NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

Penava: O covid potvrdama odlučivat će Hrvatski sabor

Zastupnicima nisu potrebne covid potvrde kao ulaznice u Hrvatski sabor, smatra Penava Zastupnicima nisu potrebne covid potvrde kao ulaznice u Hrvatski sabor, smatra Penava HRV

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava objavio je da kreću s prikupljanjem potpisa 51 saborskoga zastupnika kako bi se prije zimske stanke raspravljalo o ustavnosti covid potvrda i primjenjivala ustavna odredba da se o ograničenju prava i sloboda odlučuje dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, javlja Hina.

Penava je na konferenciji za novinare rekao da žele prikupiti potpise saborskih zastupnika iz svih klubova jer je to jedini način da predsjednik Sabora uvrsti točku u dnevni red.

Najavio je i da će podržati Mostovu referendumsku inicijativu za ukidanje covid potvrda,

„Ograničavanje prava i slobode građana može se uvesti po točkama 16. i 17. Ustava, međutim, kod nas se koristi točka 16. temeljem koje Stožer civilne zaštite, koji jest legalno tijelo, koristi neustavne metode i donosi neustavne odluke”, ustvrdio je.

„Članak 16. Ustava kaže da svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju pa pitam je li razmjerna potreba za ograničenjem vaših i naših prava i sloboda da, kako biste ušli u Sabor, potrebna potvrda bilo o testiranju, bilo o cijepljenju, a da smo ovu tiskovnu konferenciju organizirali u bilo kojoj kavani ili trgovačkom centru u gradu, ne bi nam trebalo ništa”, istaknuo je Penava.

Pojasnio je da traže da se takve odluke donose na temelju članka 17. u kojem stoji da "u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom mogu se ograničiti, o čemu odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika".

 

 

Pročitano 354 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija