NAJNOVIJE
Lucić osuđen za ponudu mita Dragi Hedlu

Za nuđenje mita novinaru Telegrama Dragi Hedlu bivši saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić na osječkom je Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 16:35)
Prosvjed jednoga učiteljskoga sindikata u Zagrebu

Sindikat Preporod održao je u Zagrebu prosvjed i pozvao vlast da rješava nagomilane probleme u obrazovanju nastale zbog pandemije jer se, kažu, „škola za život“ pretvorila u „školu bez života“.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 15:46)
Jandroković zadovoljan usvajanjem državnoga proračuna

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo usvajanjem državnog proračuna za 2021. godinu, ali i iznenađenje potezom oporbe koja je napustila sabornicu za vrijeme glasovanja o amandmanima.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 15:44)
Dani Slavonije u Makarskoj

U Apfel gastro centru u Makarskoj u tijeku su “Dani Slavonije u Makarskoj” koji su zamišljeni kao prezentacija, degustacija i prodaja slavonsko-srijemskih proizvoda, koji traju od 23. studenog do 06. prosinca 2020.godine, a u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i tvrtke Agro-klaster d.o.o. Brojni posjetitelji tako imaju priliku kušati domaće proizvode, recimo slaninu, kulen, kulenovu seku, čvarke, kobasicu, kravlje sireve, kisele šparoge, lješnjake, orahe, vina, voćne rakije, džemove i pekmeze, medove, začinsku papriku, razne sorte jabuka kao i sokove od jabuka, tjestenine, jaja iz slobodnog uzgoja i slične, te upoznati bogatu ponudu OPG-ova i tvrtki s područja naše županije.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 14:52)
Zaražena koronavirusom, putovala autobusom iz grada u grad

Policija je kazneno prijavila 51-godišnjakinju koja je, iako joj je zbog utvrđene zaraze virusom SARS-CoV-2 određena kućna izolacija, dva dana svjesno napuštala mjesto prebivališta i putovala iz grada u grad.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 14:49)
HKGD "Dunav" drugu godinu za redom dobitnik Zlatne plakete

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, 14. i 15. studenog 2020. održan je 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava. Natjecanje je trebalo biti održano u Dugom Selu, ali je zbog pandemije uzrokovane korona virusom održano on-line. I ove se godine prijavio velik broj izvođača te je u selekciji sudjelovao 30-tak tamburaških orkestara i sastava iz deset hrvatskih županija s oko 600 izvođača.

Za on-line natjecanje je odabrano 18 tamburaških orkestra i sastava s preko 300 tamburaša, a Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vukovar u kategoriji folklornih orkestara predstavljao je i ove godine Tamburaški orkestar HKGD “DUNAV“ Vukovar.

„Dunavaši“ su se predstavili s dvije skladbe: „Bizovačka nadigravanja“ i  „Moja diridika“, kojima su prikazali sve vještine sviranja na tamburaškim instrumentima, ali i izvrsnog pjevanja uz sviranje.

Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu: Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Damir Butković, u kategoriji folklornih orkestara, tamburaškom orkestru HKGD “DUNAV“ Vukovar je dodijeljena ZLATNA PLAKETA , drugu godinu za redom. Za jednog od najmlađih tamburaških orkestara u RH, koji je počeo sa radom 2015.god. ovo je još jedno veliko priznanje od vrsnih tamburaških stručnjaka.

Za Tamburaški orkestar HKGD “Dunav“ Vukovar, kojeg čini 18 članova društva “Dunav“, i koji radi u kontinuitetu već pet godina za redom u Hrvatskom domu Vukovar, pod vodstvom Darija Hegeduša, dugogodišnjeg člana društva, ova je nagrada velika potvrda za dosadašnji uspješan i kvalitetan rad. 

Vukovar je nekad kroz povijest bio prepoznatljiv po kvalitetnom Tamburaškom orkestru, a ova mlada generacija tamburaša ponovo vraća taj ugled gradu na Dunavu.

Uspjeh Tamburaškog orkestra ostvaren je podrškom i potporom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, a pokroviteljstvo cjelokupnog natjecanja, 27. Susreta tamburaških orkestara i sastava osigurali su Zagrebačka županija, Grad Dugo Selo, te Ministarstvo kulture RH.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 14:09)
HNK Vukovar 1991 u potrazi za novim trenerom

Trener Ante Bulat i HNK Vukovar 1991 dogovorili su sporazumni raskid ugovora nakon polusezone u kojoj je Vukovar 1991 završio na 4. mjestu prvenstvene ljestvice sa sedam bodova zaostatka za vodećim Belišćem – Želim napomenuti da smo s trenerom Bulatom imali jedan lijepi i prijateljski odnos, jednu vrhunsku, odličnu suradnju, međutim, kao i svaki klub mi uvijek tražimo iskoraku više. Možda to u ovom trenutku nismo uspjeli pronaći s trenerom Bulatom pa je i to jedan od razloga sporazumnog raskida ugovora – rekao je predsjednik HNK Vukovar 1991 Ivan Štrek, te dodao kako su u potrazi za novim trenerom – Trenutno tražimo trenera koji bi mogao zamijeniti Antu Bulata s kojim bi mogli napraviti taj iskorak. O konkretnim imenima još ne mogu govoriti.

Vukovar 1991 bodovno zaostaje za vodećim ekipama prvenstva Belišćem, Marsoniom i Čepinom – Razlika je velika, nije nedostižna, da odmah kažem. Marsonia ima dvije utakmice manje i šest bodova više, i s te dvije pobjede bi imala 12 bodova više od nas, što nije neka razlika koja je nenadoknadiva. U ovom prijelaznom razdoblju, da tako kažem, gledamo da dovedemo još neka igračka pojačanja u klub koja bi nam pomogla da napravimo taj jedan iskorak više i da probamo napraviti taj ulazak u Drugu ligu, čak i ove natjecateljske godine  - zaključio je Štrek.

(Srijeda, 25 Studeni 2020 11:35)

Nacionalni stožer objavio novi plan za rad bolnica

Ministar zdravstva Vili Beroš Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Arhiva HRV-a

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je objavio da se zbog prodora koronavirusa u zdravstveni sustav i velikog broja oboljelih reducira hladni pogon u nekim bolnicama, a povećavaju se kapaciteti u intenzivističko-respiratornim centrima, no nada se da neće biti lockdowna, javlja Hina.

"Zdravstveni sustav će se prilagoditi novim uvjetima, a neke od bolnica reducirat će hladni pogon. No, za razliku od proljetos, napravit ćemo sve da ne dođe do zdravstvenog lockdowna i da se skrb pruži svima, a ne samo covid-pozitivnim bolesnicima", izjavio je ministar nakon sastanka  s ravnateljima bolnica o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta sazvanog zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Reduciranje hladnog programa u bolnicama neće biti opća preporuka, niti tendencija, poručio je Beroš.

Uvjeren je da Hrvatska i "za maksimalne scenarije" ima dovoljan broj bolničkih kreveta. U ovom trenutku bolnički sustav raspolaže s više od 20.000 kreveta, a broj akutnih kreveta je 14.460.

"Ono što će možda limitirati pružanje zdravstvene zaštite, bit će relativni nedostatak zdravstvenih radnika. Oni koji su preboljeli covid-infekciju bit će temelj za pružanje zdravstvene zaštite, jer su zaštićeni svojim antitijelima, a takvih je u ovom trenutku više od 1200", rekao je Beroš.

Pripremaju se dodatni kapaciteti

Na sastanku je izdan naputak ravnateljima da se poveća broj kreveta u primarnim intenzivističko-respiratornim centrima te da sve zdravstvene ustanove pojačaju svoje izolirajuće kapacitete u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima i stacionarnim odjelima kako bi bili spremni za prihvat većeg broja novooboljelih.

S jedinicama lokalne samouprave dogovara se formiranje sekundarnih centara za prihvat covid-bolesnika u pojedinim specijalnim bolnicama, kao što se to i sada radi u Biogradu na Moru, Crikvenici i Topuskom. Takvih centara ima dosta, a ukupan kapacitet prijema bolesnika je oko 3000 kreveta.

"Mislimo da bi one covid-pozitivne bolesnike koji zahtijevaju kompleksnije liječenje od običnog smještaja, kakav je planiran u Arenama, trebalo smjestiti po regionalom rasporedu u te sekundarne centre", rekao je Beroš te dodao da tek onda dolaze na red Arene kao tercijarni centri za smještaj bolesnika.

Predložena je i priprema dodatnih kapaciteta u pojedinim drugim zdravstvenim ustanovama, a u razgovoru s ravnateljem osječkog KBC-a definirano je da će se odrediti jedna od bolnica u okolici Osijeka kao dodatna bolnica za covid-pozitivne.

U Gradu Zagrebu, koji ima najkompleksniju sliku, modificiran je model u kojemu je KB Dubrava bila covid-pozitivna bolnica u cijelosti. To se malo mijenja jer će se u C bloku ostaviti odvijanje zdravstvenih aktivnosti dok god to bude moguće.

Sve druge zdravstvene ustanove u Zagrebu, iako će moći otpuštati svoje covid-pozitivne bolesnike i premještati ih u KB Dubravu, bit će obavezne povećati svoje izolirajuće kapacitete za covid-bolesnike.

"Sada je drugačije nego tijekom prvog vala jer su proljetos upadi virusa u zdravstveni sustav bili rjeđi, ali sad su učestali i obuhvaćaju veći broj odjela", objasnio je ministar.

Capak: Liječnici primarne zdravstvene zaštite pomagat će epidemiolozima u upisu oboljelih i traženju kontakata 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je Ministarstvo zdravstva zatražilo pomoć epidemiolozima među javnozdravstvenim stručnjacima i sanitarnim inženjerima. Potpisano je više od 100 dozvola suglasnosti za zapošljavanje u zavodima za javno zdravstvo  koje se odnose na epidemiološku i mikrobiološku struku, rekao je Capak.

Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima u upisu i traženju kontakata kada se radi o njihovim pacijentima te je zaključeno da su brzi antigenski testovi nedovoljno osjetljivi za dijagnostiku i treba ih potvrditi PCR testom.

Capak je rekao i da u Hrvatskoj 27 laboratorija redovito obavlja covid-dijagnostiku, te da su u ovom trenutku suočeni s nedostatkom reagencija i potrošnog materijala. 

"Na tome se intenzivno radi, a dalje će se raspravljati o registraciji novih laboratorija. Svi laboratoriji koji traže registraciju bit će provjereni panel testom koji će provesti HZJZ ili bolnica Fran Mihaljević.

S obzirom na velike prometne gužve koje zbog testiranja nastaju oko Mirogojske ceste u Zagrebu, Capak je rekao da se intenzivno radi na povećanju broja covid-ambulanti u Zagrebu koje će raditi vikendom, a traži se i dodatna lokacija za testiranje.

Beroš uvjeren da se neće prekinuti opskrba bolnica lijekovima

Na novinarsko pitanje hoće li zbog duga veledrogerijama biti ugrožena opskrba bolnica lijekovima, ministar Beroš izrazio je uvjerenost da će se u rebalansu državnog proračuna naći dodatna sredstva za otplatu tog duga i opskrbu lijekovima bolničkog sustava, te smatra da će ono što je veledrogerijama ponudio ministar financija Zdravko Marić biti dostatno do rebalansa državnog proračuna.

Predstavnici veledrogerija danas su upozorili na alarmantnu situaciju koju su im uzrokovali enormni dugovi bolnica u iznosu od pet milijardi kuna, a ministar financija ponudio im je trenutnu isplatu 200 milijuna kuna, a drugi dio nakon formalnog rebalansa proračuna.

Pročitano 123 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija