Ispiši ovu stranicu

Veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože

Štetno zračenje Štetno zračenje Foto: Valerija Lozančić

Na predstavljanju ovogodišnje kampanje borbe protiv melanoma istaknuto je kako Hrvatska bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože, odnosno prema smrtnosti od melanoma na četvrtom smo mjestu u Europi.

-Tri ključne stvari u borbi protiv zloćudnih tumora kože su poticanje svijesti o rizicima, smanjenje izlaganja UV zrakama i samopregledi. U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53 posto oboljelih u Hrvatskoj ima prvi stadij bolesti, dok ostali imaju metastaze - upozorila je akademkinja Mirna Šitum na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022., a prenosi Hina.

S obzirom na poražavajuće podatke o incidenciji i mortalitetu od melanoma Šitum je poručila kako treba donijeti nacionalni preventivni program borbe protiv melanoma.

Branka Marinović, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva  rekla je kako se kampanja ove godine održava pod geslom "Nije važno koliko godina imaš, nego koliko si se godina sunčao" te poručuje kako je UV kilometraža ta koju trebamo brojati, a ne naše godine.

 

 

Pročitano 574 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić