tako ćemo se mi dalje ponašati, naravno planiramo seriju aktivnosti preko ljeta, vraćamo se našem najznačajnijem programskom ciklusu 'Kulturni četvrtak', nastavljamo suradnju sa zdravstvenom komorom i sa nizom njihovih predavanja o prevenciji zdravlja, zaključila je Miškić.
(Subota, 06 Lipanj 2020 15:13)
U RH nema novooboljelih od koronavirusa, jedna osoba preminula

Hrvatska nastavlja s dobrim epidemiološkim podacima. U protekla 24 sata na području Republike Hrvatske nema novooboljelih od koronavirusa, dok je jedna osoba preminula u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević - priopćio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Subota, 06 Lipanj 2020 14:03)
Premijerno predstavljena platforma Slavonia.Travel

Osjeti. Okusi. Upoznaj. Slavonija – tri su ključne poruke nove digitalne platforme usmjerene domaćim gostima, koja uključuje pomno osmišljenu komunikacijsku strategiju, promociju na društvenim mrežama i novu web stranicu. Cilj je na jednom mjestu dobiti sve informacije o regiji koju zajednički predstavlja pet županijskih turističkih zajednica.

(Subota, 06 Lipanj 2020 13:43)
Nema novooboljelih od koronavirusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na području županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od COVID-19, te je epidemiološka situacija i dalje stabilna.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 41, od čega je isti broj i izliječen.

U protekla 24 sata testirane su 3 osobe, što je ukupno testiranih do sada na području županije 2245.

Podsjetimo kako epidemiološka je situacija i u cijeloj državi stabilna te je ministar zdravstva Vili Beroš poručio kako se još ne namjerava proglasiti kraj epidemije koronavirusa jer zbog otvaranja turizma treba biti oprezan, a dodao je i kako je neizvjesno hoće li biti drugog vala.

(Subota, 06 Lipanj 2020 09:45)
Za vodoopskrbu 98 milijuna kuna

U velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske svečano je potpisano osam ugovora za izgradnju sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području triju slavonskih županija, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske.

(Petak, 05 Lipanj 2020 16:42)
Županija obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

Vukovarsko-srijemska županija obilježila je 5.lipnja – Svjetski dan zaštite okoliša, u spomen na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972.godine kada je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

(Petak, 05 Lipanj 2020 14:47)
Svjetlana Dželalija ostaje na čelu Udruge „Braniteljice Domovinskog rata RH"

Na redovnoj Izbornoj skupštini Udruge „Braniteljice Domovinskog rata RH" održanoj u Vukovaru 2. lipnja za predsjednicu Udruge ponovno je izabrana Svjetlana Dželalija.

(Petak, 05 Lipanj 2020 14:03)

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća u Borovu obilježena 29. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća u Borovu obilježena 29. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika Foto: Valerija Lozančić

Polaganjem ruža i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u Borovu je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske obilježena 29. godišnjica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika.

Odavanje počasti prilagođeno je Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa je održano bez svečanog mimohoda i prigodnog programa te uobičajenih protokolarnih i sportskih aktivnosti.

selo1


U spomen na ubijene i masakrirane redarstvenike ruže su podno spomen obilježja položili i svijeće upalili izaslanstvo obitelji ubijenih redarstvenika Predsjednika i Vlade RH, MUP-a, udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne i područne samouprave, svako u razmaku od pola sata.  U ime predsjednika počast je odao posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, u ime Hrvatskog sabora saborski zastupnik Dražen Milinković, a Vlade potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je tom prigodom istaknuo kako su došli izraziti poštovanje dvanaestorici poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu u specifičnim okolnostima.
-To je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu i nije slučajno da su prve žrtve bili pripadnici hrvatske policije jer se agresor posebno u tim prvim danima fokusirao na policiju kao najbolje organiziranu snagu za obranu Hrvatske  - rekao je ministar Božinović  dodajući kako je Domovinski rat specifičan i po tome što je prvi organizirani otpor agresoru pružila policija iz koje je kasnije nastala pobjednička Hrvatska vojska.
-Upravo zato ovakve događaje nikada ne smijemo zaboraviti i uvijek ćemo se prisjećati njihove velike žrtve i hrabrosti  - poručio je ministar.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” iz Vinkovaca, saborski zastupnik Stevo Culej, koji se novinarima obratio u ime udruge i obitelji ubijenih redarstvenika, rekao je kako je okupio tim ljudi i napravio raščlambu akcije u kojoj je u Borovu Selu na današnji dan 1991. ubijeno 12 pripadnika vinkovačke specijalne policije te nakon stotina informacija i dezinformacija, došao do onih "koji su bili junaci u ovoj priči, ali i onih koji nisu bili junaci, nego nešto drugo".
-Jeste li ovdje ikad vidjeli zapovjednika koji je u to vrijeme bio zapovjednik dvanaestorice redarstvenika, jeste li vidjeli načelnika policije koji je u to vrijeme bio načelnik? Jeste li vidjeli ikoga tko vam je htio progovoriti o činjenicama o Borovu Selu, da je njih ovdje čekala zasjeda još mjesec dana ranije i to pod zapovjedništvom Milutina Todosijevića, jednog od majora četničkih pokreta i sve te informacije su se znale – naglasio je Culej dodajući kako niti u MUP-u, niti u saborskim papirima nema raščlambe akcije u Borovu Selu.
-Nijedan dokument o akciji u Borovu Selu u MUP-u ne postoji, a posebno ne postoji dokument raščlambe te cijele akcije. Gdje su ti dokumenti i materijali? Ja na četiri mjesta imam raspoređene materijale koji nikada nisu bili viđeni. Dakle, sve ono što se ovdje činilo, činilo se da bi se zamračilo puno toga - zaključio je Culej najavivši kako će o događajima iz Borova Sela uskoro izdati i knjigu koja će, po njegovim riječima, biti neugodna za mnoge ljude.

penava borovo selo

Svijeće su upalili i čelnici Grada sa Savjetom za branitelje gradonačelnika grada Vukovara.
-Danas smo u mislima i osjećajima prema 12 poginulih redarstvenika koji su, spašavajući svoje zarobljene kolege, dočekani u zasjedi i masakrirani u Borovu Selu. Od toga je zločina prošlo 29. godina i svima nama koji u sebi gajimo emocije prema ovome i događajima koji će uslijediti, svakom je godinom sve teže. Cijela država trebala bi imati takve dominantne osjećaje prema svojim žrtvama, ljudima koji su dali ono najviše od sebe što su mogli dati, no nasuprot tome osjeća se negostoljubiva atmosfera prema našim traženjima pravde. Godina za godinom dolazi i prolazi, Vlada za Vladom isto tako. Za 12 masakriranih redarstvenika to je 29 godina i 14 Vlada Republike Hrvatske, ali ništa više. Kad su u pitanju djela, ona izostaju. Kad su u pitanju riječi, njih je previše. Zbog njih 12 i zbog tisuća drugih koji nisu dobili nikakvu pravdu, ne smijemo odustati. Moramo mijenjati ciljeve i mehanizme jer sadašnji nas način vodi u zaborav i zataškavanje što ne smijemo i nećemo dopustiti - rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, dajući potporu Culeju u nastojanju da se dozna istina o događanjima u Borovu selu.

Pripadnik jedinica posebne namjene Vinkovci Josip Vincetić  koji je bio u akciji spašavanja svojih suboraca tijekom koje je ranjen i zarobljen rekao je kako je sve ono što se ovdje događalo ostavilo na njima duboke rane, ali vjeruje da će istina jednoga dana izaći na vidjelo i da će zločini biti kažnjeni  kako bi duše ubijenih mogle mirno počivati.
-Nas je ovdje dočekala armija srbočetnika naoružanih do zuba, nitko ovo nije očekivao. Od nas tridesetak koji smo ušli u središte sela 12-orica su poginula, a dvadesetak nas je ranjeno. Bio sam u rukama Vukašina Šoškoćanina koji mi je držao pištolj na čelu i prijetio da će me ubiti – prisjetio se Vincetić.

Svetu misu za poginule redarstvenike služio je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u 11 sati don Ivan Begović.
U jutarnjim satima počast ubijenim redarstvenicima odana je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ispred murala dvanaestorice redarstvenika u podvožnjaku prema Nuštru u Vinkovcima te podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalije, na kojem su se svake godine u okviru Memorijala dvanaest radarstvenika trčale memorijalne altletske utrke, ali su zbog covida -19 i one ove godine izostavljene.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje u tadašnjem Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ubijeni su hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), pripadnici vinkovačke specijalne policije.

Ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama bio je neslužbeni početak Domovinskog rata.

Pročitano 172 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija