NAJNOVIJE
Vinkovački proračun za 2021.godinu izvršen u vrijednosti od gotovo 250 milijuna kuna

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca većinom glasova usvojeno je izvješće o izvršenju gradskoga proračuna za 2021. godinu.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 09:54)
Otvorene dvodnevne Antičke filmske večeri u Vinkovcima

U Vinkovcima su sinoć otvorene 10.antičke filmske večeri.

(Srijeda, 17 Kolovoz 2022 07:57)
Vodostaji rijeka blizu povijesnih minimuma

Dugo sušno razdoblje utjecalo je na sve vodostaje na području cijele Hrvatske. Vodostaj rijeke Dunav u Gradu Vukovaru u utorak u dvanaest sati bio je na minus 19 centimetara što prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i nije toliko nisko, s obzirom da je povijesno izmjereni minimum više od minus 100 centimetara.

Đurokovića smo zamolili da za Hrvatski radio Vukovar pojasni kakva su predviđanja za sljedećih desetak dana kada je riječ o vodostaju rijeke Dunav, ali i Drave i Save.

- Hidrološka situacija je takva da su nam rijeke u domeni izrazito niskih vodostaja što mogu primijetiti i građani Vukovara. Vodostaj Dunava u Vukovaru je oko minus 19 centimetara što zapravo i nije toliko nisko jer je povijesno zabilježeni minimum više od minus sto. Unatoč tome, vodnost je mala. Kada je riječ o nekim očekivanjima po pitanju vodostaja, za Dunav očekujemo da će kroz idućih desetak dana blago porasti tako da bi se situacija mogla ponešto i oporaviti. Nažalost, situacija sa Savom, Kupom i Dravom i dalje će biti u izrazito niskim vodostajima ali, smatramo da neće biti nekih šteta jer su to ipak rijeke koje imaju neku količinu vodnosti – pojasnio je Đuroković.

Niski vodostaji utječu na ograničenje plovidbe, pritoke podzemnih voda, ali i na riblji fond unutar nekog vodotoka. Đuroković je pojasnio i susreću li se kruzeri i tankovi prilikom dolaska u Vukovar s problemima zbog niskog vodostaja.

- Cijelim tokom Dunava ima manje ili više problema. Postoje uvijek kritične dionice na kojima je otežana plovidba. Nekim dionicama trenutno ne mogu pomoći niti interventne mjere jer je riječ o niskim vodostajima – rekao je Đuroković te uputio poruku građanima.

- Građani trebaju pripaziti. Niski vodostaji privlače građane da se približe sprudovima i vodi, ali treba biti oprezan. Bez obzira što su vodostaji niski, negdje postoje matice i veće dubine koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za građane. Držite se čvrstih sprudova, ne istražujte previše i ne idite predaleko jer za pojedine kupače to može biti opasno – naglasio je Đuroković.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:52)
Hrvatska: 165 novozaraženih i 12 preminulih od posljedica Covida-19

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminulo je 12 osoba.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:41)
Gorivo je pojeftinilo

Gorivo na benzinskim crpkama od danas je jeftinije i to benzin za 11 lipa po litri, a dizel za dvije lipe u odnosu na prošli tjedan.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 13:04)
Provaljeno u automobil u Vukovaru

Tijekom noći 14./15. kolovoza provaljeno je u osobni automobil nizozemskih registracijskih oznaka koji je vlasnica, 30-godišnjakinja iz Vukovara, parkirala ispred kuće u Ulici Sajmište u Vukovaru.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:21)
Zatekli provalnika u svom dvorištu

Vlasnici obiteljske kuće u Rokovcima su 14. kolovoza dojavili policiji da su u dvorištu zatekli nepoznatog muškarca koji je pokušao provaliti balkonska vrata na kući i potom pobjegao.

(Utorak, 16 Kolovoz 2022 12:19)

Udruga "Vukovarski leptirići" uputila otvoreno pismo Vladi RH

Udruga "Vukovarski leptirići" Udruga "Vukovarski leptirići" FOTO: ARHIVA HRV

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske ukazujući na kako sustav ne pruža adekvatna rješenja za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Navode kako su sustavi su podkapacitirani, nepripremljeni te kako je stručni kadar, ukoliko ga ima, nedovoljno educiran, a do zaključka su došli na temelju vlastitog rada. Takvo stanje trude se promjeniti pomoću projekata poput „Posebna kao i ti” i „Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti”.

DJECA NISU TERET DRUŠTVA

Ukazali su na obvezu sustava na osiguravanje zajamčenih prava te na to kako je poštivanje, zaštita i promicanje ljudskih prava zadatak koji proizlazi iz hrvatskoga Ustava.
- Ono što želimo je da pojedine županije i općine shvate da je njihova dužnost i obaveza omogućiti ciljanoj skupini sve što je potrebno iz sredstava proračuna kako bi se poštivala njihova prava koja su osigurana Ustavom RH i raznoraznim aktima i konvencijama - rekla je Samuela Sambunja voditeljica projekata u udruzi te je ukazala da se ne treba raditi po principu milosrđan i kako ne treba djecu i njihove roditelje ostavljati da mole za donacije. Apelirala je i kako se mora prestati ponašati prema djeci s teškoćama u razvoju kao da su teret društva.

PORAŽAVAJUĆA ISTRAŽIVANJA

U sklopu projekta napravili su istraživanje čiji podatci su poražavajući.
- Podatci kažu da u 77 posto općina nedostaju usluge dnevnog boravka za djecu s teškoćama, a rane intervencije nedostaju u 63 posto općina. Također, istraživanje je pokazalo da općine u ruralnim područjima Republike Hrvatske imaju nedovoljno razvijene socijalne usluge, a one su važne upravo zbog socijalne integracije u društvo osoba s invaliditetom - rekla je Sambunja.
Dodala je kako su istraživanja pokazala i kako predstvnici općina raspolažu s nedovoljno informacija koje usluge u općinama postoje u odnosu na socijalna prava i koja su to prava. Ističe kako su brojne usluge nedostupne na potpomognutim područjima. Iz udruge kažu kako će i dalje nastojati ukazivati na poteškoće, probleme i diskriminacije koje se događaju djeci i njihovim roditeljima te davati prijedloge za izmjene i dopune javnih politika i propisa.

Pročitano 209 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija