NAJNOVIJE
Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

(Subota, 26 Studeni 2022 10:27)
Iz policije pozivaju žene koje trpe nasilje da im se obrate i potraže pomoć

Danas je u Vukovaru održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sastanku su sudjelovale  i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU vukovarsko-srijemske poslali su priopćenje za javnost u kojem stoji:

(Petak, 25 Studeni 2022 16:22)
Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:02)
U dvije godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvjestili su da je taj centar od studenoga 2020.godine do danas zaprimio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja te istaknuli da društvo mora štititi ranjive pojedince.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:01)
"Advent pun čarolija" stiže u Vukovar

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u blagdanskom raspoloženju. U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe, navela je Davorka Krajnović Naletilić, predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara.
- Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bandovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena – rekla je.

U okviru Adventa i ove godine održat će se i 25. vukovarske adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija koju Gradski muzej Vukovar organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom i Župom sv. Filipa i Jakova, najavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Grada Vukovara.
- Prvu adventsku svijeću zapalit će gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, drugu stalni suradnik i organizator Tihe noći u Vukovar, Branko Uvodić, treću će upaliti predstavnici glumačkoga svijeta, Mladena Gavran te četvrta pripada mladosti Vukovara, onima koji su se istaknuli, a to su učenici Gimnazije Vukovar. Svaki ovaj tjedan ima svoj bogati i raznoliki kulturni program – rekla je Marić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac, rekao je kako su se i ove godine, unatoč izazvanoj godini u financijskom smislu, odlučili smo svoje sugrađane razveseliti blagdanskim ugođajem.
- Ovogodišnji advent pun je raznolikog sadržaja, kako za one najmlađe, tako i za starije. Od besplatnog klizališta za sve posjetitelje do gastro i glazbenog programa. Tradicionalno djeci koja pohađaju vrtiće, do osnovnoškolske dobi i ove godine podijelit ćemo prigodne paketiće i sukladno tome osigurali smo u proračunu sto tisuća kuna – rekao je Sušac.
Podjela paketića predviđena je za 21. prosinca 2022. u 17 sati, perivoj dvorca Eltz. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Neizostavno klizalište će i ove godine biti smješteno u perivoju Dvorca Eltz i to besplatno za sve posjetitelje, a njegovo otvorenje očekuje se 27. studenog 2022. Nuditi će brojne sportske sadržaje za naše sugrađane, a da je sve spremno, potvrdio je ravnatelj Javne ustanove Sportkih objekata Vukovar, Ivan Szabo.
- Prošle godine bilo je više od deset tisuća posjetitelja klizališta. Obnovili smo fond klizaljki koje su također besplatne. Radno vrijeme je od 9-21 h od ponedjeljka do četvrtka, a petak i subota od 9-22 h. Klizalište je spremno, led se radi sedam dana, malo nas ometaju vremenske prilike, kada temperatura pređe 10 celzijevih stupnjeva onda dolazi do topljenja, ali nadam se da će sam led biti spreman za nedjelju. Imamo školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja i organizirani posjeti školske i vrtićke djece- naveo je Szabo.
Organizator ovog događanja su Turistička zajednica Grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:23)
Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

(Petak, 25 Studeni 2022 14:21)
Predstavljena druga knjiga iz projekta Herojski Vukovar

Više od 650 dokumentarnih fotografija, dvije tisuće povijesnih izvora, 38 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na stvaranju dvodijelne knjige „Herojski Vukovar”, a u Hrvatskom domu Vukovar danas je predstavljen drugi dio znanstveno - izdavačkog projekta o Gradu heroju.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:17)

U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske

U Vukovaru otvoreno 26.športsko natjecanje dragovoljaca i veterana, nastupa 800 branitelja iz cijele Hrvatske Foto: Marija Molnar

Na trgu Republike Hrvatske u Vukovaru potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved svečano je otvorio 26.državno športsko natjecanje dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH Vukovar 2022”.

Na natjecanju nastupa 800 dragovoljaca i veterana iz 20 hrvatskih županija i Grada Zagreba i to u devet disciplina – kuglanju, boćanju, streljaštvu, stolnom tenisu, šahu, elektronskom pikadu za žene, sportskom ribolovu te kartaškim igrama beli i briškuli. Cilj je ovih igara popularizirati sport i sportsku rekreaciju među hrvatskim braniteljima i invalidima Domovinskog rata, a organizator je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH uz značajnu ulogu i vukovarsko-srijemske podružnica ove udruge čiji je predsjednik Milan Draženović naglasio da je uz sportska nadmetanja glavni cilj ovog događaja okupljanje branitelja.

- Ovim činom pokazujemo da kao što smo stali jedan uz drugoga 1991.godine to možemo učiniti i 2022., ali ako bude trebalo, a nadamo se da neće, i u godinama koje su pred nama – rekao je Draženović.

Natjecanje je organizacijski podržala i Vukovarsko-srijemska županija, gradovi Vukovar i Vinkovci te Općina Nuštar. .

-Važno je čuvati uspomene na Domovinski rat, a pogotovo na ovako plemenit i zdrav način. Vi, ali i svi koji nažalost nisu više s nama postali ste najbolji primjer kako se vole obitelj i domovina. Vječno vam se klanjamo i zahvaljujemo što danas imamo Hrvatsku – poručio je dožupan vukovarsko-srijemski Franjo Orešković.

Govoreći na svečanom otvorenju natjecanja vukovarski gradonačelnik Ivan Penava naglasio je da će Grad Vukovar uvijek biti potpora sportskim manifestacijama koje okupljaju hrvatske branitelje i njeguju vrijednosti Domovinskog rata.

- Vukovar je grad tragedije, ali prije svega grad heroja, prkosa i pobjede. Bez te pobjede ne bismo stajali ovdje danas od vremena mirne reintegracije, u svom gradu, na svom Dunavu u u svojoj Hrvatskoj. Vukovar je grad sviju nas i grad koji zna pokazati gostoprimstvo, zato sam siguran sam da ćete odavde ponijeti lijepe uspomene – rekao je Penava.

General-pukovnik Slavko Barić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske pozvao je branitelje da u Vukovaru uvijek traže inspiraciju.

- Za mene osobno Vukovar simbolizira najveću moguću ljubav, slobodu, nasvetije što čovjek može dati. Grad je to svjetlosti kojemu se divim, kojemu se vraćamo i u kojem nalazimo snagu da idemo dalje. Vukovar je i grad koji još uvijek traži svoje nestale i poginule, koji je ranjen, u kojemu ljudi žive svoju prošlost ali su i okrenuti ka budućnosti. Neka vam je Vukovar na pameti kada vam je najteže i neka vam Vukovar bude inspiracija da možemo još, dalje i više. Sjetimo se i majki, žena i djece koji traže svoje nestale i oni su nam inspiracija – poručio je Barić.

Ministar Medved pak naglasio je da su hrabrost, odlučnost i žrtva branitelja nadahnuće svima, posebice u sadašnjem aktualnom trenutku.

- Vrijeme u kojem živimo prepuno je izazova, ali naša snaga, pobjednički duh i naše zajedništvo odgovor su na sve izazove i sada i u budućnosti. Sve vas pozivam da uvijek i svugdje iskazujemo ponos što pripadamo generaciji ljudi koja je dala svoj doprinos u obrani i oslobađanju naše domovine da bi našoj djeci omogućili mir, slobodu i prosperitet. Pozivam vas da kao što smo ratnih devedestih godina imali snage i mudrosti nositi se sa svim izazovima, smognemo to i danas te da hrabro i s optimizmom i dalje kročimo i gradimo našu zemlju kako bi bila u skladu s idealima za koje su ginuli naši prijatelji i s kojima smo krenuli u Domovinski rat – rekao je otvarajući natjecanje ministar Medved.

Nakon svečanoga otvorenja s prigodnim programom, podno Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku te na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Pročitano 175 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija