NAJNOVIJE
Članovi podružnice HNS-a Vukovar u središtu grada dijelili maćuhice

Članice i članovi podružnice HNS-a Vukovar, dijeljenjem maćuhica u središtu grada, u subotu su čestitali svojim sugrađankama nadolazeći Dan žena, međunarodni praznik koji podsjeća na važnost i ulogu žene u društvu.

- Kao i svake godine, želimo reći da, ne samo pripadnice ljepšeg spola nego, i pripadnice jačeg spola, možda nisu dovoljno uključene u društvo, a daju mu veliki doprinos. Ove godine dijelimo maćuhice, 500 sadnica. Svake godine to radimo subotu uoči samoga praznika zbog veće količine ljudi koja se nalazi u središtu grada – pojasnio je predsjednik podružnice HNS-a Vukovar Nenad Bučko čestitajući svim Vukovarkama 8.ožujka - Međunarodni dan žena.

(Subota, 02 Ožujak 2024 11:00)
Centar za autizam Osijek obilježio petu godinu rada

Centar za autizam, čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježio je petu godinu rada. Tim povodom, a u suradnji s Gradom Osijekom, u petak prije podne je pred Kliničkim bolničkim centrom Osijek postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma - izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. 

(Subota, 02 Ožujak 2024 10:46)
Kreće izgradnja Malog princa- prvog novog vrtića u Vinkovcima nakon 40 godina

Uskoro kreće gradnja prvog novog dječjeg vrtića u Vinkovcima  nakon više od 40 godina - Malog princa. Time će grad dobiti dodatnih 176 vrtićkih mjesta, istaknuo je  nakon potpisivanja ugovora s izvođačima radova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

(Petak, 01 Ožujak 2024 18:47)
U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle s poremećajem iz spektra autizma

Na pet lokacija u Osijeku bit će postavljene komunikacijske ploče, namijenjene potpomognutoj komunikaciji osoba s govorno-jezičnim poteškoćama, a prva ploča je petak je postavljena na istočnom ulazu u osječki Klinički bolnički centar - izvijestili su iz Grada Osijeka.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:47)
Inflacija na godišnjoj razini, u veljači, viša za 4,1 posto

 Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u priopćenju koje prenosimo u nastavku.

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:39)
U Vukovaru posađeni novi drvoredi

S ciljem ozelenjivanja Vukovara, nakon provedenog projekta pošumljavanja zelenih površina dronom i sadnje mladica hrasta u Adici, u prosincu je započela sadnja 2800 sadnica drveća na području cijeloga grada - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

(Petak, 01 Ožujak 2024 13:01)
U Vukovaru se odvija međužupanijsko natjecanje u frizerstvu za srednje škole

Međužupanijsko natjecanje WorldsSkills 2024. u disciplini Frizerstvo za regiju 2 – Slavonija održava se danas Srednjoj strukovnoj školi „Marko Babić” u Vukovaru.

(Petak, 01 Ožujak 2024 11:48)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Danas se prisjećamo žrtava Borova naselja

  • Subota, Stu 19 2022
  • Piše: 
Ilustracija Ilustracija FOTO: HRV/M.Karlović

Komemorativnim skupom pod sloganom „Žrtva Borova naselja za Domovinu“, u organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke” ispred ostataka u Domovinskom ratu srušene zgrade vukovarskog Borovo commerca, obilježit će se 31. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

Obilježavanje će započeti vukovarski osnovnoškolci koji će zapaliti svijeće duž trase kolone – od Borovo Commerca do crkve Gospe Fatimske.

Nakon Križnog puta – Kolone sjećanja ulicama Borova naselja, u crkvi Gospe Fatimske bit će služena sveta misa za žrtve Borova naselja za Domovinu.

U 12 sati i 30 minuta pod nazivom „Svjedočenjem protiv zaborava” odat će se počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima 1991. godine u selu Borovo na obali Dunava, a u 13 sati će se paljenjem svijeća kod spomen obilježja „Farma Lovas” odati počast žrtvama.

U organizaciji Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke”, u 13.30 sati paljenjem svijeća podno Spomen-obilježja osobama nestalima u Domovinskom ratu, odat će se počast svim osobama za kojima se još uvijek traga i čija je sudbina nepoznata punu 31 godinu.

Naše novinarske ekipe bit će na terenu i o svemu vas pravovremeno informirati.

 

ZENGE SU BILE KOBNE

U sklopu tvornice Borovo nalazilo se skladište Borovo Commerce koje je ratne 1991. godine bilo sklonište za tisuću građana. Krajem rujna, s obzirom na stanje u vukovarskoj bolnici, Borovo Commerce organizirao se kao pričuvna ratna bolnica jer su ranjenici sve teže dolazili do središta grada gdje je smještena. U skloništu je boravilo oko 600 civila i 250 ranjenika. Posljednji premještaj ranjenika iz bolnice u Borovo Commerce bio je 8. studenog kada je otpremljeno oko 30 ranjenika. Stanje se pogoršalo kada je presječena komunikacija između središta grada i Borova naselja te im je prekinut dotok pomoći. Netom prije pada obrane grada bilo je jasno kako je Borovo Commerce meta agresora u čije se skladište povuklo više od 1.500 Borovčana. U jutarnjim satima 20. studenog tenkovima su, iza 9 sati ujutro, počeli razarati sklonište. Tvornica se zapalila i bilo je jasno da će biti pokorena. Uslijedila je dogovorena predaja, a na izlasku zarobljenika prema vozilima započeli su napadi i odvođenja. Odvedeni iz kolone rijetko su se vraćali. Obuća koja je postala simbol branitelja, visoke žute čizme koje su nosili pripadnici Zbora narodne garde, tzv. Zenge, bile su kobne za smještene u Borovo Commercu. Svi koji su ih imali na nogama bili su odvođeni iz kolone i ubijani. Na dan okupacije Borova naselja ubijena je 51 osoba. U tri mjeseca opsade u gradskoj četvrti poginulo je 176 civila i branitelja. Nestalima se vodi još gotovo 50 osoba odvedenih iz Borovo Commerca, a dio odvedenih je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na farmi „Lovas”.

Pročitano 371 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija