NAJNOVIJE
Pavliček: Haaški sud nije dao satisfakciju žrtvama, niti donio pomirenje zaraćenima

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) ocijenio je da Haaški sud u 30 godina djelovanja „ama baš ništa“ nije pridonio ni u jednom segmentu te da je bio političko tijelo.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 15:48)
Za opremanje senzorne sobe Grad Vukovar osigurao 2.700 eura

Za opremanje senzorne sobe Odjela fizikalne medicine, rehabilitacije i reumatologije u novoj zgradi Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar, za terapiju djece s motoričko-senzoričkim smetnjama u razvoju, Grad Vukovar osigurao je 2.700 eura. Tim povodom gradonačelnik Ivan Penava, njegov zamjenik Filip Sušac i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš posjetili su novoopremljenu senzornu sobu te se uvjerili u uspješnost terapije.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 15:37)
Dodjeljene nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te godišnje kategorije

U povodu Dana Osječko-baranjske županije, koji se obilježava 2. lipnja, svake se godine zaslužnim pojedincima i institucijama dodjeljuju Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo te godišnje nagrade u više kategorija. Tako je u sjedištu Županije u Osijeku održana prigodna svečanost na kojoj je župan Ivan Anušić uručio najviša županijska javna priznanja koji je tom prilikom naglasio kako su svi dobitnici nagrade svojim radom i trudom zaslužili biti odabrani.

Dobitnici Nagrade Osječko-baranjske županije za životno djelo kao javnog priznanja za cjelokupnu djelatnost koja je od osobitog značenja za razvitak određenog područja djelovanja, odnosno za ostvarenje koje predstavlja značajan doprinos razvitku određene djelatnosti te trajno dobro od značaja za Županiju su Josip Cvenić - za životno djelo ostvareno u području kulture, Nada Arbanas - za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi i Antun Fijala - za životno djelo ostvareno u području tjelesne kulture i sporta. 

U ime svih laureata zahvalila je dobitnica Nagrade OBŽ za životno djelo ostvareno u području socijalne skrbi Nada Arbanas.
- Izuzetno sam sretna i ponosna jer kada se sjetim vremena svog djelovanja pomalo sam u nevjerici da smo sve to prošli, ali je tuga u mom srcu kada ponovno gledam kamo svijet ide danas. Zato me neizmjerno diraju sve scene rata u Ukrajini, ponovno vidim isti model i način koji smo proživljavali za vrijeme Domovinskog rata jer rat je toliko užasan da se njegove posljedice osjećaju u cijelom svijetu. Jedna njemačka poslovica kaže „Rat se lako započinje, ali teško završava“, a naši prognanici i izbjeglice su bili toliko hrabri da su izdržali sve izazove zajedno sa mnom. Ono što je mene nosilo cijelo to vrijeme je činjenica da su država i svi ljudi stajali iza nas i onoga što činimo, vjerujući u san o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Upravo zbog toga, hvala svima onima koji su prepoznali to naše doba - zaključila je Nada Arbanas.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:23)
Održan znanstveno-stručni skup o Gospi Šumanovačkoj

U povodu bule pape Grgura XI. iz 1373. godine kada je utemeljio franjevački samostan u Alšanu, u Šumanovcima kraj Gunje održan je znanstveno-stručni skup Srednjovjekovni Alšan i svetište Gospe Šumanovačke.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:22)
U subotu u Vinkovcima Dani hrvatskog šumarstva

U organizaciji Hrvatskih šuma, u subotu 3. lipnja nakon točno 20 godina biti će održani Dani Hrvatskog šumarstva u Vinkovcima. Kako je na konferenciji za medije najavio voditelj Uprave šuma Vinkovci, Krasnodar Sabljić, pripremili su bogat sadržaj za sve građane. u subotu će ugostiti gotovo 70 šumara i više od tri tisuće posjetitelja na Danima hrvatskog šumarstva te 13. Državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača. Dio je to proslave 150 godina djelovanja Brodsko imovne općine i razvoja organiziranog šumarstva jugoistočne Slavonije.
- Od popratnog sadržaja bit će tu sajam lokalnih udruga i OPG-ova s domaćim proizvodima, štandovi poslovnih partnera, a u suradnji sa Županijskim lovačkim savezom organizirana je i degustacija čobanca za građane, oko 500 porcija – rekao je Sabljić.
Natjecati će se oko 90 radnika, od tri do pet iz svake uprave, bit će tu i suci, navijači i djelatnici iz svih dijelova Hrvatske, ali i nekih susjednih zemalja. Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama, pojasnio nam je kako natjecatelje u subotu čekaju pet disciplina: Okretanje vodilice, Kombinirani i Točan prerez na podlozi, Obaranje stabla (simulacija) i Kresanje grana.

Drvni klaster Slavonski hrast za najmlađe priprema radionicu naziva Od šume do grada’.


(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:22)
Radio Osijek slavi danas 80.rođendan

Radio Osijek, danas u sustavu HRT-a, osnovan je 1943. godine i danas slavi svoj 80.rođendan. Od samih početaka emitiranja, okosnica je javnog informiranja, ali i institucija koja je posljednjih 80 godina promovirala kulturne vrijednosti Osijeka i cijele Slavonije i Baranje.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 14:06)
Radni sastanak na temu " Izazov i problem radne snage”.

U sklopu strukovne grupe graditeljstva Županijske komore Vukovar održan je radni sastanak na temu " Izazov i problem radne snage”.

Na sastanku su prezentirani statistički podatci o broju upisanih učenika na području Vukovarsko-srijemske županije razloženo po više parametara kroz posljednjih deset godina. 

Djelatnici područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vukovar nazočnima su predstavili mjere aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a predstavljene su i mogućnosti za prekvalifikaciju i obrazovanje odraslih.

- Pokušali smo problematiku nedostatka kvalificirane radne snage obuhvatiti sa svih strana te je predstaviti tvrtkama članicama. Obradili smo dostupne podatke o upisima djece u srednje škole koje su zanimljive našim poduzećima, a kako bismo vidjeli trendove. Nedostatak kvalificirane radne snage ne može se riješiti preko noći stoga kroz ovakve sastanke nastojimo zajednički iznaći rješenja – rekao je Ivan Marijanović poslovni tajnik Županijske komore Vukovar dodajući kako je poslodavcima i svim nazočnima predstavljen i postupak uvoza radne snage, posredovanje pri zapošljavanju kao i postupak najma radne snage.

Nakon uvodnog dijela sastanka, predstavljanja i prezentiranja svi nazočni su mogli postavljati pitanja te dati svoje prijedloge na temu krize u području radne snage.

(Četvrtak, 01 Lipanj 2023 13:05)

Izv. prof. dr.sc. Siniša Maslovara jedan od autora udžbenika svjetske razine "Otologija i otoneurologija"

Arhiva Arhiva Foto: Valerija Lozančić

Izv. prof. dr.sc. Siniša Maslovara, dr. med.,spec. otorinolaringolog i audiolog iz Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" Vukovar i Katedre za kliničku medicinu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku jedan je od autora udžbenika svjetske razine Otologija i otoneurologija koji će objaviti svjetski poznati izdavač Springer.

Naime, prof. M. Tayyar Kalcioglu, pročelnik ORL klinike Medeniyet Sveučilišta u Istanbulu u Turskoj i prof. Herman Jenkins iz Sveučilišta Colorado u Denveru zamolili su ga da se, kao autor poglavlja o vestibularnoj rehabilitaciji, uključi u pisanje njihove knjige o otologiji i otoneurologiji koju će objaviti svjetski poznati izdavač Springer.

-Prošle godine je u izdanju Medicinske naklade iz Zagreba izašao moj udžbenik Otoneurologija, sad već slobodno mogu reći vrlo uspješan i popularan jer je rasprodana gotovo cijela tiraža od 500 primjeraka, prvi ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i široj regiji, napisan na više od 400 stranica, sa 49 poglavlja od kojih sam 35 napisao samostalno, a preostalih 14 najveći eksperti u nas za pojedine teme.

Slično tome, prof. Kalcioglu, pročelnik ORL klinike Medeniyet Sveučilišta u Istanbulu i prof. Herman Jenkins iz Sveučilišta Colorado u Denveru zamolili su me da se uključim, kao autor poglavlja o Vestibularnoj rehabilitaciji, u pisanje njihovog udžbenika Otologija i otoneurologija, koji će objaviti svjetski poznati izdavač Springer pa će to svakako postati udžbenik svjetske razine. To je za mene iznimno velika čast i s velikim sam veseljem pristao sudjelovati u ovako značajnom i hvalevrijednom poduhvatu – rekao je izv. prof. dr.sc. Siniša Maslovara dodajući kako vjeruje da je ovo događaj od važnosti ne samo za njega, već i za našu medicinsku znanost općenito jer je riječ o svjetskom projektu.

-Vrlo je značajno da će se u knjizi uz moje ime pojaviti i naziv Fakulteta za dentalnu medicinu u Osijeku te Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar – naglasio je.

Izv. prof. dr.sc. Siniša Maslovara jedini je predstavnik ne samo Hrvatske, već i šire regije, u Baranyevu društvu, najvećem svjetskom društvu koje se bavi problemima ravnoteže i vestibularnog sustava, što je jedan od razloga zbog kojega su ga kolege angažirale za pisanje poglavlja u knjizi.

- Jedan od dvoje mojih predlagatelja u Barany društvo je prof.dr.sc. Helen S. Cohen s Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu, Texas, USA, voditeljica Odbora za Vestibularnu rehabilitaciju Baranyeva društva. Na Facebook stranici Društva predstavila me prof.dr.sc. Susan L. Whitney sa Sveučilišta Pittsburgh, USA, koja je i administrator ovih stranica, ali istovremeno i jedan od najvećih svjetskih eksperata na polju vestibularne rehabilitacije. Pored toga, autore buduće knjige-udžbenika osobno poznam s naših međusobnih susreta i druženja na međunarodnim kongresima i skupovima – pojasnio je izv. prof. dr.sc. Siniša Maslovara.

Prije desetak godina izv. prof. dr.sc. Maslovara napisao je i prvi udžbenik pod nazivom Vestibularna rehabilitacija u izdanju Veleučilišta Lavoslava Ružičke nakon čega je osnovao Hrvatsko društvo za vestibularnu rehabilitaciju Hrvatskog liječničkog zbora čiji je i predsjednik, a 2017. godine u Vukovaru je održan tečaj o Vestibularnoj rehabilitaciji i to samo pola godine nakon što je prvi takav tečaj u Europi održan u Njemačkoj.

- Sve je krenulo s tim mojim prvim udžbenikom, ozbiljno smo se počeli baviti ovom temom tako da možemo reći da smo svojevrsni pioniri u tome području ne samo kod nas, već i u svijetu – ističe dr. Maslovara.

Pročitano 283 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija