NAJNOVIJE
Vrtićarci na prijemu kod gradonačelnika Penave
U povodu Dječjeg tjedna i Međunarodnog dana djeteta gradonačelnik Ivan Penava te njegovi suradnici susreli su se u gradskoj vijećnici Grada Vukovara s polaznicima Dječjeg vrtića Vukovar I i Dječjeg vrtića Vukovar II. Iako smo naviknuli da su političke teme i tekuća problematika ono što proizlazi iz gradske vijećnice, ovoga puta je bila obasjana iskrenim dječjim smijehom i žamorom, jer su u njoj boravili predškolci iz navedenih vrtića. Gradonačelnik Penava i njegovi suradnici uputili su im dobrodošlicu, a vrtićarci su nestrpljivo čekali da dobiju pokoju riječ te upute pitanja čelniku grada. Prije svega, zaželjeli su još igrala u svojim vrtićima te izrazili i zadovoljstvo izgledom svoga grada. -Ove godine brojimo 35 polaznika dječjih vrtića više te je to trend koji bilježimo nekoliko godina u nizu. Tome zasigurno doprinosi povoljna cijena vrtića koja se nije mijenjala godinama. Cijena vrtića za prvo dijete je 490 kuna, 441 kunu za drugo dijete te za treće i svako slijedeće dijete vrtić je besplatan. Također, i visoki standardi u objektima vrtića u koje godinama ulažemo značajna sredstva, koristeći i sredstva EU fondova, rezultiraju kontinuiranim povećanjem broja upisane djece, ali i zaposlenika vrtića – rekao je Penava. Ravnateljica Dječjeg Vrtića Vukovar I Mirjana Kulić pojasnila je kako im je želja skrenuti pozornost na dječja prava. - Već tradicionalno u Hrvatskoj se prvi tjedan u listopadu obilježava kao dječji tjedan, a u tim danima želja nam je skrenuti pozornost na dječja prava koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta. Mi odrasli imamo obvezu i dužnost voditi brigu o djeci i naučiti ih njihovim pravima i obvezama, što u vrtiću svaki dan i činimo – istaknula je Kulić dodavši kako će se u okviru Dječjeg tjedna u srijedu na Trgu Republike Hrvatske biti organizirana centralna manifestacija te nastup vukovarske vrtićke djece. Na prijemu je zahvalila i ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II, Marina Latinović. -Važno je čuti glas djece, a mi smo tu da im u tome pomognemo – zaključila je. Međunarodni tjedan djeteta tradicionalno se održava svake godine u prvom punom tjednu listopada, a njegova svrha je usmjeriti pozornost odraslih na potrebe i prava djeteta, položaj djeteta u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.
(Utorak, 04 Listopad 2022 07:19)
Na godišnjicu pogibije odana počast legendarnom zapovjedniku Petru Kačiću

Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeće jednom od zapovjednika obrane Sajmišta pukovniku Petru Kačiću kod spomen obilježja na mjestu njegove pogibije.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:50)
Legendarni zapovjednici obrane Vukovara Ivo Šoljić i Velimir Đerek Sokol dobili mural na Mitnici

Na Mitnici je sinoć svečano otkriven mural posvećen dvojici poginulih vukovarskih heroja u obrani grada - pukovniku Ivi Šoljiću, zapovjedniku obrane Mitnice i pukovniku Velimiru Đereku-Sokolu, jednom od zapovjednika obrane Sajmišta. Ovaj mural, djelo bogdanovačkoga umjetnika Marija Matkovića, postavljen je preko puta vukovarskoga Vodotornja. Nastao je na inicijativu skupine hrvatskih branitelja iz Imotskoga i Dalmacije predvođenih umirovljenim pukovnikom i 100 postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidom Mirkom Čondićem.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 12:30)
U Đakovu promocija Sedlarovog filma 'Plavi kaputić - 30 godina poslije'

U Đakovu je u organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune održana promocija filma „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ redatelja Jakova Sedlara, o djevojčici Željki Jurić čije je uplakano lice u koloni koja napušta Vukovar 19. studenoga 1991. na snimkama BBC-a obišlo svijet.

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 10:02)
U Vukovarsko-srijemskoj županiji do škole putuje gotovo 3700 učenika

Od oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, u školske klupe u Vukovarsko-srijemskoj županiji početkom rujna sjelo je njih 16.833, a mnogi od njih, poglavito srednjoškolci, do škole moraju u najbliži grad, radi se o gotovo 3700 učenika. 

(Nedjelja, 02 Listopad 2022 09:44)
Danom ružičaste vrpce ukazuje se na važnost ranog otkrivanja raka dojke

U organizaciji Lige protiv raka Vukovar u našem je gradu obilježen 23.dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji koja za cilj ima upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Dan se obilježava u 30 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj svake prve subote u listopadu.

(Subota, 01 Listopad 2022 15:12)
U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

(Subota, 01 Listopad 2022 13:59)

Krv u Vukovaru darivalo 45 članova UHB Petrokemije Kutina

Krv u Vukovaru darivalo 45 članova UHB Petrokemije Kutina Foto: Marija Molnar/Grad Vukovar

U Gradskom društvu Crvenog križa Vukovar održano je 18.Memorijalno darivanje krvi Krajinović-Sović u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja (UHB) Petrokemije Kutina, a krv je darovalo 45 članova udruge.

Naime, tradicionalno od 2002.godine članovi ove udruge dolaze u Vukovar kako bi darivali krv, a 2004.godine su s vukovarskom bolnicom potpisali i Povelju o prijateljstvu i suradnji, pa se od tada ova akcija provodi pod nazivom Memorijalno darivanje krvi Krajinović – Sović.

Ivan Krajinović, nekadašnji radnik Petrokemije, heroj je Domovinskoga rata i vukovarski branitelj ubijen na Ovčari. Miljenko Sović pak bio je dugogodišnji predsjednik Dobrovoljnog društva darivatelja krvi Petrokemije koji je preminuo na svom radnom mjestu.

- Danas smo punoljetni, odnosno 18. put smo u Vukovaru na ovom memorijalnom darivanju krvi. Naši su članovi na ovaj način od 2002. godine Vukovaru dali preko 400 litara krvi i iznimno smo ponosni na njih. Puni smo emocija i nemamo riječi kojima bi se moglo opisati što nama znači dolazak u Vukovar. Sada smo posebno sretni i zbog činjenice da je Vukovarac Damir Martin osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju - istaknuo je predsjednik udruge Stjepan Šalković.

Kutinjani krv2

U ime Grada Vukovara Kutinjane je pozdravio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji se također pridružio akciji i darivao krv.

-Iznimno sam ponosan na činjenicu da su građani Kutine i radnici Petrokemije svojom krvlju branili Vukovar 1991.godine, a danas simbolično nastavljaju darivati krv Vukovaru i u miru. Zahvaljujem im se u ime Grada Vukovara na tome. Ujedno želim potaknuti što više ljudi na ovu plemenitu gestu darivanja krvi. Osobno mi je čast da se danas mogu priključiti ovoj ekipi i po 23. put darivati krv – istaknuo je Sušac.

 

Kutinjani krv Susac

 

Vlatko Glavaš, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar naglasio je da im je velika čast ugostiti branitelje iz Kutine.

-Ovo je njihov veliki humanitarni projekt i nadam se i da će ostati još dugo godina u tradiciji. Ovaj događaj ujedno osim darivanja krvi predstavlja i jedno veliko i lijepo druženje gdje se povezujemo kao gradovi - rekao je Glavaš.

Naglasio je i da je zadovoljan općenito odazivom građana na dobrovoljne akcije darivanja krvi, a da se broj zainteresiranih za sudjelovanjem u akcijama zadnje tri godine povećava.

- U tom smislu nadam se da ćemo biti u prilici organizirati što veći broj akcija kako bi svi oni koji to žele mogli doći na red da daruju krv – istaknuo je Glavaš.

 

 

 

Pročitano 330 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija