NAJNOVIJE
Dodjela potpore samostalnim umjetnicima

Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru – prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 17:06)
ANKETA: Hoće li se cijepiti Vukovarci?

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je primilo 45.906 osoba, sada je počelo docjepljivanje drugom dozom onih koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer.

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 16:05)
Zatečen u prometu unatoč izrečenoj sudskoj zabrani upravljanja vozilom

Policijski službenici Policijske postaje Otok dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54. godišnjakom iz Komletinaca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ne izvršavanje sudske odluke iz članka 311. stavka 2. KZ RH-e - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske. 

Još 10. prosinca 2020. godine u Komletincima, ulica Braće Radića, policijski službenici ove Uprave su u nadzoru prometa zaustavili osobno vozilo marke Škoda vinkovačkih  registarskih oznaka, kojim je upravljao 54. godišnjak te su mu utvrdili nepropisno upravljanje osobnim automobilom za vrijeme dok mu je u skladu sa pravomoćnom presudom Općinskog suda u Vinkovcima izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije.

Protiv 54. godišnjaka je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 15:39)
Prijavljeno oštećenje ugostiteljskog objekta u Vinkovcima

U razdoblju od 15. do 16. siječnja 2021. godine u ulici Kralja Zvonimira u Vinkovcima došlo je do oštećenja ulaznih vrata ugostiteljskog objekta, koji nije otvoren zbog poštivanja odluka Stožera civilne zaštite vezanih za epidemiju – izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 15:35)
Uhićene dvije osobe zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63- i 54-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Temeljem sudskog naloga provedene su dvije pretrage, izvijstila je policija. 

U subotu, 16. siječnja 2021. godine u Vinkovcima policija je provela pretragu doma, drugih prostorija i jednog osobnog automobila 54-godišnjaka, pri čemu su pronađene četiri automatske puške s tri pripadajuća prigušivača, jednu strojnicu s pripadajućim prigušivačem i jedan automatski pištolj s pripadajućim prigušivačem, ukupno 13 pripadajućih spremnika te više stotina komada raznovrsnog streljiva.

U drugoj pretrazi doma i drugih prostorija u Vinkovcima obavljenoj 17. siječnja pronađena su dva pištolja i jedan pripadajući spremnik, tri ručne bombe i jedno tijelo rasprskavajuće mine, pet spremnika za automatske puške, te nekoliko stotina komada raznovrsnog streljiva.

U obje pretrage policija je privremeno oduzela svo navedeno oružje i nabojnike, eksplozivna sredstva te streljivo.

Osumnjičeni 63- i 54-godišnjak su 17. siječnja u 18 sati predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 15:22)
Obavijest redovnim studentima s prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemska županija će u 2021. godini sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji od mjesta stanovanja do mjesta studiranja u Republici Hrvatskoj - izvijestili su Vukovarsko-srijemske županije. 

1. Redovni studenti koji studiraju u Osijeku i Slavonskom Brodu imaju pravo na 4 besplatne povratne karte tijekom kalendarskog mjeseca.

2. Redovni studenti koji studiraju u ostalim mjestima (Zagreb, Rijeka, Split i druga mjesta) imaju pravo na 2 besplatne povratne karte tijekom kalendarskog mjeseca.

3. Redovni studenti koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na besplatnu mjesečnu kartu.

Mjesečne karte kupuju se isključivo na putničkim blagajnama kolodvora Vinkovci, a pojedinačne prijevozne karte na putničkim blagajnama i u vlaku.

Studenti koji žele ostvariti pravo sufinanciranja prijevoza trebaju izraditi pametnu karticu HŽPP-a (ukoliko do sada nisu) i kupiti potreban profil za studente Vukovarsko-srijemske županije. Profil po cijeni od 50 kn student plaća sam i vrijedi za kalendarsku 2021. godinu (kupljeni profil bilježi sva studentova sufinancirana putovanja).

Profil Vukovarsko-srijemske županije studenti će moći izraditi isključivo na kolodvoru Vinkovci uz predočenje osobne iskaznice (prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije) i dokaza o redovnom studiranju.

Sufinanciranje prijevoza trajat će do 31.12.2021. godine ili do utroška novčanih sredstava. Ukoliko student bude zlorabio putovanja u dogovoru VSŽ s HŽPP-om izgubit će ostvareno pravo.

Za sve informacije javiti se na kontakt broj:

Kolodvor Vinkovci - 032 530 160 ili

Odjel za sport, mlade i demografiju - 032 344 300

mail: [email protected]

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 14:01)
Učenici OŠ Vladimir Nazor, od danas u energetski obnovljenoj školi

Osnovna škola Vladimir Nazor iz Vinkovaca našla se među brojnim projektima energetske obnove u gradu na Bosutu. Projekt je priveden kraju, tako da učenici drugo polugodište započinju u novoobnovljenim učionicama.

(Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021 12:20)

Božićna bajka po prvi puta u u perivoju dvorca Eltz

Božićna bajka po prvi puta u u perivoju dvorca Eltz Foto: Valerija Lozančić

Ovogodišnji Advent u Vukovaru, uz slogan: Radost, bez obzira na sve, dogodit će se u perivoju dvorca Eltz, a iako je bio u potpunosti pripremljen i popunjen kako tradicionalnim sadržajima tako i nekim novostima koji su planirani posebno za najmlađe sugrađane, nažalost, od dijela sadržaja zbog epidemioloških se mjera moralo odustati.

Advent će stoga biti drukčiji, no ne i manje privlačan, poručeno je s konferencije za medije održane u perivoju dvorca Eltz. Uz paljenje adventskih svijeća u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu XXIII. vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom Vukovar-simbol hrvatskog zajedništva, tu je i Ledena bajka na novom klizalištu. Ugođaju će pridonijeti i jaslice, iako ove godine ne žive, ali će ipak vjerno prikazivati rođenje Isusovo. Također, bit će postavljena i instalacija srijemskog božićnog sela kao i izložba anđela u Gradskom muzeju. Uživat ćemo i u nekoliko svjetlosnih instalacija – od stabla okićenog sto godina starim fenjerima do svjetlosne bajke i bojanja svjetlom u prigodnim motivima zgrade galerije Oranžerija zadnji vikend Adventa. Središte grada i prilazne ulice dodatno će se okititi, a s Radničkog doma odzvanjat će božićna glazba kojom će se popuniti božićni ugođaj kojega ni ove godine neće nedostajati u našem gradu.

 

Klizaliste 20

Novo klizalište

-Ovdje smo kako bismo predstavili ovu prekrasnu lokaciju perivoja dvorca Eltz s pogledom na Dunav na kojoj će se odvijati ovogodišnji Advent u Vukovaru.  Na novoj lokaciji, s novim klizalištem i posebnim blagdanskim uređenjem nastojat ćemo održati duh Božića i u ovim teškim vremenima. Već tradicionalno, svake godine Grad Vukovar omogućava građanima i svim posjetiteljima besplatno korištenje gradskog klizališta. U suradnji sa stručnjakom, diplomiranim kineziologom i specijalistom za ledene sportove Teom Šteterom, najmlađima će biti osigurana besplatna škola klizanja i razne animacije na klizalištu. Od sponzora smo ove godine do sada dobili oko 115.000 kn. Najveći sponzor je kao i svake godine PPD, a od većih su se ove godine uključili Vodovod grada Vukovara, Prima Commerce, Planum građenje i Lipapromet – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Novo klizalište istih je dimenzija kao i ranijih godina 20x30m, a sastoji se od zračno hlađenog rashladnika vode, zaštitne ograde i rashladne podloge. Ukupna vrijednost novog klizališta je 620.860 kn, a financira ga Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Tvrtka koja je ispostavila klizalište je Ice event j.d.o.o.. Isto tako, nabavljena je i nova montažna kućica i zaštitna ograda s mesh platnom vrijednosti 85.000 kn, a koju Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara sufinancira u iznosu od 79.140 kn. Tvrtka koja je ispostavila opremu za klizalište (kućicu) je Arcticd.o.o. U okviru programa Ledena bajka u Eltzu, pored klizališta bilo je predviđeno i postavljanje ledenog tobogana.

-Unatoč situaciji vezanoj uz koronavirus i mogućim strožim mjerama, nadam se da će sve biti u najboljem redu i da će, uz restriktivne mjere, najmlađi, ali i oni stariji Vukovarci moći  ovdje uživati, klizati, popiti čaj ili kuhano vino. Vjerujem kako će naši najmlađi ipak provesti ugodne zimske praznike – poručio je Penava.

Nažalost, ovoga će Adventa izostati klasični program s koncertima, radionicama za djecu, Kutkom Djeda Božićnjaka, predstavama, kulturno-umjetničkim sadržajima, ugostiteljskim kućicama i božićnim sajmom. Nećemo imati priliku voziti se božićnim vlakićem, božićnim kočijama niti božićnim brodom po Dunavu, a također neće se održati niti tradicionalni koncert Tiha noć u Vukovaru.
-Među ostalim, bilo je predviđeno preko 15 koncerata, razne radionice te vožnja kočijama i  božićnim vlakićem, ali ove godine i brodom po Dunavu, božićni sajam…ali nažalost to smo morali otkazati. Međutim u perivoju dvorca Eltz koji će obući jedno sasvim novo blagdansko ruho, dogodit će se Božićna čarolija. Vjerujem da će se u ovome bajkovitome prostoru  stvoriti neke nove uspomene bez obzira na situaciju, da ćemo svima pružiti radost Božića – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić podsjetila je kako već 23. godine pokazuju tradicijske običaje našega kraja, ali i cijele Hrvatske od prvoga adventa do Božića, a pri tome su ugostili veliki broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske.
-XXIII. vukovarske adventske svečanosti održavaju se pod geslom Vukovar-simbol hrvatskog zajedništva upravo na tragu svega onoga što se događalo povodom otvaranja Vukovarskog vodotornja i na taj način i mi simboliziramo sve one hrvatske krajeve koji su svih ovih godina sudjelovali na svečanostima. Upalit ćemo četiri adventske svijeće uz popratni prigodni program koji će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama. U prvoj nedjelji adventa otvorit ćemo izložbu fotografija renomiranog fotografa Ive Pervana Anđeli koja će prikazati ugođaj Božića u jednoj seoskoj i jednoj gradskoj kući – rekla je Marić.

Pročitano 207 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija