NAJNOVIJE
Novinari u prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv Covida-19

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se u prioritetne skupine za cijepljenje protiv Covida-19 uvrste novinari i novinarke te medijski radnici i radnice koji su pri obavljanju posla u povećanom riziku od zaraze, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

(Utorak, 13 Travanj 2021 13:37)
Predavanje o politikama odmazde nakon II svjetskog rata

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Vukovar predavanje na temu „Smrt fašizmu - odmazda narodu! Jugoslavenska politika odmazde nakon Drugoga svjetskog rata" održao je  prof. dr. sc. Domagoj Tomas. Događaj je organiziran u okviru Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru koje su ubijene nakon što su 12.travnja 1945.godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:40)
Tijekom Noći knjige besplatno članstvo i povrat knjiga bez naplate zakasnine

U okviru manifestacije Noć knjige u petak, 23. travnja, Gradska knjižnica Vukovar pripremila je akciju besplatnog učlanjenja te povrat knjiga bez naplate zakasnine.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:13)
Tea Njegovec nastupila na prvenstvu Hrvatske u streljaštvu

U Dubrovniku je 10. i 11. travnja 2021. održano prvenstvo RH za seniore i seniorke u disciplini zračka puška i zračni pištolj 10 metara po ISSF programu. Normu za pravo nastupa ostvarile su dvije članice Streljačkog kluba „Grič 7“, na pušci Tea Njegovec i na pištolju Kiara Lemac, međutim zbog zdravstvenih razloga Kiara nije mogla nastupiti. Na natjecanju je Tea popravila svoj najbolji službeni rezultat te se plasirala na 27. mjesto. Natjecanju je pristupilo 39 djevojaka iz cijele Hrvatske, treba uzeti u obzir da su u istoj kategoriji nastupila i velika imena iz svijeta streljaštva te je konkurencija bila izuzetno jaka.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:56)
Stožer: 1936 novooboljelih od koronavirusa, 25 umrlih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1936 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.096. Među njima je 1948 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 192 pacijenta. Preminulo je 25 osoba, prioćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:08)
U OBŽ jedna osoba preminula, a novopozitivne su 53 osobe

Od 363 obrađena uzorka, u protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije, 53 je bilo pozitivno na koronavirus, a jedna je osoba preminula, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

(Utorak, 13 Travanj 2021 09:43)
U VSŽ jedna preminula i 64 novopozitivne osobe na Covid-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podatcima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 64 su nove pozitivne osobe na Covid-19, od kojih su 54 pozitivne na PCR testiranju, a 10 na brzom antigenom testu (17 osoba iz Vinkovaca, 11 iz Županje, 9 iz Vukovara, 6 iz Slakovaca, 5 iz Vođinaca, 3 iz Nuštra, po 2 osobe iz Bošnjaka i Iloka te po 1 iz Cerne, Ivankova, Jarmine, Komletinaca, Novih Jankovaca, Otoka, Prkovaca, Retkovaca i Šiškovaca). Preminula je jedna osoba.

(Utorak, 13 Travanj 2021 09:14)

ŽMH: Vlada nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova

ŽMH: Vlada nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova Foto: Arhiv HRV-a

Ženska mreža Hrvatske povodom Međunarodnog dana žena podsjeća da Vlada RH nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova. To se odražava na sva područja života te rezultira diskriminacijom i pogoršanjem položaja žena. Tako smo danas suočene sa stalnim porastom prijava obiteljskog nasilja i sve lošijim ekonomskim položajem žena, priopćeno je iz Ženske mreže Hrvatske.

“Proteklog tjedna Vlada je odbila prijedlog uvođenja tzv.obiteljskog dodatka ili druge obiteljske mirovine. Radi se o očitom zanemarivanju položaja žena, posebno onih starije životne dobi. Poznato je da su razlike u plaćama 12 posto na štetu žena, a u mirovinama je ta razlika dvostruka. Žene su 91 posto korisnice obiteljskih mirovina, koje primaju ukoliko nisu ostvarile pravo na mirovinu ili je njihova mirovina manja od mirovine preminulog partnera. S druge strane, u situaciji kad jedan partner umre, Vlada ne uvažava činjenicu da su bračni drugovi zajednički stjecali tu mirovinu.Takva politika dovodi upravo žene u situaciju teškog siromaštva u starijoj životnoj dobi.

Ženska mreža Hrvatske naglašava, da pitanje druge, odnosno obiteljske mirovine ili obiteljskog dodatka nije samo pitanje mirovinskog osiguranja. Radi se o kršenju ljudskih prava odnosno ravnopravnosti spolova. Žene su tako izložene strukturnoj ekonomskoj diskriminaciji i uskraćivano im je pravo koje proizlazi iz bračne stečevine.

Nedostatak strategije za ravnopravnost na nacionalnoj razini, između ostalog dovodi do ovakvih diskriminatornih praksi koje ne samo da zanemaruju temeljnu vrijednost ravnopravnosti  spolova nego je i grubo krše.

Ženska mreža Hrvatske poziva Vladu Republike Hrvatske da hitno pristupi donošenju novog Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova. Također, tražimo od Vlade da u razmatranju prijedloga za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju uvrsti ravnopravnost spolova te uvaži činjenicu da su upravo žene zbog takvog odnosa Vlade u teškom položaju siromaštva“, stoji u priopćenju za javnost koordinacije Ženske mreže Hrvatske. 

Pročitano 83 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija