NAJNOVIJE
Kroz projekt “Zaželi IV u Općini Nuštar pomoć će dobiti najmanje 120 korisnika

U prostorijama Općine Nuštar održana je početna konferencija projekta „Zaželi IV – Općina Nuštar” koji se provodi kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.”. Glavni je cilj projekta povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi, pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za najmanje 120 korisnika.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:42)
Odigrana nogometna utakmica u znak sjećanja na Danijela Rehaka

Na stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Radnički, odigrana je prijateljska nogometna utakmica u znak sjećanja na bivšeg predsjednik Radničkog i bivšeg predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Prije utakmice položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred njegove biste. - Mi smo se okupili ovdje u sjećanje na nikad prežaljenog predsjednika HNK Radnički Danijela Rehaka koji je imao ideju da Radnički bude mjesto okupljanja, zajedništva i druženja. Mi nastavljamo njegovim stopama i možemo biti ponosni na svoga bivšeg predsjednika – rekao je tajnik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Domagoj Garvanović. Na turniru je nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac – On je osoba koja je uistinu obilježila grad Vukovar, ali njegov rad je obilježio i Republiku Hrvatsku borbom za istinu i pravdu što se događalo našim braniteljima u srpskim koncentracijskim logorima. Ovo je jedan simboličan način da njegovo ime živi vječno, da on živi u knjigama i da ga pamtimo u povijesti. Kroz ovaj simboličan način i ovaj turnir, njegovo ime i rad prenosimo sljedećim generacijama – rekao je Sušac.rehak 3

Jedan od sudionika susreta bila je i Policijska postaja Vukovar, o značaju turnira govorio je načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić – Mi policijski službenici cijenimo, poštujemo i upoznati smo s djelom i radom gospodina Rehaka, tako da svakako znamo koliki je njegov doprinos Domovinskom ratu a i nakon povratka koliko je sudjelovao u unapređenju sporta i općenito života u gradu Vukovaru tako da s velikim poštovanjem i iskrenošću sudjelujemo u ovom danu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša srpskih koncentracijski logora Zdravko Komšić istaknuo je ulogu Rehaka u Radničkom - Ipak je on ovdje ostavio svoj život, ostavio ga je i u logorašima, ali ipak i prije rata on je bio tu u Radničkom. Rukovodstvo Radničkog je izrazilo želju da se napravi taj turnir i sad razgovaramo i razgovarali smo da to u idućim godinama postane memorijalno i da se to održava svake godine, da se nikada ne zaboravi. Mislim da je Danijel dao veliki doprinos okupljanju ovdje, da ne kažem u ratu ali u poraću, kada smo se vraćali tu smo se okupljali i radilo se, i stvarno to je nešto što nam je ostalo nakon njegovog odlaska – rekao je Košić.rehak 4

Tko je bio Danijel Rehak i kako ga pamti prisjetio se vukovarski branitelj i jedan od onih koji je često bio na Radničkom Ivan Lukić Zolja – Sama pomisao na Danijela Rehaka i stajati na „Trokutu” ovdje, sjećati se njega i razgovarati o njemu već kod mene stvara dozu velike tuge. Prolazili smo puno toga zajedno. Čovjek koji je imao svoj ja, čovjek koji je znao što želi i mislim da nema Vukovarca tko mu se obratio da mu nije pomogao a slušao sam mnoge kako ga čak lagano i blate što taj čovjek nije zaslužio ničim jer je jedan od najvećih Vukovaraca koje sam je upoznao. Veličina ljudska, moralna, čovjek koji je volio ovu zemlju prije svega. Čovjek koji je volio sport, čovjek koji se toliko trudio za Radnički, koji je Vukovar volio kao nitko od nas. Jednostavno pričati na ovom mjestu o njemu uvijek mi stvori dozu da jako teško pričam – rekao je Lukić.Rehak 1

Od prošle godine Sportska dvorana u Borovu naselju nosi ime Danijela Rehaka.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:36)
Predsjednik DP-a Ivan Penava zatražio ispriku od Stephena Bartulice

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u srijedu je od Stephena Bartulice zatražio javno očitovanje i ispriku zbog vožnje u Ferrariju s osobama s kriminalnom prošlošću, ustvrdivši kako je prešao Rubikon te da se cijelom DP-u zbog toga 'okreće želudac', prenosi HINA.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 14:25)
Uspješan nastup vukovarskih dizača utega u Zadru

Mladi vukovarski dizači utega, po prvi put su se natjecali u Zadru, gdje je u organizaciji novoosnovanog DK "Zadar" održano Prvenstvo Hrvatske za uzrast U20.

Gotovo svi natjecatelji Kluba dizača utega "Vukovar" su starosti do 20 godina i mlađi, te su se s pravom očekivale dobre vijesti sa ovog natjecanja "po mjeri" naših mladih "dizalica".

Svoju vrijednost su pokazali na sportskom podiju, osvojivši ukupno 31 odličje i od toga 18 zlata, 8 srebra i 5 bronci.

Prvaci Hrvatske su sa osvojena po 3 zlata (trzaj, izbačaj i biatlon), Mia Štefanek do 45 kg., Dunja Kapidžić do 81 kg. , Stefan Macut do 61 kg., Saša Turukalo do 67 kg., Nikola Todorović do 81 i David Todorović do 102 kg. Stepenicu niže na pobjedničkom postolju sa po 3 osvojena "srebra" su Tanja Turukalo do 71 kg. i Maja Kell do 76 kg., 2 srebra i 1 broncu osvojila je Nataša Dermiček do 59 kg. , dok su 3 bronce pripale Mandi Braje do 71 kg. a Elena Štefanet je osvojila 1 broncu i dva četvrta mjesta. Bez osvojenih odličja su ostali Minja Turukalo do 55 kg. koji je bio četvrti i Bruno Prokop do 81 kg. plasiravši se na šesto mjesto.Dizači utega

Nakon ovih pojedinačnih uspjeha, nije bilo sumnje, da će i od četiri ponuđena pehara na osvajanje , većina završiti u Vukovaru a pripali su ovogodišnjim ekipnim prvacima Hrvatske u ženskoj i muškoj konkurenciji za uzrast U20 ekipama KDU "Vukovar". Treći pehar je osvojio Nikola Todorović kao apsolutno najuspješniji natjecatelj, dok je četvrti pripao Chiari Reljac iz Dražica kao apsolutno najboljoj natjecateljici.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 13:12)
Proglašena prirodna nepogoda za dio Vukovarsko-srijemske županije

Na temelju članka 48. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vukovarsko-srijemska županija danas 12. lipnja 2024. godine donijela je Odluku o proglašenju prirodne nepogode tuče na području gradova Županje i Iloka te općina Drenovci, Nijemci, Tompojevci, i Tovarnik.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:46)
Klimatske promjene značajno utječu i na riječne sustave

U Hotelu Osijek održana je EcoDaLLi Living Lab konferencija s ciljem prezentiranja trenutnih problema i potencijalnih rješenja za klimatske promjene koje zahvaćaju područje i sliv Dunava.

(Srijeda, 12 Lipanj 2024 10:14)
Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila 60 tisuća eura

Vukovarsko-srijemska županija za projekte sportskih udruga izdvojila je 60 tisuća eura.

(Utorak, 11 Lipanj 2024 14:39)

"Put spasa" spasio je živote brojnih vukovarskih branitelja i civila

"Put spasa" spasio je živote brojnih vukovarskih branitelja i civila Foto: Klaudija Boras

Kod Zavjetne kapelice Put spasa na tzv. Kukuruznome putu upaljene su svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja na stradanja u Domovinskom ratu 1991. godine.

Okupljanje na ovome mjestu svake godine uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organiziraju HVIDRA Vukovarsko-srijemske županije i HVIDRA Vukovar koje su i inicirale izgradnju kapelice kao zavjet Gospi što su tim putem mnogi branitelji i civili uspjeli doći do slobode.Kukuruzni put bio je jedini prolaz između Vukovara i Bogdanovaca kojim su tijekom tri mjeseca, od rujna do studenoga 1991. godine, branitelji dolazili braniti Vukovar, ali i kojim su civili i branitelji izlazili iz grada.

Viktorin Jurić, pripadnik HOS-a, vukovarski branitelj rekao je kako je kapelica podignuta u znak zahvalnosti Gospi koja je u teškim trenutcima bila uz brojne koji su tim putem prolazili.
- Vraćaju mi se slike, jesen mi je strašna. Ponosan sam što sam dio hrvatske povijesti. Hvala Gospi što nas je uspjela spasiti. Zadnjih dana pravila više nije bilo, znao sam da pomoć jednostavno neće stići. Zajedno sa vojnom policijom krenuli smo kukuruznim putem te smo došli blizu Nuštru gdje smo dobili i jednog teškog ranjenika kojeg smo trebali spasiti. No, upali smo u zasjedu gdje se počelo pucati sa svih strana. Ležali smo u jednome kanalu visokom samo 25 centimetara. U tih šest sati jedini spas nam je bila Gospa. Samo sam se molio da ovo sve završi i obećao sam sebi ako preživimo, jednoga dana ćemo napraviti zahvalu. Inicijativa je došla 2006. i jako sam sretan i zahvalan što se to napravilo. Svake godine kada dođem ovdje, sjetim se tih teških trenutaka jer upravo u ovom trenutku, prije 30 godina, ležao sam u jednom kanalu koji je bio pun vode dok su tenkovi išli prema nama – rekao je Jurić koji je 1991. Vukovar došao braniti iz Beča.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je sve one koji nešto znaju o nestalima, da smognu snage otkriti istinu.
- Svake smo godine ovdje. Tužni su ovo dani, dani sjećanja na veliko stradanje našeg Vukovara i naše Škabrnje. Dani sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata. Ovdje smo, jer svi imamo obvezu čuvati sjećanje na žrtve, ali i prenositi istinu na mlađe naraštaje. Zato me i raduje ovdje vidjeti mlada lica, učenike koji svojim citatima i programom koji su pripremili, jasno daju do znanja koliko su svjesni žrtve koju smo podnijeli kao narod. Iznimno je važno u svakoj prigodi, a posebno u ove dane iskazati zahvalu svima koji su branili Domovinu, svima koji su dali svoj doprinos da danas imamo slobodu. Prilika je ovo i prisjetit se svih naših nestalih. Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih 6 godina ulaže veliki napor u pronalazak nestalih osoba. Svakodnevno provodimo probna iskapanja, a činit ćemo to i ubuduće. Nećemo stati sve dok se i posljednja osoba ne pronađe. Pozivam sve one, koji imaju bilo kakve informacije o nestalim osobama, da nam pomognu da što brže pronađemo nestale osobe kako bi njihove obitelji dobile smiraj. Neka smognu snage i ako znaju istinu neka je podijele s nama - rekao je Medved podsjetivši na prošlotjedni pronalazak posmrtnih ostataka dvije osobe na području Mirkovaca.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je važnost Puta spasa 1991. Godine.
- Ovo su važni dani za Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemsku županiju i cijelu Hrvatsku. Ovo su dani kroz koje će Vukovarom proći brojni ljudi. Svatko će od njih donijeti dio osjećaja koji simbolizira patnju i sućut sa svima onima koji su stradali na području Vukovara i cijele Slavonije i Hrvatske. Tako je i ovdje na Putu spasa za koji sam siguran da brojni ni ne znaju što je on značio 1991. godine za Vukovar. Želim pružiti i podršku Ministarstvu hrvatskih branitelja u svemu onome što čine za hrvatske branitelje i njihove obitelji.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara, Filip Sušac podsjetio je kako je Kukuruzni put 1991. značio život.
- Kukuruzni put, Put spasa u tim je danima, pred dan pada grada, Vukovarcima značio trunku spasa, trunku nade da će moći izaći iz opkoljenog Vukovara i da će spasiti vlastite živote. Zahvaljujući svim braniteljima, svim postrojbama koje su ovaj put održavale prohodnima brojni su Vukovarci živi i zdravi. Ovaj put ne samo da je značio izlaz iz Vukovara nego je značio i svim našim braniteljima i civilima spas u vidu prehrane, oružja i drugih potrepština koje su bile nužne za vrijeme opsade – rekao je Sušac.

Pročitano 332 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija