NAJNOVIJE
Kad sam ja bio đeca

U dvorani Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljana je knjiga Vinka Juzbašića Kad sam ja bio đeca – autobiografija i biobliografija.

(Petak, 21 Siječanj 2022 19:26)
Objavljen županijski poziv za prijavu programa u kulturi i tehničkoj kulturi

Prije nekoliko dana objavljen je poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2022.godinu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, vrijedan 880 tisuća kuna.

(Petak, 21 Siječanj 2022 18:42)
Župan Dekanić primio konzula Nakića

U palači Srijem u Vukovaru župan Damir Dekanić sa svojim zamjenicima Franjom Oreškovićem i Srđanom Jeremićem primio je u nastupni posjet novog generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića.

(Petak, 21 Siječanj 2022 17:51)
Osječke orgulje ponovno u punom sjaju

Nakon više od četiri godine od kako su bile poslane na rekonstrukciju i restauraciju osječke orgulje ponovno u svom punom sjaju.

Đakovačko-osječka nadbiskupija, Župa sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske upriličili su blagoslov i svečani koncert u povodu kolaudacije obnovljenih orgulja u konkatedrali Sv. Petra i Pavla, apostola u Osijeku.

- Velika je čast i zadovoljstvo što sam mogao prisustvovati ovoj svečanosti kolaudacije orgulja u našoj konkatedrali. Veseli me da ćemo nakon toliko godina moči užuvati u zvuku naših orgulja. Čestitam svim sudionicima na sudjelovanju i donacijama. Orgulje su kulturna baština svih Osječana i siguran sam da če na njima svirati najbolji orguljaši – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Ministarstvo kulture i medija uložilo je nešto više od 2,5 milijuna kuna u obnovu ovog instrumenta rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te dodala

- Ovo je zaista velebni instrument, restauracija je bila zahtjevna. Katedrala bez obnovljenih orgulja nije cjelovita – rekla je Koržinek.

(Petak, 21 Siječanj 2022 17:39)
NK Osijek donirao KBC-u Osijek noćne ormariće

Nogometni klub Osijek donirao je Odjelu patologije trudnoće pri Zavodu za fetalnu medicinu Klinike za ginekologiju i opstetriciju 20 noćnih ormarića u vrijednosti 55 tisuća kuna. Na taj način osiguran je ugodniji i kvalitetniji boravak svih pacijenata na tom odjelu.

Ispred Nogometnog kluba Osijek donaciju ormarića brendiranih klupskim bojama i grbom uručili su članovi Uprave Valentina Koprivnjak i Vladimir Čohar, predsjednik Nadzornog odbora Janoš Andoči te Ana Macan, voditeljica ureda Uprave.

Vladimir Čohar u ime NK Osijek kazao je
- Mogu reći da smo sretni i ponosni što smo u ovim vremenima mogli pomoći KBC-u donacijom koja im je bila potrebna, mislim da je to i naša uloga u zajednici. Ovo je samo početak jer se svakako nadamo da će u budućnosti ovakvih prilika biti još i više - kazao je Čohar u ime NK Osijek.

(Petak, 21 Siječanj 2022 17:11)
Informativna radionica za predstavnike udruga

Vinkovačka gradska uprava uputila je poziv udruga, pravnim i fizičkim osobama s različitim programima iz područja kulture i tehničke kulture s područja Vinkovaca, na informativnu radionicu koja će biti održana u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u utorak, 25. siječnja, s početkom u 18 sati. 

(Petak, 21 Siječanj 2022 16:35)
Umirovljenici će mjesečnu autobusnu kartu u Vukovaru plaćati 10 kuna

Grad Vukovar i ove godine nastavlja s financiranjem gradskog prijevoza osobama starijima od 65 godina koje imaju prebivalište na području Grada Vukovara.

(Petak, 21 Siječanj 2022 16:19)

Udruga "Vukovarski leptirići" uputila otvoreno pismo Vladi RH

Udruga "Vukovarski leptirići" Udruga "Vukovarski leptirići" FOTO: ARHIVA HRV

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" uputila je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske ukazujući na kako sustav ne pruža adekvatna rješenja za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.

Navode kako su sustavi su podkapacitirani, nepripremljeni te kako je stručni kadar, ukoliko ga ima, nedovoljno educiran, a do zaključka su došli na temelju vlastitog rada. Takvo stanje trude se promjeniti pomoću projekata poput „Posebna kao i ti” i „Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti”.

DJECA NISU TERET DRUŠTVA

Ukazali su na obvezu sustava na osiguravanje zajamčenih prava te na to kako je poštivanje, zaštita i promicanje ljudskih prava zadatak koji proizlazi iz hrvatskoga Ustava.
- Ono što želimo je da pojedine županije i općine shvate da je njihova dužnost i obaveza omogućiti ciljanoj skupini sve što je potrebno iz sredstava proračuna kako bi se poštivala njihova prava koja su osigurana Ustavom RH i raznoraznim aktima i konvencijama - rekla je Samuela Sambunja voditeljica projekata u udruzi te je ukazala da se ne treba raditi po principu milosrđan i kako ne treba djecu i njihove roditelje ostavljati da mole za donacije. Apelirala je i kako se mora prestati ponašati prema djeci s teškoćama u razvoju kao da su teret društva.

PORAŽAVAJUĆA ISTRAŽIVANJA

U sklopu projekta napravili su istraživanje čiji podatci su poražavajući.
- Podatci kažu da u 77 posto općina nedostaju usluge dnevnog boravka za djecu s teškoćama, a rane intervencije nedostaju u 63 posto općina. Također, istraživanje je pokazalo da općine u ruralnim područjima Republike Hrvatske imaju nedovoljno razvijene socijalne usluge, a one su važne upravo zbog socijalne integracije u društvo osoba s invaliditetom - rekla je Sambunja.
Dodala je kako su istraživanja pokazala i kako predstvnici općina raspolažu s nedovoljno informacija koje usluge u općinama postoje u odnosu na socijalna prava i koja su to prava. Ističe kako su brojne usluge nedostupne na potpomognutim područjima. Iz udruge kažu kako će i dalje nastojati ukazivati na poteškoće, probleme i diskriminacije koje se događaju djeci i njihovim roditeljima te davati prijedloge za izmjene i dopune javnih politika i propisa.

Pročitano 84 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija