NAJNOVIJE
Veleučilište Lavoslava Ružičke objavilo natječaj za upis u I. godinu preddiplomskih stručnih studija

Veleučilište Lavoslava Ružičke u Vukovaru objavilo je natječaj za upis studenata u I. godinu preddiplomskih stručnih studija u akademskoj godini 2021./2022. , za kandidate koji nisu obvezni položiti ispit državne mature odnosno koji su četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje završili prije 2010. godine.

(Utorak, 13 Travanj 2021 15:52)
Milanović: Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u Europsku uniju

Predsjednik RH Zoran Milanović u utorak je razgovarao s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te je poručio kako se pitanje nestalih mora riješiti prije ulaska Srbije u EU. 

(Utorak, 13 Travanj 2021 15:47)
Umirovljenici će dobiti dodatak na mirovine od 400 do 1.200 kuna

Predstavnici Matice sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su u Vladi isplatu covid dodatka za umirovljenike koji će obuhvatiti 850.000 korisnika te neće biti oporeziv ni predmet ovrhe, a isplata počinje krajem travnja.

(Utorak, 13 Travanj 2021 15:36)
Novinari u prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv Covida-19

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se u prioritetne skupine za cijepljenje protiv Covida-19 uvrste novinari i novinarke te medijski radnici i radnice koji su pri obavljanju posla u povećanom riziku od zaraze, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

(Utorak, 13 Travanj 2021 13:37)
Predavanje o politikama odmazde nakon II svjetskog rata

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Vukovar predavanje na temu „Smrt fašizmu - odmazda narodu! Jugoslavenska politika odmazde nakon Drugoga svjetskog rata" održao je  prof. dr. sc. Domagoj Tomas. Događaj je organiziran u okviru Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru koje su ubijene nakon što su 12.travnja 1945.godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:40)
Tijekom Noći knjige besplatno članstvo i povrat knjiga bez naplate zakasnine

U okviru manifestacije Noć knjige u petak, 23. travnja, Gradska knjižnica Vukovar pripremila je akciju besplatnog učlanjenja te povrat knjiga bez naplate zakasnine.

(Utorak, 13 Travanj 2021 12:13)
Tea Njegovec nastupila na prvenstvu Hrvatske u streljaštvu

U Dubrovniku je 10. i 11. travnja 2021. održano prvenstvo RH za seniore i seniorke u disciplini zračka puška i zračni pištolj 10 metara po ISSF programu. Normu za pravo nastupa ostvarile su dvije članice Streljačkog kluba „Grič 7“, na pušci Tea Njegovec i na pištolju Kiara Lemac, međutim zbog zdravstvenih razloga Kiara nije mogla nastupiti. Na natjecanju je Tea popravila svoj najbolji službeni rezultat te se plasirala na 27. mjesto. Natjecanju je pristupilo 39 djevojaka iz cijele Hrvatske, treba uzeti u obzir da su u istoj kategoriji nastupila i velika imena iz svijeta streljaštva te je konkurencija bila izuzetno jaka.

(Utorak, 13 Travanj 2021 11:56)

Aktivnosti za mlade preselili u virtualni prostor

Aktivnosti za mlade preselili u virtualni prostor Foto: Arhiv HRV-a

U Europskome domu Vukovar bez obzira na pandemiju koronavirusa nisu prekinuli aktivnosti za mlade. Doduše, održavaju se on line. Tako su u proteklom razdoblju organizirali virtualne pričaonice za mlade. Riječ je o poznatoj aktivnosti pod nazivom Kava sa studentima koju ova udruga provodi unazad sedam godina, a koju su morali prilagoditi novonastaloj situaciji i održati je u virtualnome prostoru, doznajemo od voditeljice projektnih aktivnosti u Europskome domu Vukovar Maje Buljubašić.

-U razgovoru sa studentima doznali smo da su uglavnom zadovoljni izborom studija i načinom studiranja. Nekoliko sudionika pričaonice studira u inozemstvu pa smo razgovarali o sličnostima i razlikama studiranja u Hrvatskoj i vani i došli do zaključka da studiranje u inozemstvu pruža puno više prilika za praktični rad te se složili da bi takvo što trebalo primijeniti i kod nas – navela je Buljubašić, dodajući da će u okviru projekta Mreža mladih ujedinjenih u miru, iduće subote organizirati projekciju mirotvornih filmova.

Ono što je trenutno aktualno je sudjelovanje Europskoga doma Vukovar u projektu 4O – Otkrivanje, Osvještavanje, Osnaživanje i Organizacija za ljudska prava. Nositelj projekta je Inicijativa mladih za ljudska prava, zajedno s partnerima Projekt građanskih prava Sisak, Status M, Europski dom Vukovar i ARTERARIJ. Upravo je u tijeku istraživanje o stavovima i mišljenjima građana te prijedlozima rješenja za poboljšanje kvalitete života.

ŽELE  SMANJITI GOVOR MRŽNJE
- Želimo kroz ovaj projekt utjecati na smanjenje govora mržnje i zločina motiviranih mržnjom na razini lokalnih zajednica, potom na bolju  integraciju nacionalnih manjina u društvu,  na međuetničku suradnju među mladima u lokalnoj zajednici, podići svijest o važnosti ljudskih prava kod pripadnika manjina i mladih  te raditi na osnaživanju građana da se suprotstave diskriminaciji i ksenofobiji. Također, kroz projekt želimo postići i višu razinu društvene koheziji u lokalnoj zajednici  kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za zagovaranje i promociju ljudskih prava. Trenutno pomoću upitnika koji se može pronaći na facebook i web stranici Europskoga doma Vukovar prikupljamo informacije izravno od građana kako bi temeljem tih saznanja djelovali kroz projekt. Upitnik je jednostavan za popuniti i ne oduzima previše vremena, a nakon analize  organizirat ćemo  radionice na teme koje se pokažu kao važne za našu zajednicu – navela je Buljubašić.

Za ljetno pred nama, iz Europskoga doma Vukovar najavljuju dva kampa za mlade koja će biti održana u našem gradu kroz program Erasmus+.

Pročitano 78 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija