NAJNOVIJE
Dubravko Duić Dunja izložio crteže Vukovaraca

U Hrvatskome domu Vukovar otvorena je izložba crteža Meni dragi ljudi i predstavljena zbirka pjesama Ljubavne iz Lokvanjskog sokaka autora Dubravka Duića Dunje.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 19:44)
Župan Galić u posjetu Vrbanji

Farmu koka nesilica u Soljanima posjetio je župan Božo Galić sa suradnicima, uz nazočnost direktora Agro-klastera d.o.o. Vinkovci Zdenka Podolara i načelnika Općine Vrbanja Velimira Redla.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 17:29)
Prioritet projektima koji nose radna mjesta

 Župan Božo Galić, sa suradnicima, posjetio je Općinu Drenovci, gdje je razgovarao s načelnikom Općine Jakšom Šestićem o projektima na području te općine.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 17:27)
Koronavirus ušao u vinkovačke domove za stare i nemoćne osobe

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Kata Krešić izvijestila je  kako je koronavirus  prisutan u dva vinkovačka doma za starije i nemoćne te je napomenula kako je u našoj županiji  jako puno osoba s nepoznatim izvorom zaraze zbog čega je teže kontrolirati bolest u općoj populaciji.

-U Domu za stare i nemoćne osobe Vinkovci za sada imamo 15 pozitivnih korisnika i 3 djelatnika, a u privatnom domu “Dobri dom” imamo za sada 8 pozitivnih korisnika. Virus je ušao i u najosjetljiviju populaciju, tamo gdje ga doista ne želimo. Dugotrajno visoki broj novooboljelih na našem području doveo je do toga da virus može ući i u takve sustave kao što su domovi za stare i kao što je sustav zdravstva. Dakle, zahvaćena je cjelokupna populacija“, napominje Krešić i dodaje kako su uzeti brisevi ostalih djelatnika i korisnika, a rezultati se još čekaju.

Krešić je ponovo apelirala na strogo pridržavanje epidemioloških mjera naglasivši kako na taj način možda ne možemo u potpunosti izbjeći virus ali ga možemo značajno ublažiti.

To znači držati distancu od dva metra i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Jednako je važno prati ruke što je najbolja mjera, a ako nismo u mogućnosti onda dezinficirati, kao i ne dolaziti u bilo kakav bliski kontakt s osobama izvan članova obitelji. Molimo sve osobe da nepotrebno ne odlaze na mjesta okupljanja jer i na malim okupljanjima postoji rizik da se zarazimo“ podsjetila je  Kata Krešić.

Apelirala je na oboljele da prilikom dolaska pozitivnog nalaza odmah kontaktiraju svoga liječnika i dobro promisle o kontaktima 48 sati unazad od pojave simptoma te uputila poruku  da čuvamo sebe ali i druge

-To je nešto što ovoga trenutka pokazuje našu razinu humanosti, našu razinu čovjekoljublja, našu razinu predanosti jednih drugima i one prave istinske ljudske blizine koja je uvijek moguća bez obzira što nije moguća fizička blizina. Bez sudjelovanja svakog pojedinca nema tih mjera i pridržavanja preporučenih mjera, nema tih mjera u sustavu zdravstva koje ovo mogu zaustaviti.- naglasila je Krešić. U posljednja 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije zabilježeno je  88 novooboljelih osoba.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 15:48)
HZJZ objavio izmjene preporuka za testiranje na koronavirus i završetku samoizolacije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je izmjene revidiranih preporuka o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije. 

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 11:30)
U Hrvatskoj čak 2.776 novozaraženih, 18 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.776 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije, a 18 osoba je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 10:15)
U VSŽ 88 novooboljelih i troje preminulih od koronavirusa

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 88 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (28 iz Vinkovaca, sedam iz Vukovara, po četiri  iz Bogdanovaca, Borova i Jarmine, po tri iz Županje i Nuštra po dvije iz Otoka, Ilače i Ivankova te po jedna iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Cerića, Cerne, Donjeg Novog Sela, Drenovaca, Gradišta, Lipovače, Markušice, Negoslavaca, Nijemaca, Novih Mikanovaca, Opatovca, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Soljana, Starih Jankovaca, Strošinaca, Šarengrada, Tordinaca, Tovarnika, Trpinje i Vođinaca. Pet osoba je s boravištem izvan županije i jedna iz druge županije s boravištem u našoj). Tri su osobe preminule.

(Četvrtak, 29 Listopad 2020 10:07)

Županijski vijećnici usvojili izvršenje i rebalans proračuna za 2020.

Županijski vijećnici usvojili izvršenje i rebalans proračuna za 2020. Novosti.hr

Sjednica Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, 29. po redu, održana je u vinkovačkome Kazalištu Joza Ivakić.

Vijećnici su raspravljali o 12 točaka dnevnog reda. Između ostaloga i o županijskom proračunu za 2020. godinu.

Izvješće o izvršenju proračuna Vukovarsko-srijemske županije za prvu polovicu 2020. godine te prijedlog rebalansa proračuna za 2020. godinu, podnijela je Sandra Adžaga, pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija VSŽ.

-Prihodi Vukovarsko-srijemske županije za prvu polovicu 2020. godine ostvareni su u iznosu od 421 milijun i 700 tisuća kuna odnosno 32 posto u odnosu na plan. Od ukupno ostvarenih prihoda na namjenske prihode proračunskih korisnika, koji se samo evidentiraju u našem proračunu otpada čak 76 posto odnosno 322 milijuna kuna, na decentralizirane prihode otpada 8 posto odnosno 33 milijuna i 300 tisuća kuna dok na županijske prihode otpada svega 16 posto odnosno 66,5 milijuna kuna. Županijski prihodi u odnosu na plan ostvareni su svega 26 posto. Razlog tomu je pandemija koronavirusa koja je utjecala na pad aktivnosti u gospodarstvu što je imalo za rezultat pad javnih prihoda s jedne strane, a s druge strane morali smo iznaći dodatna sredstva kako bi se poduzele neke mjere i aktivnosti s ciljem ublažavanja epidemije.-  istaknula je Adžaga.

Pojašnjavajući prvi rebalans proračuna pročelnica Adžaga istaknula je kako se proračun sada sastoji od 1 milijardu i 70 milijuna kuna prihoda, rashoda u iznosu od 1 milijardu i 104 milijuna kuna te od viška prihoda u iznosu od 34 milijuna kuna.

-Razlog izrade ovoga rebalansa je smanjenje prihoda uslijed pandemije koronavirusa. Tako imamo na prihodovnoj strani smanjenje prihoda od poreza za 4 milijuna kuna i smanjenje prihoda od rudne rente za 3 milijuna kuna, a na rashodovnoj strani imamo smanjenje od 32 milijuna kuna za energetsku obnovu škola u našoj županiji jer natječaja u ovoj godini neće više biti. Također, uvodimo novu stavku – troškovi koronavirusa u iznosu od 1 milijun i 500 tisuća kuna. - pojasnila je Sandra Adžaga.

Obje točke prihvaćene su većinom glasova., Županijska skupština je također većinom glasova prihvatila je i prijedlog odluke o sufinanciranju izgradnje i opremanja sportske dvorane Osnovne škole Mijat Stojanović u Babinoj Gredi. Ukupni iznos izgradnje i opremanja dvorane je 30 milijuna kuna od čega bi sufinanciranje Vukovarsko-srijemske županije bilo 7 milijuna kuna za 2021. i 2022. godinu odnosno 3,5 milijuna kuna za svaku godinu.

Pročitano 150 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Mirjana Đermadi

mirjana.djermadi@hrv.hr

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija