NAJNOVIJE
Crni rekord i u Osijeku - 125

Osječko-baranjska županija bilježi rekordan broj osoba oboljelih od koronavirusa u jednom danu – 125, priopćio je Stožer Civilne zaštite OBŽ.

(Četvrtak, 22 Listopad 2020 11:30)
Novi hrvatski crni rekord - 1.563 oboljelih

U Hrvatskoj su zabilježena 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) sada 7.380.

(Četvrtak, 22 Listopad 2020 11:29)
Gradonačelnici Vukovara i Krka potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji

Gradonačelnici Grada Vukovara i Grada Krka, Ivan Penava i Darijo Vasilić, potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji, kojom je između ta dva grada, usuglašena međusobna suradnja na području kulture, obrazovanja, sporta i gospodarstva.

Potpisavši spomenuti akt gradonačelnici su podcrtali želju za razvijanjem i širenjem međusobnih odnosa u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva vezanih uz razvoj, boljitak i dobrobit svojih zajednica, drugim riječima za usmjeravanjem suradnje građana, udruga, institucija i predstavnika na području kulturnog, društvenog, obrazovnog i gospodarskog djelovanja, s posebnim naglaskom na očuvanje vrijednosti Domovinskog rata.

–Istaknimo kako je Krku Vukovar prvi grad u Republici Hrvatskoj s kojim usuglašava prijateljstvo i suradnju iako se dosad povezao s gradovima u okolnim zemljama, od talijanskog Grada Chioggie, preko belgijske Općine Evere kao jedne od 19 općina Grada Brisela, pa sve do njemačkog Grada Rockenhausena. Ono što je u ovome kontekstu, također, zanimljivo spomenuti, jest činjenica kako je s otoka Krka pet od sedam jedinica lokalne samouprave uspostavilo prijateljstvo i suradnju s općinama iz Vukovarsko-srijemske županije, a to su Općina Baška koja se povezala s Općinom Nuštar, Općina Malinska-Dubašnica s Općinom Lovas, Općina Dobrinj s Općinom Tordinci, Općina Punat s Općinom Tovarnik iOpćina Omišalj s Općinom Drenovci. Prema tome, nakon potpisivanja ove Povelje, samo će Općina Vrbnik nedostajati da svih sedam otočnih samouprava uspostave suradnju s lokalnim samoupravama iz Vukovarsko-srijemske županije. Plod je to dugogodišnjih, dakle snažnih i intenzivnih veza koje su stvarane za vrijeme Domovinskog rata kada je puno Vukovaraca boravilo upravo na području grada i otoka Krka, a prisjetimo se kako su ovdje djelovale i vukovarske škole koje su izmještene s kompletnim profesorskim kadrom i administracijom, pa, stoga, ne čudi kako je mnogo Vukovaraca svoje mjesto za život pronašlo baš na Krku. Upravo su oni danas glavni mostovi prijateljstva i suradnje između naših dvaju gradova. Prema tome, meni je zaista veliko zadovoljstvo potpisati Povelju s Vukovarom, jer to nije bilo koji hrvatski grad, već grad heroj koji je pretrpio velika razaranja tijekom Domovinskog rata, grad pretvoren u simbol i poruku, grad koji je dao značajan doprinos suverenitetu i slobodi koju danas u Hrvatskoj uživamo. Zato veliko hvala Vukovaru – poručio je Gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo potpisanom poveljom o prijateljstvu i suradnji.

-Gradu Vukovaru, zaista, jako puno znači (po)vezivanje s ostalim hrvatskim krajevima, a osovina zapad - istok, što se proteže poprijeko čitave Hrvatske, na simboličan je način i povezuje. Kao vukovarski gradonačelnik osjećam obvezu i odgovornost da simboliku koju Vukovar posjeduje prenosimo u što je više različitih hrvatskih sredina, jer mala smo država i narod, a to može biti naša prednost, ali samo ako uspijemo uspostaviti čvrste veze i dobro se upoznati, točnije prepoznati vlastite potrebe te na njima izgraditi suradnju. Malena smo zemlja, a ovakve inicijative pozitivno utječu na sve nas, s obzirom na to da se temelje na promicanju prijateljstva koje moramo njegovati, ali u današnje nam vrijeme to ne bi trebao biti problem. Vukovar ovu Povelju potpisuje s Krkom, ne samo kao prvim gradom u Primorsko-goranskoj županiji, već i prvim otočnim gradom uopće, a dalje je na nama i generacijama koje će uslijediti da ovu lijepu priču nastavimo razvijati na dobrobit i korist svih naših građana – rekao je Ivan Penava.

(Četvrtak, 22 Listopad 2020 10:22)
Rekordan broj oboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 49

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 49 je novooboljelih osoba od koronavirusa, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite.

(Četvrtak, 22 Listopad 2020 09:35)
Marsonia – Vukovar 1991 2:1

U zaostaloj utakmici 3. kola 3. Hrvatske nogometne lige istok, uvjerljivo vodeća ekipa prvenstva Marsonia opravdala je ulogu favorita te je pobijedila Vukovar s 2:1. Već u 3. minuti susreta dosuđen je kazneni udarac za domaćina kojega je realizirao Matej Sivrić. U '36 domaćine u vodstvo od 2:0 dovodi Mirza Jašarević i tim se rezultatom odlazi na odmor. 

U drugom poluvremenu Vukovar je uspio smanjiti rezultat na 2:1 a strijelac je bio Luis Alejandro Villani u '56. Pred kraj utakmice imao je Vukovar poluprigoda za poravnati rezultat ali nije bilo preciznosti u završnici. Marsonia je na prvenstvenoj ljestvici prva s 31 bodom, osam bodova više od drugoplasirane ekipe Čepina koja ima 23 boda. 

U sljedećem 13. kolu 24. i 25.10.2020. sastaju se: Vuteks Sloga – Zrinski (J), NAŠK – Graničar, Croatia Đakovo – Marsonia, Oriolik – Slavija Pleternica, Sloga Nova Gradiška – Belišće, Valpovka – Bedem, Slavonija – Čepin, Slavonac Bukovlje – Vihor i Kutjevo – Vukovar 1991.

(Srijeda, 21 Listopad 2020 18:01)
Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa u PU

Po prvi puta ove godine 21. listopada se obilježava kao Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa i to u deset gradova diljem Hrvatske, a s obzirom da u našoj županiji nije odabran niti jedan grad, preventivno – represivna akcija se provodi na području cijele PU vukovarsko-srijemske. Po riječima policijskog službenika za preventivu u cestovnom prometu ove PU, Borisa Klineca, akcijom je namjera spriječiti i sankcionirati najteže prekršaje, posebice takozvane „četiri glavne ubojice u prometu“ – brzina, alkohol, nevezanje pojasom i nepropisno korištenje mobitela.

- Vozačima smo prigodno uručili osvježivače zraka koji na sebi imaju oblik mobitela, ograničenja brzine, sigurnosnog pojasa i čašice koja upućuje da se ne konzumira alkohol prije i za vrijeme upravljanja motornim vozilom. Također želimo poručiti svim sudionicima u prometu da se pridržavaju prometnih propisa kako bi sretno stigli do cilja – rekao je Klinec.

Ove godine vukovarsko-srijemska policija bilježi manji broj prometnih nesreća i smrtno stradalih osoba. Prema statističkim podatcima u prvih devet mjeseci ove godine smrtno je stradalo 11 osoba, a u istom periodu prošle godine 16. Broj prometnih nesreća smanjen je za 21 posto, a također je smanjen i broj ozlijeđenih osoba, dok je jednak broj teško ozlijeđenih.

Nažalost, statistika pokazuje da su prometne nesreće i dalje ubojica broj jedan mladih ljudi u dobi između 10 i 25 godina. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova RH, pri obilježavanju prvog Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, posebnu pozornost obratilo na mlade i buduće vozače.

(Srijeda, 21 Listopad 2020 14:59)
Božinović najavo pojačane inspekcije usmjerene na neodgovorno ponašanje

Predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da će se Stožer, u situaciji dok broj zaraženih koronavirusom raste, najviše usredotočiti na kažnjavanje svih ponašanja koja nisu u skladu s epidemiološkim mjerama, posebice kad je riječ o pravnim osobama, prenosi HINA.

(Srijeda, 21 Listopad 2020 14:58)

Obilježena je 29.godišnjica Humanitarnoga konvoja ranjenika iz vukovarske bolnice

Spašeno više od stotinu najtežih ranjenika Spašeno više od stotinu najtežih ranjenika Foto: Marija Molnar

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91. - Županijskog ogranka Vukovar, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar obilježena je 29.godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika koji se dogodio 19.listopada 1991. godine.

Konvoj je organiziralo tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna organizacija Liječnici bez granica. U akciji je spašeno više od stotinu najtežih ranjenika iz bolnice, a očekivalo se i bilo dogovoreno kako će konvoj Liječnika bez granica dva puta tjedno dolaziti u grad pod opsadom i evakuirati ranjenike. Na nesreću, taj je prvi i jedini konvoj prilikom izlaska iz Vukovara naišao na mine, a dvije strane medicinske sestre u eksploziji su ranjene. Nakon tog tragičnog događaja, Liječnici bez granica odlučili su ne poduzimati daljnje akcije u Vukovaru pa su posljednjih mjesec dana opsade Vukovara ranjenici i bolničko osoblje bili prepušteni sami sebi. Preživjeli ranjenici iz toga konvoja i medicinsko osoblje svake se godine u ovo vrijeme sastaju kako bi obilježili godišnjicu i evocirali uspomene na taj dan.

- Na dan kada je konvoj organiziran bilo nam je iznimno teško. Bolnica je bila puna ranjenika, situacija kritična, a dan je, sjećam se, bio oblačan, kišovit i ružan. Jedino što je bilo dobro je to da se zbog Liječnika bez granica toga dana nije pucalo. Pripremili smo ranjenike za evakuaciju i mislili kako će svaka tri do četiri dana dolaziti konvoj jer smo bili prepuni ranjenika. Na žalost konvoj se više nije ponovio. Sjećanja na taj dan u nama su živa i nikada se neće zaboraviti. Svake godine ga obilježavamo i veseli me vidjeti naše bivše ranjenike iz toga konvoja jer su danas živi i na nogama. Ove smo godine uputili svima koji su bili u konvoju pismo i zamolili da dode samo njih 15-tak na obilježavanje, odnosno oni koji žive u našoj županiji, zbog dobro poznate epidemiološke situacije - istaknula je ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vesna Bosanac.

 

Humanitarni konvoj2 2020

 

Drago Skoko, u to vrijeme zapovjednik logistike na Trpinjskoj cesti organizator je humanitarnoga konvoja, a na ovome se obilježavanju prisjetio kako su tome prethodili teški pregovori jedne i druge strane.

- Organizirao sam ovaj konvoj u dogovoru s ratnim ministrom Andrijom Hebrangom. Tražio sam da u prvom i posljednjem kamionu bude radio-stanica kao i da u svakom kamionu bude jedan predstavnik iz Europe, kako bi spriječili pucanje po konvoju. Unatoč tome, dogodila se tragedija i jedan je kamion dignut u zrak, a dvije su medicinske sestre ranjene. Ipak, akcija je uspješno odrađena jer je spašeno više od stotinu ranjenika, koji bi, da ovoga konvoja nije bilo završili na Ovčari – rekao je Skoko. 

Obilježavanju je u ime Grada Vukovara nazočio pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević. Posebnu je poruku s ovog događaja poslao mladim generacijama da nikada ne zaborave što se događalo na ovim prostorima 1991.

U okviru programa, dr.Nikola Drobnjak, psihijatar, održao je predavanje na temu PTSP u suživotu s COVID infekcijom. Sudionici su nakon toga položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, spomen-obilježja na Trpinjskoj cesti, spomen-obilježja na Ovčari te Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Posjetili su i Gradski muzej Vukovar.

 

Pročitano 109 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija