NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Obnavlja se Radnički dom u Borovu Naselju - radovi vrijedni 60 milijuna kuna

Obnavlja se Radnički dom u Borovu Naselju - radovi vrijedni 60 milijuna kuna Foto: Marija Molnar

Posljednjih mjesec dana u punom su jeku radovi na obnovi i rekonstrukciji zgrade Radničkoga doma u Borovu Naselju. Time je ujedno označen i konačni oporavak ovoga dijela grada jer je većina infrastrukture uništene u Domovinskome ratu u međuvremenu obnovljena. Zgradu je izvorno, 30-tih godina prošloga stoljeća dao graditi industrijalac Jan Bata i od tada je Radnički dom predstavljao žilu kucavicu oko koje su se okupljale generacije građana Vukovara u poslovnom, kulturnom i svakom drugom društvenome smislu. Ovdje će nakon obnove biti smješteno Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, a gradilište je danas, u pratnji zamjenika i suradnika obišao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

REVITALIZACIJA GRADSKE ČETVRTI BOROVO NASELJE

- Ovo je jedan od kapitalnih projekata u sastavu Intervencijskoga plana Grada Vukovara iz EU fondova. Iznimno je značajan za nas, a posebno zadovoljstvo izražavam zbog ozbiljnoga pristupa poslu izvođača radova kao i dosad učinjenim i uvjeren sam da će zgrada biti obnovljena u zadanim rokovima. Dobit ćemo moderan prostor u kojemu će velučilište nastaviti širiti programe, a u njihovu sadašnju zgradu plan je smjestiti policijsku postaju. Na taj bi način sve državne institucije bile smještene u Županijskoj ulici, činile logičnu cjelinu, a građanima bi se znatno olakšalo obavljanje redovnih poslova. Ovo je prekrasna priča kojom ćemo Vukovar dići na značajno bolju razinu po pitanju studentskoga života i kvalitete studiranja u Vukovaru - izjavio je Penava.

Zgradu Radničkog doma čini prizemlje i tri etaže od ukupno 6960 četvornih metara zatvorenoga dijela. U prizemlju je planirana velika konferencijska trodjelna dvorana s knjižnicom, a na katovima učionice i uredi za predavače. Kompletno će biti uređena i okolica zgrade s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom i nova pješačka površina. Kako se moglo čuti tijekom obilaska gradilišta, rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se gradska četvrt Borovo Naselje kao i proširiti kapaciteti, nadograditi smjerovi te povećati standard Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u zgradi spomeničkog značaja. Projekt će imat značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novim, modernim i suvremeno opremljenim prostorima.

VRAĆANJE STAROGA SJAJA

- Ovim projektom vraćamo stari sjaj Borovu Naselju kakav je imao prije Domovinskoga rata, a kao nekadašnja četvrt okupljanja mladih ponovno će to postati smještanjem veleučilišta u ovu zgradu. Unatoč hladnom vremenu i pandemiji COVIDA-19, Vukovar je, usudio bih se reći, najveće gradilište u ovom dijelu Hrvatske. Naime, uskoro kreće izgradnja parkirališta kod bazena, novog atletskog stadiona, nerazvrstanih cesta u četvrti Sajmište, nekolko ulica na Mitnici kao i u Sotinu. Nastavit ćemo s ovim aktivnostima i ovim tempom i u idućim mjesecima. Vukovar iz dana u dan mijenja svoj izgled na dobrobit svih građana – istaknuo je zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček.

Ugovor ukupne vrijednosti 59.254.968,68 kuna potpisan je 15.rujna 2020. godine s izvođačem radova - tvrtkom Iver d.o.o., a rok izvođenja radova je 20 mjeseci. Do sada su izvedeni radovi čišćenja otpada i nepotrebnog sadržaja, demontaže postojećeg sadržaja, skidanja obloga i rušenja zidova, demontaže obloga podova te urbane opreme. Za bliže naredno razdoblje od mjesec dana planirana je daljnja demontaža, ali i početak zidarskih radova i betoniranja.

VANJSKI IZGLED KAO 1936.GODINE S MODERNIM DETALJIMA

Glavna inženjerka gradilišta Sandra Letica pojasnila je da na obnovi objekta trenutno radi 60-tak zaposlenih od kojih je 30 posto iz Vukovara i okolice, a u pripremi imaju i 40-tak radnika. Upitana o konačnom izgledu Radničkoga doma, istaknula je kako će zgrada zadržati najveći dio vanjskoga izgleda iz 1936. godine.

- Ostaje kompletna vanjska opeka, vanjski dio izgleda s konstrukcijom, a u prvobitni izgled vraća se i krovna konstrukcija. Dakako, bit će dodani i neki moderni elementi u smislu aluminijske fasade i energetske učinkovitosti – rekla je Letica.  

Pročitano 1053 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija