NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)

Maturu pao svaki treći učenik, ispit sto posto napisala 332 maturanta

Ilustracija Ilustracija FOTO: HRV/Žana Kunji

Objavljeni su rezultati ovogodišnje državne mature, a prema podatcima prolaznost je bolja nego prošle godine, iako je maturu pao svaki treći maturant. Prigovora je bilo gotovo 2400, a samo jedan učenik uhvaćen je u prepisivanju s mobitela.

Ovogodišnju državnu maturu pisalo je dosada najmanje maturanata, njih 28.451, ali rezultati su bolji od onih prethodne godine. U ovoj godini napisano je najviše ispita sa svim točnim odgovorima no, statistika kaže da je maturu pao svaki treći učenik. Maturu je pala trećina maturanata strukovnih škola, a tu se našlo i dva posto gimnazijalaca. Obvezne predmete maturanti su napisali bolje od onih prošle godine, osim osnovne razine matematike. Iz osnovne razine hrvatskog jezika prosječna ocjena je 2.5, iz matematike 2.2, a iz engleskog 3.4, rekao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović. Također, ispit državne mature sto posto su riješila 332 maturanta, a po prvi put u 13 godina pisanja državne mature pragovi prolaznosti nisu se mijenjali ni u jednom predmetu u odnosu na prošlu godinu.

MANJE PRIGOVORA

Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja pristiglo je gotovo 2387 prigovora za bodovanje i provedbu ispita koju su podnjeli učenici i roditelji, a prihvaćeno je 895.
- Imamo niz situacija gdje jedan učenika ima više prigovora, pa smo tako imali jednog učenika sa čak 25 prigovora. Tekst prigovora bio je isti, mjenjao se samo broj pitanja -
rekao je Vinko Filipović ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 Ispit je poništen 31 učeniku, od toga su se 24 učenika potpisala imenom i prezimenom što je suprotno pravilniku jer otkriva identitet, kod jednog učenika pronađen je mobilni telefon, a kod ostalih su zamjećeni neprimjereni sadržaji. Što se tiče izbornih predmeta, u prosjeku su maturanti pisali čak četiri, a najviše zanimanja bilo je za fiziku, biologiju i politiku i gospodarstvo. Kada se govori o zanimanju za fakultete, u ovoj godini najviše zanimanja bilo je za kineziologiju, psihologiju te logopediju. 

NOVE NAGRADE

Dosadašnjih godina najbolji rezultati na državnoj maturi nagrađivani su nagradom Marin Soljačić, a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu kako ove godine to nije jedino priznanje.
- Ove godine će biti dodjeljena nagrada jedne informatičke tvrtke za najboljeg informatičara i po prvi puta se uvodi nagrada za najboljeg učenika iz hrvatskog jezika, nagrada Ante Žužul -
rekao je Filipović. 

Za one koji maturu nisu položili na ljetnom roku, očekuje ponovno pisanje ispita na jesenskom roku koji započinje 16. kolovoza, a prijave traju od 20. do 31. srpnja.

Pročitano 266 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija