NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

Usvojen proračun grada Vinkovaca za 2023.godinu: težak 50,7 milijuna eura

Usvojen proračun grada Vinkovaca za 2023.godinu: težak 50,7 milijuna eura Foto: arhiva HRV

Na 14. sjednici vinkovačkog Gradskog vijeća usvojen je proračun Grada Vinkovaca za 2023. godinu koji je prvi puta u novoj valuti i iznosit će, planirano je, 50,7 milijuna eura od kojih je gotovo 90 % ugovoreno s poznatim izvorima financiranja i vremenom realizacije, dakle do konačne realizacije, najavio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić na sjednici Gradskog vijeća.
- Možemo očekivati da će se do kraja ostvariti jer su prednost u 2023. godini dodatnih 22 milijuna eura iz ITU programa tako da kroz sljedeću godinu građani mogu očekivati jako puno projekata pa bih ga zbog toga nazvao projektnim proračunom – istaknuo je Bosančić.

Napominje kako ne izostaje socijalni odnosno razvojni predznak jer je s jedne strane usmjeren potrebitima, s druge gospodarstvu kroz poticaje i izgradnju Zone Zalužje. Prevladava usmjerenost gradskog novca ka projektima u obrazovanju i gospodarstvu. U tom kontekstu dogodine najavljuje otvorenje nove knjižnice i zatvorene tržnice te završetak nadvožnjaka na Borincima, proširenje dva i izgradnju novog vrtića te stavljanje prvih 33 hektara Zone u funkciju do kraja godine.
- Konačno dolazimo u situaciju kada možemo reći da proračun dopire do svake pore života grada Vinkovaca. Ne manje važno je smanjenje subvencija gradskim tvrtkama jer su sve došle u fazu značajnije ostvarivati vlastite prihode i drago mi je da iz proračuna ne moramo značajno posezati u tom smjeru – rekao je.
O prijedlogu proračuna Grada Vinkovaca za narednu godinu na sjednici Gradskog vijeća izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije grada Vinkovaca, Sanja Lozić, naglasivši kako je prvenstveni cilj nastavak gospodarskog rasta i daljnji razvoj grada. No, napomenula je i kako je uz dodatno osnaživanje sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te nastavak zaštite najranjivijih skupina građana, važan i nastavak stabilnog financijskog poslovanja Grada, uz kontinuiranu težnju racionalizaciji poslovanja unutar gradskog sustava. Najveći dio od ukupne proračunske mase odnosi se na izdvajanja za predškolski odgoj, obrazovanje i socijalnu skrb građana u iznosu od gotovo 19 milijuna eura. Slijede poslovi i projekti izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te uređenja grada, za što je osigurano 9,5 milijuna eura.

Pročitano 228 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija