NAJNOVIJE
Poziv na predavanje "Specifičnosti moždanoga udara u žena"

U povodu Dana crvenih haljina, koji se u svijetu tradicionalno održava prvoga petka u veljači, u petak s početkom u 14 sati u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „dr. Juraj Njavro” Vukovar održat će se predavanje na temu „Specifičnosti moždanoga udara u žena”.

Cilj je podići svjesnost o moždanome udaru kod žena od kojega u našoj zemlji svake godine umire više žena nego od raka dojke, unatoč stalno prisutnim upozorenjima na čimbenike rizika.

- Od 2019. godine kada smo prvi put u Vukovaru organizirali akciju pod nazivom „Nosi crveno” nastojimo svake godine obilježiti taj dan, upozoriti žene da brinu o svome zdravlju, da preveniraju pojavu bolesti krvih žila pa tako i moždanoga udara. Ove godine, točnije u petak 3. veljače 2023. godine u edukacijskoj dvorani Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro” Vukovar mlada doktorica specijalizantica Marina Popović održat će predavanje pod nazivom „Specifičnosti moždanoga udara u žena” gdje će prisutnima biti pojašnjeno koje su razlike moždanoga udara kod žena i muškaraca i što se može napraviti, a može se puno toga, kako bismo spriječili da dođe do moždanoga udara – pojasnila je doktorica neurologinja Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro” Vukovar Sanja Svalina.

Predavanje je otvoreno za javnost.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 16:18)
GDCK Vinkovci najavilo tri akcije darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci objavilo je raspored akcija darivanja krvi za veljaču. U suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek najavljene su tri akcije. 

- Planiramo održati tri akcije darivanja krvi i to 9. veljače od 11 do 16 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, također 9. veljače, od 17 do 19 sati, u Osnovnoj školi I. B. Mažuranić Rokovci-Andrijaševci te 17. veljače od 9 do 13 sati, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci - pojasnio je ravnatelj Gradskog društva crvenog križa Vinkovci Branislav Tomić. 

Prijave za termin darivanja krvi obavljaju se na telefon Crvenog križa Vinkovci 032/ 332-523. Darovatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom darivanja krvi.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 15:53)
5. Dan crvenih haljina u Osječko-baranjskoj županiji

Dan crvenih haljina u Hrvatskoj se obilježava već petu godinu za redom, a inicijativa je pokrenuta na prijedlog Hrvatskog stručnog neurološkog društva, a obilježava se kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 14:17)
Svjetski je dan močvarnih staništa, najavljen projekt revitalizacije Mure, Drave i Dunava

Na Svjetski dan močvarnih staništa koji se u svim državama svijeta obilježava 2. veljače, iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode izvijestili su o pet milijuna eura vrijednom projektu za revitalizaciju četiri područja u tzv.Europskoj Amazoni tj. u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 13:14)
U zadnja 24 sata tri sudara vozila sa životinjom na cesti

Kako je priopćeno iz Policije uprave vukovarsko-srijemske, u posljednja 24 sata na našem su se području dogodile tri prometne nesreće s materijalnom štetom i to u Vukovaru, Privlaci i na graničnom prijelazu Ilok. Također su evidentirana i tri sudara vozila sa životinjom na cesti i to  dva u Vinkovcima i jedan u Jarmini.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:20)
Od invazivnog streptokoka u Hrvatskoj umrle četiri osobe

Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je Hrvatsku ove zime pogodila bakterijska streptokokna infekcija u obliku angine ili šarlaha, a koja je poprimila razinu epidemije.

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:03)
Vukovarac neovlašteno prodavao medicinske proizvode i preparate za potenciju

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom iz Vukovara zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ , priopćeno je iz PU vukovarsko-srijemske..

(Četvrtak, 02 Veljača 2023 10:01)

Aktualni sat gradonačelnika

Aktualni sat gradonačelnika Foto: Sandra Grgić

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je 12. Sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara kojoj je kao i uvijek prethodio aktualni sat gradonačelnika. Gradonačelniku je 11 vijećnika uputilo svoja pitanja.

Vijećnika Igora Gavrića iz redova HDZ-a zanimalo je može li Gradska uprava pronaći sredstva u proračunu za uključivanje kompletne javne rasvjete radi sigurnosti građana. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odgovorio je kako će razmotriti pitanje i postupiti sukladno propisima, a ponajprije vodeći računa o sigurnosti sugrađana.

Vijećnik Gavrić postavio je pitanje i ispred Kluba vijećnika HDZ-a. Zanimalo ga je planira li Gradska uprava unutarnje uređenje nedavno obnovljenog Radničkog doma u Borovu naselju, a kako bi se Veleučilište što prije moglo preseliti tamo i početi s radom. 
- Trebamo li kao Grad snositi troškove opremanja Veleučilišta, ustanove kojoj Grad nije osnivač je na vama da kao gradski vijećnici odlučite. Ukoliko smatrate da trebamo, imate mehanizam Gradskog vijeća i donesite takvu odluku i bit će mi zadovoljstvo postupati po toj odluci. Inače, nismo imali u planu ulagati sredstva u unutarnje uređenje u zgradu Radničkoga doma u Borovu naselju – rekao je Penava. Gavrić je poručio kako će prijedlog uputiti gradskom vijeću.

Vijećnik iz redova DSS-a Srđan Milaković uputio je pitanje vezano uz nedavno objavljene rezultate popisa stanovništva. Upitao je što je to što će pripadnici srpske zajednice izgubiti, a što su imali do sada.
- Glavna tragedija popisa stanovništva je pad stanovnika. Iz aspekta pada stanovništva bilo bih dobro kada bi svatko sjeo i promislio o politikama koje su dovele do ovolikog pada broja stanovnika. Nažalost, i ovoliko nakon objave dramatičnih brojki u popisu stanovništva, zapravo ne postoji svijest u društvu, a kamoli program ili sustav zaustavljanja tog pada. Toliko o tome što je suština problema i čime se trebamo baviti. Na tom tragu, dok su neki brinuli samo o svojima, moj je cilj normalizacija uvjeta i atmosfere u našem gradu te jednake šanse za sve, bez guranja brojki baziranih na lažnim podacima. Brojke potvrđuju sve nas koji smo jedno desetljeće govorili da je riječ o manipulaciji. Nije mi drago što smo svi skupa pali, ali mi je drago da je konačno došao kraj manipulacijama brojkama. Što se tiče prava koja će izgubiti srpska nacionalna manjina u Gradu Vukovaru, jedino su prava koja su konzumirali gradski vijećnici, a to je dostavljanje materijala na dva jezika i pisma – rekao je Penava

Zoran Rokvić SDSS-ov vijećnik upitao je što je s tvornicom Biodizela u Vukovaru koja stoji zatvorena.
- Ta je tvornica zapošljavala oko 40 zaposlenika visoke stručne spreme. Bila je najveća tvornica biodizela u Republici Hrvatskoj. Inozemni je vlasnik u pitanju, vlasnik koji posluje i u Slovačkoj i Mađarskoj, ali u Hrvatskoj nije moguće. Zašto nije moguće? Zato što je sve zakonski propisano, regulativa je definirala potrebu i zapravo putem propisa obvezu miješanja određene količine proizvoda kojeg je tvrtka proizvodila, međutim u procesu se nisu poštovali zakonu, a za nepoštivanje nije bilo kazni – pojasnio je gradonačelnik.

Vijećnik Dejan Drakulić iz redova SDSS-a postavio je pitanje vezano za plaćanje kazni za odlaganje komunalnog otpada, a u slučaju kada se kod polupodzemnih kontejnera ostavlja smeće. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig odgovorio je kako je Grad Vukovar stanarima osigurao spremnike na javnim površinama, jer u svojim zgradama nemaju prostor za odlaganje otpada.
- To je prvi korak u kojemu je Grad Vukovar izašao u susret stanarima u višestambenim objektima, a kako bi mogli zbrinjavati otpad na javnim površinama. Drugi je korak taj što je Grad Vukovar, u suradnji s Fondom, osigurao nabavu i ugradnju polupodzemnih kontejnera i stanari su dobili ključeve za odlaganje otpada. Građani koji imaju privatne kuće moraju zbrinjavati posude za otpade na svojim površinama i odgovarati kada iste te posude iznesu na ulicu i pored njih netko ostavi nešto sa strane, vlasnik je dužan taj otpad zbrinuti. Grad Vukovar je do sada, tijekom godine, od 60 do 100 tisuća kuna sredstva iz proračuna grada izdvajao za zbrinjavanje otpada koji se nalazi uz spremnike na javnim površinama. Mi moramo stati na kraj tome, ili će građani brinuti o svome spremniku na javnoj površini ili će osigurati mjesto u svojoj zgradi za spremnike. Nije interes naplaćivati kazne nego zajednički riješiti problem u korist cijele zajednice – naglasio je Čulig.

Nikola Mažar vijećnik HDZ-a zamolio je gradonačelnika osvrt na radni sastanak s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, a na kojemu je bilo riječi o Arheološkom parku Vučedol.

- Razgovaralo se o rješavanju problematike i završetku projekta. Riječ je o 120 milijuna kuna vrijednom projektu. Projekt je trenutno u kritičnoj fazi jer se s 31. prosincem 2022. godine sredstva moraju potrošiti, a radovi još nisu ni krenuli. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli ovome projektu. Ispred Grada smo sve učinili te je sada sve na Ministarstvu prostornog uređenja i državne imovine. Sve ono što donosi dobro Gradu Vukovaru mi podržavamo – pojasnio je Penava.

Stjepan Mađarac vijećnik HDZ-a upitao je gradonačelnika zašto nije za pomoć i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.
- Kao netko tko je bio stradalnik Domovinskog rata, ne bih volio niti jednom našem sugrađaninu da ponovno ima ratnu obvezu i da se suočava s njom. Bojim se da bi ovo bio iskorak u tom smjeru – pojasnio je Penava.

Vijećnica HDZ-a Majda Jakša upitala je postoji li mogućnost da Grad Vukovar sufinancira program postavljanja obnovljivih izvora energije na kućanstva, a za što je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno i raspisao Javni poziv. Pročelnik Čulig pojasnio je kako se razmatra mogućnost sufinanciranja i kako je u proračunu jedna od točaka upravo vezana uz sufinanciranje programa.

Potpredsjednika Gradskog vijeća Davida Vlajčića zanimalo je kakav je interes bio za Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima, temeljem kojega je poduzetnicima dodijeljeno 2,5 milijuna kuna. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako su na Javni poziv pristigle 244 prijave od čega je 160 odobreno, a ostalih 84 prijava nije zadovoljilo administrativne uvjete. Najiskorištenija mjera je sufinanciranje troškova energenata. Naglasila je kako se prema svakom zahtjevu pristupalo identično.

 Vijećnik Domovinskog pokreta Domagoj Bilić postoji li mogućnost da se u Ulici Eugena Kvaternika napravi s jedne strane nogostup. Pročelnik Čulig je pojasnio kako je u navedenoj ulici, na jednom djelu s jedne strane nogostup napravljen prije 3 ili 4 godine.
- Plan je da svaka ulica u gradu barem ima jednostrano nogostup. Što se tiče ulice za koju je postavljeno pitanje, razmotrit ćemo pitanje - rekao je Čulig.

Bilić je u ime Kluba Domovinskog pokreta zamolio gradonačelnika da iznese stav o sjedištu Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, a koje se zakonom mora vratiti u Vukovar. Kako je pojasnio Bilić, župan Vukovarsko-srijemske županije nema namjeru TZ prebaciti u Vukovar.
- Nećemo to dopustiti. Župan odbija postupati prema zakonu, a da ne govorim kako postupa ovime prema gradu Vukovaru. Nije dobro. Ne vidim razloga za ovakvo ponašanje. Nije mi jasno kako sebe može nazivati domoljubom i pravičnim čovjekom koji prati i poštuje zakon, dođe na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, a onda tom Vukovaru oduzimaš ono što mu trebaš silom zakona dati. Dok je ovakvih ljudi i politika morat ćemo se s njima nositi kako znamo – rekao je Penava.

Nemanja Savanović vijećnik Hrvatskih suverenista postavio je pitanje vezano uz aktualne radove u središtu Vukovara na nogostupima i cestama. Čulig je pojasnio kako HEP izvodi radove i isti bi trebali biti gotovi u 2023. godini. Istaknuo je i kako Grad Vukovar uskoro treba dobiti optički internet pa će se neki od rokova morati i pomaknuti, a kako ne bi dolazilo do dvostrukih radova.

Vijećnik Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta postavio je pitanje vezano za izgradnju Ekonomske škole gdje je Grad Vukovar aktivirao bankarsku garanciju za uredno ispunjenje ugovora. Gradonačelnik je odgovorio kako se u situaciji raskida ugovora o izvođenju radova na izgradnji Ekonomske škole zbog neispunjenja ugovornih obveza izvoditelja radova tvrtke Presoflex gradnja poduzelo sve što je moglo sukladno zakonskim uvjetima te kako je 7,6 milijuna kuna povučeno iz aspekta aktivacije bankarske garancije.

Vuleta je pitao i hoće li poskupjeti gorivo i ako da postoji li procjena u kojem postotku će građani više plaćati grijanje. Direktor Tehnostana Ivan Krajinović rekao je kako je procjena da će ukupni troškovi grijanja poskupiti od 4-5 posto za krajnjeg korisnika.

Pročitano 268 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija