NAJNOVIJE
Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

(Subota, 26 Studeni 2022 10:27)
Iz policije pozivaju žene koje trpe nasilje da im se obrate i potraže pomoć

Danas je u Vukovaru održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sastanku su sudjelovale  i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU vukovarsko-srijemske poslali su priopćenje za javnost u kojem stoji:

(Petak, 25 Studeni 2022 16:22)
Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:02)
U dvije godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvjestili su da je taj centar od studenoga 2020.godine do danas zaprimio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja te istaknuli da društvo mora štititi ranjive pojedince.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:01)
"Advent pun čarolija" stiže u Vukovar

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u blagdanskom raspoloženju. U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe, navela je Davorka Krajnović Naletilić, predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara.
- Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bandovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena – rekla je.

U okviru Adventa i ove godine održat će se i 25. vukovarske adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija koju Gradski muzej Vukovar organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom i Župom sv. Filipa i Jakova, najavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Grada Vukovara.
- Prvu adventsku svijeću zapalit će gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, drugu stalni suradnik i organizator Tihe noći u Vukovar, Branko Uvodić, treću će upaliti predstavnici glumačkoga svijeta, Mladena Gavran te četvrta pripada mladosti Vukovara, onima koji su se istaknuli, a to su učenici Gimnazije Vukovar. Svaki ovaj tjedan ima svoj bogati i raznoliki kulturni program – rekla je Marić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac, rekao je kako su se i ove godine, unatoč izazvanoj godini u financijskom smislu, odlučili smo svoje sugrađane razveseliti blagdanskim ugođajem.
- Ovogodišnji advent pun je raznolikog sadržaja, kako za one najmlađe, tako i za starije. Od besplatnog klizališta za sve posjetitelje do gastro i glazbenog programa. Tradicionalno djeci koja pohađaju vrtiće, do osnovnoškolske dobi i ove godine podijelit ćemo prigodne paketiće i sukladno tome osigurali smo u proračunu sto tisuća kuna – rekao je Sušac.
Podjela paketića predviđena je za 21. prosinca 2022. u 17 sati, perivoj dvorca Eltz. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Neizostavno klizalište će i ove godine biti smješteno u perivoju Dvorca Eltz i to besplatno za sve posjetitelje, a njegovo otvorenje očekuje se 27. studenog 2022. Nuditi će brojne sportske sadržaje za naše sugrađane, a da je sve spremno, potvrdio je ravnatelj Javne ustanove Sportkih objekata Vukovar, Ivan Szabo.
- Prošle godine bilo je više od deset tisuća posjetitelja klizališta. Obnovili smo fond klizaljki koje su također besplatne. Radno vrijeme je od 9-21 h od ponedjeljka do četvrtka, a petak i subota od 9-22 h. Klizalište je spremno, led se radi sedam dana, malo nas ometaju vremenske prilike, kada temperatura pređe 10 celzijevih stupnjeva onda dolazi do topljenja, ali nadam se da će sam led biti spreman za nedjelju. Imamo školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja i organizirani posjeti školske i vrtićke djece- naveo je Szabo.
Organizator ovog događanja su Turistička zajednica Grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:23)
Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

(Petak, 25 Studeni 2022 14:21)
Predstavljena druga knjiga iz projekta Herojski Vukovar

Više od 650 dokumentarnih fotografija, dvije tisuće povijesnih izvora, 38 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na stvaranju dvodijelne knjige „Herojski Vukovar”, a u Hrvatskom domu Vukovar danas je predstavljen drugi dio znanstveno - izdavačkog projekta o Gradu heroju.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:17)

Iz Ženske sekcije SSSH upozoreno na sve više novih oblika nasilja nad ženama na radnom mjestu

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem upozorava na sve veću učestalost novih oblika nasilja nad ženama na radnom mjestu, u kojem stoji:

„Nasilje je sveprisutno u društvu, pa tako i na radnom mjestu, gdje su nasilnom ponašanju posebno izložene radnice, čime se krše njihova temeljna ljudska prava i slobode. Nasilje na radnom mjestu je svjesna okrutnost s ciljem stjecanja moći nanošenjem fizičke i/ili psihičke boli, a manifestira se fizičkim, psihičkim, ekonomskim, seksualnim i ostalim oblicima nasilja. Pojavom pandemije Covid-19 radnice u trgovini znatno više osjećaju psihičko nasilje na radnom mjestu. Kupci češće vrijeđaju, psuju, pljuju na radnice, nazivaju ih pogrdnim imenima, uhode, prijete otkazom, pišu lažne prijave poslodavcima i svakodnevno otežavaju rad. Zanimljiva je i brzina kojom ti isti kupci postaju uljudni, ako se u blizini pojavi muški kolega. Poslodavci preko ovakvih slučajeva često prelaze benevolentno, poneki se i ispričaju zlostavljačima, iako nisu utvrdili činjenice i zaštitili svoje radnice, što su dužni napraviti. Oružane pljačke i slična kaznena djela dodatno ugrožavaju živote i zdravlje radnica, a nakon njih često ostaju trajne fizičke i psihičke posljedice. Biti zlostavljan nije dio opisa radnog mjesta na koji pristaju radnice, one nisu građanke drugog reda, niti su inferiornije u odnosu na kupce, klijente, partnere ili bilo koga drugoga. Osim trgovkinja, dodatnim oblicima nasilja na radnom mjestu izložene su i zdravstvene radnice, učiteljice, odgojiteljice, radnice u socijalnoj službi, policajke, poštarice… Neke od njih imaju status službene osobe te su kaznenopravno zaštićenije od ostalih. Može li se status službene osobe proširiti i na sudionike u radu s klijentima, gostima ili kupcima? Poslodavci također moraju preuzeti svoju zakonom propisanu ulogu i štititi svoje radnice, a ne podilaziti i ispričavati se zlostavljačima. Nasilnici trebaju biti adekvatno sankcionirani, a sankcija ih mora odvratiti od ponavljanja istog. Ekonomsko nasilje nad ženama predstavlja kontrolu njihovog financijskog poslovanja, zabranu zapošljavanja, nemogućnost stjecanja vlasništva nad nekretninama, pritisak na otkazivanje ugovora o radu, neisplata plaće, neplaćanje prekovremenog rada, rad na crno i ostale oblike represije. Nasilje nad ženama pojavilo se i u obliku zabrane sindikalnog rada i organiziranja od strane supruga ili partnera, što je uglavnom rezultiralo njihovim povlačenjem iz sindikalnog pokreta. Poznati su i slučajevi u kojima supružnici brane učlanjivanje u sindikat jer on zna što je za nju najbolje! Prepoznavanje nasilja je od izuzetne važnosti, a o nasilju na radnom mjestu moramo govoriti svakodnevno, ne samo prigodom obilježavanja nacionalnih i međunarodnih dana borbe protiv nasilja. Jasna pravila, razrađene procedure, dobra komunikacija i organizacija u društvu, uz zaštitu zdravlja i privatnosti radnika prevenirali bi pojavu nasilja na radnom mjestu. Kontinuirano provođenje edukacija, razvoj strategije i provođenje politike protiv nasilja umanjili bi rizike mogućeg nastanka nasilnog ponašanja. Potrebno je reagirati na svaki oblik nedopuštenog ponašanja, a radnice moraju znati tko će ih i kako zaštititi”, stoji u otvorenom pismu Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 

Dan 25. studeni proglasili su Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama Ujedinjeni narodi, u spomen na tri sestre Mirabal (Patriju, Minervu i Mariu Teresu) koje su se sredinom XX. stoljeća u Dominikanskoj Republici usprotivile diktatorskom režimu Rafaela Trujilla, od čije su ruke 1960. godine i pogubljene.

 

Pročitano 45 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija