Ispiši ovu stranicu

Predložena je direktiva o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskoga nasilja u cijeloj Europi

Predložena je direktiva o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskoga nasilja u cijeloj Europi Foto: Arhiv HRV-a

Europska komisija predložila je pravila na razini Europske unije za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Predloženom direktivom kriminalizirat će se silovanje na temelju nedostatka pristanka, genitalno sakaćenje žena i nasilje na internetu, što uključuje dijeljenje intimnih fotografija bez pristank,a uhođenje na internetu, uznemiravanje na internetu i poticanje na nasilje ili mržnju na internetu.

Također, novim se pravilima poboljšava pristup žrtava pravosuđu, a države članice potiču na provedbu mehanizma „sve na jednom mjestu”, što znači da bi sve službe za potporu i zaštitu bile smještene na istom mjestu.

Nadalje, žrtve bi tijekom kaznenog postupka trebale moći zatražiti naknadu. U prijedlogu se poziva i na pružanje odgovarajuće i specijalizirane zaštite i potpore poput besplatnih telefonskih linija za pomoć, kriznih centara za žrtve silovanja, ali i pružanje ciljane potpore skupinama s posebnim potrebama ili ugroženim skupinama, uključujući žene koje bježe od oružanog sukoba.

 

Pročitano 490 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar