Ispiši ovu stranicu

Panel diskusija: Kako se prošlost reflektira na sadašnjost?

Panel diskusija: Kako se prošlost reflektira na sadašnjost? Foto: Marija Molnar

Kako se prošlost reflektira na sadašnjost, naziv je panel diskusije za mlade održane u organizaciji Europskoga doma Vukovar (EDVU) i uz potporu Zaklade Friedrich Ebert iz Zagreba. Diskusija je održana u Gradskome muzeju Vukovar, a sudjelovali su prof.dr.Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, dr.Boris Stamenić iz Documente, dr.sc.Lana Mayer i Ivor Mayer iz Europskoga doma Vukovar te Branka Vierda iz zagrebačke Inicijative mladih za ljudska prava.

Po riječima predsjednice EDVU-a i moderatorice panel diskusije Lane Mayer, u diskusiji koja je bila poseban dio cjelodnevne konferencije, sudjelovali su maturanti i studenti koji podržavaju rad ove udruge ali i mladi iz drugih nevladinih udruga. Također, ovaj su događaj online pratili i mladi sudionici iz Srbije.

- Cilj je izraziti i razmijeniti mišljenja i stavove među mladima na temu kako prošlost utječe na njihove živote. Godinama radimo na ovoj temi, a naše su konferencije vremenom prerasle u seminar za mlade. Na ovaj način ujedno obilježavamo i Međunarodni dan mira – istaknula je Mayer.

Zaklada Friedrich Ebert i Europski dom Vukovar dugi niz godina surađuju na različitim projektima, među kojima je ovaj iznimno važan, naglasila je Blanka Smoljan iz zaklade

- Ideja je uključiti što veći broj mladih ljudi i pružiti im mogućnost da razmijene iskustva po pitanju prošlosti i budućnosti – naglasila je Smoljan.

Nebojša Blanuša koji na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predaju socijalnu i političku psihologiju, prezentirao je tijekom diskusije rezultate istraživanja koje provode u zadnjih nekoliko godina vezano za sjećanja i postsjećanja traumatskih događaja u Hrvatskoj i šire u Europi. Riječ je o tome kako sjećanja i postsjećanja na Drugi svjetski rat i Domovinski rat utječu danas na mlade i na njihovo političko ponašanje.

- Rezultati istraživanja pokazuju da mladi reproduciraju rascjepe koji postoje u starijim generacijama što pokazuje da se trauma prelila i na njihovu generaciju i da autječe na njihove političke odabire i ideološke orjentacije – pojasnio je Blanuša dodavši da u prevazilaženje sukoba i trauma kao i u izgradnju kvalitetnije budućnosti treba svakako uključiti sustav obrazovanja ali i političke strukture. .

 

Pročitano 715 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar