NAJNOVIJE
Prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su jutros u 6,01 sati zaprimili dojavu o prometnoj nesreći u Privlaci.

- Dolaskom na mjesto događaja prometne nesreće, liječnik hitne medicinske pomoći je policijskim službenicima konstatirao kako je vozač osobnog automobila preminuo. Na mjesto događaja izašla je i zamjenica Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima te pripadnici DVD Privlaka. U tijeku je očevid, nakon čega ćemo detaljnije izvijestiti o okolnostima prometne nesreće - stoji u priopćenju Pu vukovarsko-srijemske. 

(Subota, 30 Rujan 2023 09:51)
Nastavlja se projekt povoljnijeg prijevoza redovnih studenata vlakom

Vukovarsko-srijemska županija od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. u cijelom će iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovnim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz županijske uprave.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:26)
Čelnici Grada u obilasku uspješnih tvrtki

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je sa suradnicima tekstilnu tvrtku Laba d.o.o. koja u Vukovaru posluje već 20 godina.

(Petak, 29 Rujan 2023 15:02)
Povodom Svjetskog dana srca u Osijeku predstavljen projekt Provjerite ritam svog srca - EKG u ljekarni

Svjetski je dan srca, 29 rujna, koji je Svjetska kardiološka federacija utemeljila 2000. godine u cilju informiranja i podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima kao vodećim uzrocima pobola i smrtnosti. Riječ je o skupini bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. U Osijeku je ovim povodom održano predsavljanje projekta Provjerite ritam svog srca – EKG u ljekarni, a u organizaciji Ljekarni srce – Ljekarni Osječko-baranjske županije. Kroz projekt se građanima u Centralnoj ljekarni Osijek i ljekarni Mursa nudi besplatna usluga provjere EKG-a srca s očitanjem, a u planu je i nekoliko novih lokacija, priopćeno je iz Osječko-baranjske županije.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:32)
Restauriran mural posvećen hrvatskim majkama

Restauriran je mural u Vukovaru koji para srca i čija slika ostaje urezana u mislima svakome tko prođe njegovim putem, a na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara, izvijestili su iz Gradske uprave.

Na muralu se nalazi Janja Brdar, majka pripadnika HOS-a Ivana Brdara koji je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. godine.

Na njegovoj ekshumaciji 1998. godine nastala je fotografija njegove tužne i neutješne majke, koja je postala inspiracija murala. Mural je restauiraro sam njegov autor, umjetnik i slikar Mario Matković.

(Petak, 29 Rujan 2023 13:04)
Gradonačelnik Penava uputio čestitku povodom Dana policije

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uputio je čestitku povodom Dana policije na svojoj facebook stranici.

(Petak, 29 Rujan 2023 12:15)
Policija otkrila počinjitelja koji je ukrao novac iz obiteljske kuće u Mirkovcima

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci dovršili su kriminalističko istraživanje krađe novca iz obiteljske kuće u Mirkovcima počinjene 12.rujna.

- Istraživanjem je utvrđena sumnja kako je počinitelj krađe 43-godišnjak iz Mirkovaca. U njegovu je domu jučer, 28. rujna, temeljem sudskog naloga, obavljena pretraga, kojom je pronađen i oduzet gotovo sav novac koji je 12. rujna otuđio 60-godišnjaku. Novac je vraćen vlasniku, a protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu - priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske.

 

(Petak, 29 Rujan 2023 11:46)

Zajović: Stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za Vukovar u Srbiji je jako velik

Zajović: Stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za Vukovar u Srbiji je jako velik Foto: Jasenka Vrdoljak

Komemorativnim skupovima u Borovu naselju, Borovu selu i na farmi Lovas nazočile su i predstavnice udruge Žene u crnom iz Beograda, mirovne aktivističke, antimilitarističke i feminističke skupine koja se posljednjih 30 godina u Srbiji odupire velikosrpskim idejama i osuđuje ratne zločine počinjene u ime Srba. Njihova voditeljica Staša Zajović ističe da je u Srbiji još uvijek veliki stupanj poricanja i negiranja odgovornosti za zločine u Vukovaru, a veličanje ratnih zločinaca preneseno je s institucionalne razine i na onu uličnu. Zato ne gaji nadu da će u toj zemlji uskoro doći do zadovoljenja pravde za sve žrtve. Ipak njihov glas otpora koliko god se činio skromnim, traje već 30 godina. U Vukovaru ih poznaju i poštuju jer godinama dolaze odati počast žrtvama velikosprske agresije.

- Nikada nismo prestale graditi mostove i prostore u kojima će žrtve zločina govoriti. Nastojimo proširiti prostore u kojima će patnja biti javno priznata jer smo zabrinute, jako tužne i poražene činjenicom da je tragedija Vukovara gotovo nepostojeća i nevidljiva u srbijanskoj javnosti, da je stupanj poricanja i negiranja odgovornosti jako velik, a zid šutnje države i društva vrlo ozbiljan. Ono što mi činimo, ti naši skromni koraci možda su nevidljivi, ali postoje i nadamo se, zalog nekim budućim generacijama. Možda će oni čiji roditelji nisu shvatili ozbiljnost i nisu preuzeli odgovornost za ono što je bila njihova generacijska, ljudska i moralna obveza, to učiniti. Nadamo se, jer takvo što se ne bi dogodilo samo u Srbiji, već se naime dogodilo u Njemačkoj i nekim drugim zemljama – reklaje Zajović.

Jučer su u središtu Beograda održale mirovnu akciju pod nazivom Nikad nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru i posebno zatražile odgovornost Srbije za formiranje čak šest logora na teritoriju te zemlje tijekom '91. i '92. godine u kojima su bili zatočeni hrvatski državljani nakon pada Vukovara.

- Jedan je to od najzvjerskijih i najužasnijih zločina za koje  praktički nitko nije odgovarao jer je osuđena samo jedna niže rangirana osoba. Znamo da je dolaskom Aleksandra Vučića na vlast u neku ruku stopirano ili blokirano porocesuiranje ratnih zločina i nemamo nade da će se stvari pokrenuti u dobrom smjeru. Na žalost, u Srbiji je na vlasti režim kojeg provode baštinici Srpske radikalne stranke, oni koji su harali, ubijali, palili i mučili po Vukovaru. Jako je porazno i to što je prostor mržnje u Srbiji s institucionalne razine prenesen i na onu uličnu pa se tako ratni zločinci poput Ratka Mladića slave na muralu. Veliki je to šok u globalnim razmjerima i nije jedini slučaj. Veselin Šljivančanin jedan od osuđenih ratnih zločinaca dočekan je s velikim oduševljenjem. On je član vladajuće stranke i našim novcem se financiraju njegove knjige...no ima dosta glasova otpora. Mi se prvenstveno obraćamo žrtvama i društvu, a kada je u pitanju država ne gajimo nadu da će biti ispunjeno bilo što kako bi se  zadovoljila pravda za žrtve. To ne rade ni u slučaju žrtava sa srpskim, a kamoli drugim imenima – poručila je danas iz Borova naselja Staša Zajović.

Pročitano 365 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija