NAJNOVIJE
Od 1. travnja prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju vozače motornih vozila da obaveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala pri vožnji danju za sva motorna vozila prestaje od sutra, 1. travnja, kako je određeno člankom 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Također napominjemo da je bez obzira na zakonske obaveze vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Ova spomenuta obaveza ne prestaje za mopede i motocikle koji pri vožnji danju moraju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske.

Biciklisti i vozači osobnog prijevoznog sredstva koji sudjeluju u prometu dužni su noću uvijek, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također, pješaci koji se kreću kolnikom noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

(Petak, 31 Ožujak 2023 19:47)
Obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom, prilikom kojega su 23-trojici novih pripadnika Antiterorističke jedinice „Lučko” dodijeljeni amblemi, na Plitvicama je obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jović - prenosi Hina. 

Vijence su položili predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Božinović je rekao da su dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće.

- To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu - rekao je Božinović dodajući kako je hrvatska policija obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu.

Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao - što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.

(Petak, 31 Ožujak 2023 15:19)
U Vukovaru se volonteri družili s izbjeglicama iz Ukrajine

U Europskom domu Vukovar organizirana je volonterska akcija Jedinstven je smiješak tvoj u okviru projekta Proaktivna mreža i inicijative globalne mreže Good Deeds Day.

(Petak, 31 Ožujak 2023 14:35)
Udomitelji u Hrvatskoj dobili svoj dan

Hrvatski sabor jednoglasno je u petak proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva čime je oko 2.500 hrvatskih udomitelja dobilo svoj dan. 

Prilika je to za veću društvenu vidljivost i priznanje ljudima koji pružaju i skrb udomljenim osobama. 

Proglašenje Nacionalnoga dana, 18. svibnja, predložio je Odbor za obitelj, mlade i sport, Vlada je tu inicijativu pozdravila, ali i predložila promjenu datuma, 31. svibnja, s čim se Sabor suglasio.

(Petak, 31 Ožujak 2023 13:05)
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku objavio je kako su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u ožujku 2023. u odnosu na ožujak 2022. u prosjeku više za 10,6 posto dok su u odnosu na veljaču 2023. (na mjesečnoj razini), prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,8 posto. 

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa promjene za hranu, piće i duhan iznosi 15,3 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 9,3 posto, za usluge 8,2 posto te za energiju 7,5 posto.

Na mjesečnoj razini porast stope procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,2 posto, hrana, piće i duhan, za 1,0 posto i usluge za 0,2 posto.

Istodobno, prema prvoj procjeni pad stope procijenjen je za komponentu energija, za 0,7%.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2023. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 17. travnja 2023.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:58)
Križni put “Putem masovnih grobnica”

U Župi Tordinci u subotu, 1. travnja, bit će održan tradicionalni XXIII. križni put “Putem masovnih grobnica”.

(Petak, 31 Ožujak 2023 12:25)
Predstavljeni rezultati Nacionalnog istraživanja Roditeljstvo i karijera

Nacionalno istraživanje Roditeljstvo i karijera pokazalo je da 65 posto zaposlenih roditelja mora raditi kompromise u karijeri, a svaka se druga žena suočila s preprekama u dobivanju povišice, napredovanju ili prilikama za napredak zbog majčinstva. Istraživanje je potvrdilo da muškarci imaju bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života od žena. Zaposlenim roditeljima je fleksibilnost visoko na listi prioriteta te njih čak 50 posto želi povećanje korištenja fleksibilnih radnih aranžmana. Skrb o djeci je još uvijek dominantno ženska odgovornost te majke provode više vremena s djecom u rutinskim aktivnostima. Posljedično je svaka druga ispitana majka doživjela neku od prepreka uslijed svoje roditeljske uloge kao što je dobivanje povišice, promaknuća ili prilike za napredak. Majke propuštaju i više prilika za razvoj karijere, što same takvim i doživljavaju, dok muškarci smatraju da su im prilike izjednačene. Također, više žena smatra da je spol važan čimbenik promocije, njih 38 posto u odnosu na 19 posto muškaraca. Karijerne težnje se djelomično razlikuju u korist muškaraca (51 vs 41 posto), ali mlađe generacije žena pokazuju veliki interes za razvoj karijere (91 posto u dobi do 30 godina i 57 posto u dobi do 40 godina) što je jasan znak organizacijama za osiguravanje potrebne podrške. Za razvoj ženskih karijera je važan i rodni balans na svim razinama koji trenutno nedostaje na razini visokog menadžmenta.

(Petak, 31 Ožujak 2023 11:51)

Bit će nastavljen projekt Zaželi

Početak konferencije Početak konferencije OBŽ

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema.

Tema je bila Provedba programa javnih politika tržišta rada. Sudionike skupa pozdravili su rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

- Želimo predstaviti novosti u Europskom socijalnom fondu plus u kojem smo osigurali dostatna sredstva za jačanje tržišta rada i za revitalizaciju institucija koje se bave zapošljavanjem. Također, osigurali smo sredstva i za sustav vaučera kojima želimo pokazati da Hrvatska prati trendove zelene i digitalne tranzicije kako bi svi uključeni u tržište rada iskoristili bespovratna sredstva i dodatno osnažili svoja znanja i vještine kroz različite edukacije i usavršavanja. Europski socijalni fond plus nastavak je Europskog socijalnog fonda u prethodnom razdoblju kojim je osigurano 2,2 milijarde eura, a najznačajnije su aktivnosti, koje ćemo financirati, nastavak projekta Zaželi pri čemu će sljedeći javni poziv biti strukturiran na način da se ugovori o zapošljavanju izdaju na tri godine. Time ćemo osigurati sigurnost i za pružatelje usluga, ali i korisnike, sprječavajući ujedno njihovu institucionalizaciju. Tu su također sredstva za osobne asistente, pomoćnike u nastavi kao i mjere aktivne politike zapošljavanja – rekao je ministar Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar naglasio je kako konferencijom nastoje prikazati sve ono što je učinjeno u provedbi različitih aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta na tržištu rada.

- Tu su u prvom redu mjere aktivne politike zapošljavanja, a isto tako i provedba Europskog socijalnog fonda za prethodno razdoblje. Hrvatski zavod za zapošljavanje provodio je i mjere očuvanja radnih mjesta uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Pozvali smo i predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave. Važno je istaknuti da smo na područje pet slavonskih županija do sada uložili oko 1,2 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanja. Primjerice, financirali smo obrazovanje nezaposlenih mjerom samozapošljavanja, angažiranja u javnim radovima i pripravništvima. Što se tiče 2023. godine, a s obzirom na stanje na tržištu rada i pad broja nezaposlenih, najviše ćemo se okrenuti mjerama obrazovanja i usavršavanja putem različitih izvora financiranja, od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, državnog proračuna i europskih fondova, a nastavit ćemo s mjerom vaučera koja se pokazala izvrsnom – istaknuo je Lončar.

Zamjenik župana Josip Miletić kazao je kako zahvaljujući pozitivnim trendovima kojima svjedočimo u prethodnom razdoblju, od pada broja nezaposlenih do povećanja gospodarske aktivnosti bilježimo sve povoljnije uvjete na tržištu rada.

- Osječko-baranjska županija brojnim programima potpora, njih više od 30, potiče razvoj poduzetništva, a iznimne napore ulažemo i u temelj svakog napretka, odnosno obrazovanje. Važno je istaknuti i dva velika projekta koja će biti izravna pomoć gospodarstvenicima, a to su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće te Gospodarski centar putem kojih će gospodarstvenici lakše plasirati svoje proizvode na tržište – zaključio je Miletić.

O radu i mogućnostima Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) govorio je ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU Vicko Mardešić dok je Mjere aktivne politike zapošljavanja predstavio Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Potom je održana panel rasprava Perspektive novih politika tržišta rada.

Skupu je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

 

 

Pročitano 199 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija