NAJNOVIJE
U Hrvatskoj 909 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo 10 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 909 novih slučajeva koronavirusa, broj aktivnih slučajeva je 5.149, a preminulo je 10 osoba - izvijestio je u četvrtak nacionalni Stožer civilne zaštite. 

Na bolničkom liječenju nalazi se 435 pacijenta, od toga je na respiratoru njih 10. U samoizolaciji je trenutno 3.347 osoba.

Od početka pandemije u veljači 2020.godine do danas ukupno je zabilježeno 1.231.575 osoba zaraženih novim koronavirusom, a od bolesti su preminule 16.902 osobe. Ukupno se oporavilo 1.209.524 osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:40)
Turistička zajednica u Vinkovcima uručila priznanja za uređenje prostora

Na Šokačkom stanu u Vinkovcima održana je svečana dodjela priznanja svim sudionicima akcije Turističke zajednice Grada Vinkovaca „Volim Vinkovce”.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 14:25)
Ove školske godine naša je županija osigurala pomoć za 79 učenika s teškoćama

U školskoj 2022./2023.godini kroz projekt Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja bit će osigurana podrška u nastavi za 79 učenika s teškoćama, te zaposlena 63 pomoćnika u nastavi i troje stručnih komunikacijskih posrednika. Projekt je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a Vukovarsko-srijemska županija ga provodi u suradnji s Europskim socijalnim fondom, moglo se doznati na konferenciji za medije održanoj u Vinkovcima.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 12:02)
Fond objavio pozive za korištenje OIE te energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

 Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, te za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu, vrijedna 195 milijuna kuna. 

- Sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična su i okolišno prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama može osigurati energetsku neovisnost, povoljno djelovati na kućni budžet te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva - pojasnila je Alenka Košiša Čičin-Šain, vršiteljica dužnosti mjesta direktorice Fonda te dodala kako je u okviru poziva, sufinanciranje moguće dobiti za instalaciju fotonaponskih elektrana, ali i za sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode, u koje su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete.

Za ovakve projekte, građanima je, ovisno o lokaciji, dostupno do 40 posto, do 60 posto ili do 80 posto prihvatljivih troškova.

Maksimalan iznos poticaja je do 128 tisuća kuna, a jedan od uvjeta za dodjelu je da kuća ima energetski razred C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

U Fondu kažu da iako je taj poziv vrijedan 95 milijuna kuna otvoren danas, s obzirom da je potrebno određeno vrijeme za pripremu dokumentacije za prijavu, sa zaprimanjem zahtjeva krenut će se od 15. studenoga.

Poziv će biti otvoren do kraja godine, zaključno s 31. prosincem ove godine, a svi zainteresirani će svoje zahtjeve moći dostaviti isključivo poštom.

Građani čije su kuće oštećene u potresu, Fondu će svoje prijave za energetsku obnovu dostavljati od 27. listopada.

Ukupno 100 milijuna kuna je dostupno kućama s područja Grada Zagreba, odnosno Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

S do 80 posto će se sufinancirati projekti cjelovite energetske obnove, koji uključuju povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova i/ili poda), zamjenu stolarije, ali i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, ili samo projekti povećanja toplinske zaštite.

Pojedinoj kući će maksimalno na raspolaganju biti do 370 tisuća kuna - 368 tisuća za mjere energetske obnove te dvije tisuće kuna za uslugu stručne pomoći za prijavu na poziv.

Oba javna poziva namijenjena su prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:32)
Iz Udruge žena Vukovar pozivaju starije osobe na mjerenje šećera u krvi i krvnoga tlaka

Javnom akcijom u petak 30.rujna Udruga žena Vukovar će obilježiti Međunarodni dan starijih osoba.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 11:13)
Vukovarska udruga provodi projekt za očeve Tata je tata

Udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima Tko se boji sutra još?-Vukovar dobila je financijska sredstva u iznosu od 75 tisuća kuna za provedbu projekta Tata je tata.

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 10:14)
Čestitka gradonačelnika Ivana Penave povodom Dana policije

Povodom Dana policije koji se obilježava danas, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uputio je svim pripadnicima policijskih snaga čestitku.

- Svim pripadnicima policijskih snaga, umirovljenim i aktivnim policajkama i policajcima čestitam Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika Sv. Mihovila. Hrvatska policija dala je izuzetno veliki doprinos u obrani i stvaranju naše domovine. Na tome, ali i na vašem svakodnevnom odgovornom radu na dobrobit svih građana Republike Hrvatske vam se iskreno zahvaljujem. Vaša dužnost zahtijeva visoki stupanj spremnosti, stoga ovim putem svim pripadnicama i pripadnicima policijskih snaga upućujem želje za puno budućih uspjeha koje će pratiti zdravlje i sigurnost - poručio je Penava. 

(Četvrtak, 29 Rujan 2022 09:46)

Zajović: Stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za Vukovar u Srbiji je jako velik

Zajović: Stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za Vukovar u Srbiji je jako velik Foto: Jasenka Vrdoljak

Komemorativnim skupovima u Borovu naselju, Borovu selu i na farmi Lovas nazočile su i predstavnice udruge Žene u crnom iz Beograda, mirovne aktivističke, antimilitarističke i feminističke skupine koja se posljednjih 30 godina u Srbiji odupire velikosrpskim idejama i osuđuje ratne zločine počinjene u ime Srba. Njihova voditeljica Staša Zajović ističe da je u Srbiji još uvijek veliki stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za zločine u Vukovaru, a veličanje ratnih zločinaca preneseno je s institucionalne razine i na onu uličnu. Zato ne gaji nadu da će u toj zemlji uskoro doći do zadovoljenja pravde za sve žrtve. Ipak njihov glas otpora koliko god se činio skromnim, traje već 30 godina. U Vukovaru ih poznaju i poštuju jer godinama dolaze odati počast žrtvama velikosprske agresije.

- Nikada nismo prestale graditi mostove i prostore u kojima će žrtve zločina govoriti. Nastojimo proširiti prostore u kojima će patnja biti javno priznata jer smo zabrinute, jako tužne i poražene činjenicom da je tragedija Vukovara gotovo nepostojeća i nevidljiva u srbijanskoj javnosti, da je stupanj poricanja i negiranja odgovornosti jako velik, a zid šutnje države i društva vrlo ozbiljan. Ono što mi činimo, ti naši skromni koraci možda su nevidljivi, ali postoje i nadamo se, zalog nekim budućim generacijama. Možda će oni čiji roditelji nisu shvatili ozbiljnost i nisu preuzeli odgovornost za ono što je bila njihova generacijska, ljudska i moralna obveza, to učiniti. Nadamo se, jer takvo što se ne bi dogodilo samo u Srbiji, već se naime dogodilo u Njemačkoj i nekim drugim zemljama – reklaje Zajović.

Jučer su u središtu Beograda održale mirovnu akciju pod nazivom Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru i posebno zatražile odgovornost Srbije za formiranje čak šest logora na teritoriju te zemlje tijekom '91. i '92. godine u kojima su bili zatočeni hrvatski državljani nakon pada Vukovara.

- Jedan je to od najzvjerskijih i najužasnijih zločina za koje  praktički nitko nije odgovarao jer je osuđena samo jedna niže rangirana osoba. Znamo da je dolaskom Aleksandra Vučića na vlast u neku ruku stopirano ili blokirano porocesuiranje ratnih zločina i nemamo nade da će se stvari pokrenuti u dobrom smjeru. Na žalost, u Srbiji je na vlasti režim kojeg provode baštinici Srpske radikalne stranke, oni koji su harali, ubijali, palili i mučili po Vukovaru. Jako je porazno i to što je prostor mržnje u Srbiji s institucionalne razine prenesen i na onu uličnu pa se tako ratni zločinci poput Ratka Mladića slave na muralu. Veliki je to šok u globalnim razmjerima i nije jedini slučaj. Veselin Šljivančanin jedan od osuđenih ratnih zločinaca dočekan je s velikim oduševljenjem. On je član vladajuće stranke i našim novcem se financiraju njegove knjige...no ima dosta glasova otpora. Mi se prvenstveno obraćamo žrtvama i društvu, a kada je u pitanju država ne gajimo nadu da će biti ispunjeno bilo što kako bi se  zadovoljila pravda za žrtve. To ne rade ni u slučaju žrtava sa srpskim, a kamoli drugim imenima – poručila je danas iz Borova naselja Staša Zajović.

Pročitano 273 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija