NAJNOVIJE
Nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite

U nedjelju je održan sastanak nacionalnog stožera s premijerom, a ministar Davor Božinović istaknuo je neke mjere koje su donesene posljednjom odlukom:
- Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu, na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba, na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganju urni može biti prisutno najviše 30 osoba Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba - rekao je Božinović.
Nove mjere vrijede od ponoći i trajat će 14 dana.

Ovo su nove mjere:

- zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu
- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba
- na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše trideset osoba
- na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba
- sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja
- javna događanja, te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22,00 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati najdulje do 00,00 sati
- okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga
- obveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite
- obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba.
- zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 00,00 sata do 6,00 sati
- obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar
- obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

(Nedjelja, 25 Listopad 2020 13:25)
163 osobe na području Osječko-baranjske županije pozitivne na koronavirus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 496 uzoraka od kojih je 163 bilo pozitivno na koronavirus. 

(Nedjelja, 25 Listopad 2020 11:45)
Ponovno rekordan broj novozaraženih u Hrvatskoj - 2421

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 2.421 novi slučaj zaraze koronavirusom, osam je osoba preminulo - izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Nedjelja, 25 Listopad 2020 10:36)
U VSŽ 51 novopozitivna osoba na koronavirus; pet osoba iz Vukovara

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata 51 je nova pozitivna osoba na COVID-19.

(Nedjelja, 25 Listopad 2020 09:46)
Od ponedjeljka nove mjere u borbi protiv koronavirusa

Premijer Andrej Plenković najavio je u subotu kako Nacionalni stožer civilne zaštite priprema nove mjere u borbi protiv koronavirusa, koje bi se trebale primjenjivati od ponedjeljka kako bi se obuzdala epidemija, među kojima smanjivanje broja ljudi u javnim okupljanjima - prenosi HINA.

(Nedjelja, 25 Listopad 2020 07:39)
Održan 2. Dunav kup

U organizacija Plivačkog kluba Vukovar održan je 2 Dunav kup u plivanju gdje je nastupilo šest ekipa. Turnir je otvorio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček – Čestitam organizatorima što su uspjeli organizirati turnir unatoč epidemiološkim mjerama i vjerujem da će u epidemiološkom smislu proći sve u najboljem redu obzirom da se radi o natjecanju u zatvorenom objektu. Želim svim natjecateljima puno uspjeha i neka pobjedi najbolji. Nadam se da će ovaj Dunav kup s godinama postati tradicionalan, ovo je drugi put ali vjerujem da će s godinama postati tradicionalan i okupljati sve veći broj natjecatelja.Plivanje4

Zadovoljstvo održanim turnirom izrazio je predsjednik Plivačkog kluba Vukovar Luka Jurić – Imamo određenja ograničenja i pridržavanje svih epidemioloških mjera zbog toga je broj plivača smanjen na 100 kako bi se uopće moglo održati. Imali smo veliki broj upita od Zagreba na dalje za sudjelovanje na natjecanju ali zbog epidemioloških mjera morali smo to smanjiti - rekao je Jurić. Ostvareni rezultati bit će uskoro poznati.Plivanje3  Plivanje2

(Subota, 24 Listopad 2020 12:45)
Hrvatska i Srbija dogovorile koje lokacije treba pretražiti u potrazi za nestalima

Hrvatska i Srbija dogovorile su se u petak koje lokacije treba pretražiti u potrazi za preostalih 1900 nestalih u ratu, javila je Hina nakon sastanka dvaju povjerenstava u Beogradu.

(Subota, 24 Listopad 2020 12:43)

Obnovljena skulptura Petra i Igora Kačića „Otac i sin“

Obnovljena skulptura Petra i Igora Kačića „Otac i sin“ Foto: Valerija Lozančić

Irena Kačić, supruga zapovjednika Sajmišta Petra Kačića i majka najmlađe žrtve pogubljene na Ovčari Igora Kačića, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, njegovi zamjenici Marijan Pavliček i Ivana Mujkić te članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara nazočili su postavljanju obnovljene skulpture „Otac i sin“ u Mazda parku na Sajmištu.

Skulptura visine 180 cm, dužine 150 cm i širina 100 cm bila  je izrađena od umjetnog kamena pa je s vremenom dotrajala i počela pucati, a kako bi ju trajno očuvali Grad Vukovar odlučio je spomenik lijevati u broncu.

- Riječ je o još jednoj od mnogobrojnih tragedija grada Vukovara, Petru Kačiću, zapovjedniku obrane gradske četvrti Sajmište i Igoru Kačiću, 16-godišnjaku i najmlađoj žrtvi Ovčare koji je stradao zato što je bio Hrvat i zato što mu je otac bio jedan od zapovjednika.  U spomen na njih dvojicu, ali i sve stradale u Domovinskome ratu, posebice na Sajmištu,  ovaj smo spomenik preselili u Mazda park na mjesto gdje je bila crta razgraničenja između obrambenih hrvatskih snaga i JNA i velikosrpskog agresora te ga izlili u bronci. Spomenikom želimo očuvati uspomenu na Petra i Igora Kačića i sve hrabre ljude, ali i podsjećati na to da je Vukovar prošao kroz strašnu nepravdu i ratnu katastrofu. Vjerujem da će spomenik služiti kao opomena da se takvo nešto ne bi ponovilo – poručio je gradonačelnik Penava.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić podsjetio je na teške borbe koje su se odvijale na Sajmištu.
-Na Sajmištu su se svakodnevno odvijale velike borbe i mnogi su zapovjednici nažalost u borbama ubijeni,  ali neljudski je da su na takav način ubili šesnaestogodišnjeg dječaka koji nikome ništa nažao nije učini samo zato jer mu je otac bio zapovjednik. Za takve strašne zločine gotovo nitko nije odgovarao, ali naša je dužnost mladima govoriti što se događalo kako se nešto slično ne bi ponovilo – rekao je Josić naglasivši kako moramo prvo raščistiti s prošlošću kako bi mogli ići u budućnost, a postavljanjem spomenika u Mazda park i izlijevanjem u bronci nepravda je bar za malo ispravljena.

Supruga i majka Petra i Igora Kačića. Irena također je izrazila zadovoljstvo preseljenjem spomenika.
- Prije preseljenja spomenika bilo mi je strašno teško. Pisala sam pismo ministru i gradonačelniku da se spomenik sruši jer ondje nitko nije mogao doći upaliti im svijeću. Srce me je boljelo kad sam vidjela tolike svijeće kod drugih spomenika, a niti jedne kod Petra i Igora. Na ovo mjesto svatko može doći. Uvijek kažemo da ovo nije samo spomenik Petru i Igoru, već svim očevima i sinovima poginulima u Domovinskome ratu, a ima ih jako puno – poručila je Kačić.

 Skulptura „Otac i sin“ djelo je autora Zvonimira Orčića i Josipa Cvrtile, a trošak radova iznosi 222.500 kuna sa PDV-om.

Pročitano 135 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija