Ispiši ovu stranicu

Održana premijera filma Vučedolska jarebica

Održana premijera filma Vučedolska jarebica Foto: Valerija Lozančić

U kino dvorani Cinestara Vukovar održana je premijera drugog filma iz filmskog serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.
Naime, u tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala od ukupno 5 filmova o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je dominirala Europom prije 5000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju arheologa, prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, u režiji Darka Puharića, a bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, kao i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima.

Prvi film serijala naziva „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ polučio je izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima te slijedi premijera drugog filma „Vučedolska jarebica“ koji tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe. Najpoznatiji vučedolski artefakt je tzv. jarebica čiji pronalazak i otkriće predstavlja najstariji simbol metalurgije te kao takva čini jedinstvo tehnologije i mitologije.

-Ovaj film nastavlja s najvažnijim i najzanimljivijim temama iz svijeta Vučedolaca. Prof. dr. sc. Aleksandar Durman u svojim je istraživanjima otkrio da je Vučedolska kultura identična grčkoj mitologiji iz čega možemo zaključiti da je postavila temelje, odnosno pravila i nove standarde u metalurgiji u vrijeme egipatskih piramida i Mezopotamije. Mislim da je ova tema još jača od prvog filma i da će Vučedolska jarebica zasigurno imati svoje mjesto u filmskom svijetu – poručio je redatelj Darko Puharić.

Premijera Vučedolska jarebica 2

Prof. dr. sc. Aleksandar Durman rekao je kako je Muzej Vučedolske kulture možda i jedini u svijetu koji pokriva 4.000 godina prapovijesti, odnosno uski segment Vučedolske kulture.
-To je najviši standard europske civilizacije uopće, čak i prije Egipta i Mezopotamije i zbog toga smo s Vučedolskom kulturom na ponos Europi – poručio je prof. dr. sc. Durman dodajući kako je prva bronca vučedolska, prva serijska proizvodnja metala također, prvi kalendar...
-Ono što je još zanimljivije je to da je vučedolska kultura prva i jedina prapovijesna populacija koja od Dunava do Jadrana pokriva cijelu Hrvatsku. Ako je tko Hrvat, onda je Vučedolac Hrvat - poručio je prof. dr. sc. Durman.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac zahvalio je prof. dr. sc. Durmanu što je cijeli svoj život posvetio istraživanju Vučedolske kulture.
- Grad Vukovar prepoznao je važnost Vučedolske kulture i odlučio realizaciji serijala pružiti maksimalnu financijsku potporu. Posebice nakon razgovora s profesorom Durmanom shvatili smo da je Vučedolska kultura u arheološkom smislu u samom svjetskom vrhu, stoga podupiremo snimanje ovih filmova kojima je želimo ondje i plasirati. Želimo da svjetska javnost uvidi važnost i utjecaj Vučedolske kulture na razvoj civilizacije u Europi – rekao je Sušac.

Preostala 3 filma, Noćno nebo, Život Vučedolaca i Širenje Vučedolske kulture svjetlo dana ugledat će tijekom iduće godine.

Paralelno s vukovarskom premijerom odžat će se i premijera na Filmskom festivalu u Sarajevu, zatim slijedi premijera u Zagrebu, a potom će film biti prikazan na europskim i svjetskim festivalima.

Pročitano 495 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić