NAJNOVIJE
MUP objavio savjete vozačima uoči Velike Gospe: Pazite na hodočasnike

Povodom hodočašća i blagdana Velike Gospe 14./15. kolovoza i održavanja središnjih vjerskih svečanosti u ponedjeljak očekuje se kretanje većeg broja vozila i pješaka državnim i županijskim cestama. Tim povodom Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je upozorenje vozačima.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:43)
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva

Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:25)
HNK Vukovar 1991 remizirao u prvoj utakmici prvenstva

Hnk Vukovar 1991, u subotu 14. kolovoza, odigrao je prvu utakmicu u Prvoj nogometnoj ligi na gostovanju kod ekipe Dubrava tim kabel.

(Nedjelja, 14 Kolovoz 2022 08:09)
Rukometaši iz Starih Mikanovaca zlatni u Splitu

Rukometni klub Ivan iz Starih Mikanovaca osvojio je zlatnu medalju i titulu državnoga prvaka na završnici Plazma Sportskih igara mladih u Splitu.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:25)
Uz cestu Vukovar-Sotin otkriven spomenik Ovčara

Uz cestu Vukovar-Sotin na križanju za Ovčaru podignut je spomenik Ovčara u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 21:20)
Grad Osijek sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih zgrada. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

(Subota, 13 Kolovoz 2022 11:49)
Novi požar u Kopačkom ritu
Tri tjedna nakon što su se vatrogasci u Kopačkom ritu borili s vatrom na dvadesetak hektara niskog raslinja, na području Parka prirode novi požar. Kako se doznaje, stanje je bilo alarmantno, na terenu su brojne ekipe, a ako zbog vjetra dođe do razbuktavanja vatre mogao bi poletjeti i air-traktor, koji je u pripravnosti.
(Subota, 13 Kolovoz 2022 08:12)

Muzej vučedolske kulture proslavio sedmi rođendan

Muzej vučedolske kulture proslavio sedmi rođendan Foto: HRV/Valerija Lozančić

Festivalom vučedolske kulture Muzej vučedolske kulture proslavio je sedmi rođendan. Tom su prigodom organizirane brojne aktivnosti, a svečano je otkrivena i ploča Oznake europske baštine.

Nagradu dodjeljuje Europska komisija lokalitetima diljem Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti, koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Europske unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelje europske integracije.

-Ovu iznimnu nagradu dobili smo 13. lipnja u Bruxellesu za doprinos razvoju europske povijesti i promicanje europskih vrijednosti. Muzej vučedolske kulture Oznaku europske baštine dobio je jer je to jedinstveno mjesto posvećeno vučedolskoj kulturi koja se proširila na 13 zemalja Europske unije što je omogućilo daljnje širenje tih tradicija i znanja, a što je također vidljivo na izložbenim predmetima te aktivnostima i promociji muzeja – rekla je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija RH dodajući kako je prosudbeno povjerenstvo prepoznalo i edukativni i komunikacijski potencijal muzeja na promociji vučedolske kulture u europskom kontekstu.

Muzej vučedolske kulture drugi je nositelj ove oznake u Hrvatskoj, uz Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, a 60. na području Europe.

-Ponosni smo što smo drugi nositelj ove oznake u Hrvatskoj i što je Europska komisija prepoznala tu značajnu europsku crtu našega lokaliteta, zajedničku europsku baštinu koja se vidi na svakom koraku, posebice u onom prezentacijskom smislu koji se može vidjeti u našemu muzeju. To znači kako smo zaista pokazali da je vučedolska kultura jedna prava civilizacija istovremena mezopotamskoj i egipatskoj te da su svi standardi koje je Vučedolac ustanovio i dalje prisutni u svakodnevnome životu, a nismo ni znali korijeni sežu tako daleko, čak 5.000 godina u povijest – rekla je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

U okviru Festivala vučedolske kulture studenti diplomskog studija Neverbalnog teatra Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku izveli su performans Na liniji Horizonta.

- Mladi umjetnici pokretima i plesom donose nam svoju interpretaciju vučedolske kulture. Dakle, naš muzej postao je podloga za kreiranje novih sadržaja što nam je osobito značajno – naglasila je Hutinec.

Postavljena je i interaktivna izložba proširene stvarnosti Vučedolac izvan okvira Darka Bilandžića, voditelja marketinga muzeja, također jedan posve novi vid izložbenog projekta.

- Dok su za vrijeme pandemije koronavirusa bili zabranjeni posjeti muzejima razmišljali smo kako dodatno naš muzej približiti posjetiteljima. Došli smo na ideju interaktivne izložbe proširene stvarnosti Vučedolac izvan okvira. Naime, željeli smo prezentirati muzej izvan okvira standardnih prezentacija, prvenstveno u marketingu. Tada nismo imali znanja koja su potrebna za napraviti ovakvu jednu izložbu proširene stvarnosti. To je novitet koji koristi mladu, novu tehnologiju za koju nismo upoznati da ju je još neki muzej koristio i imao ovakvu vrstu prezentacije - rekao je Bilandžić.dodajući kako se nada da će ova izložba pokrenuti lavinu dodatnih sadržaja.

Održane su i radionice kućnog pivarstva i eksperimentalne arheologije s prapovijesnim tehnikama izrade keramike i alata. U programu je sudjelovao i Vokalni ansambl Brevis. Uz prapovijesnu vatru i prigodnu glazbenu kulisu posjetitelji su mogli pripremiti sami svoj ukusni vučedolski zalogajčić.

Pročitano 140 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija