Ispiši ovu stranicu

Besplatan prijevoz vlakom djeci i učenicima

Vlada omogućila besplatan prijevoz djece za sva putovanja Vlada omogućila besplatan prijevoz djece za sva putovanja HRV

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je uvođenju pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola.

Projekt obuhvaća neograničeno korištenje prijevoza vlakom tijekom 15 mjeseci, odnosno od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022. godine za oko 780.000 djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području cijele Republike Hrvatske.

To se odnosi na neograničena svakodnevna i povremena putovanja vlakom, kao što su jednodnevni izleti, terenska nastava, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja.
Realizacija projekta, kao dijela Programa Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024., doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografske revitalizacije, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika, uz mogućnost ukidanja paralelnih linija željezničkog i autobusnog prijevoza.
Za provedbu projekta osigurat će se 30 milijuna kuna, a prema podacima iz 2019. godine djeca i učenici osnovnih i srednjih škola ostvarili su 3,3 milijuna putovanja vlakom, od čega 90 % čine putovanja učenika osnovnih i srednjih škola s pretplatnim kartama.

Pročitano 232 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun