NAJNOVIJE
Započela realizacija projekta SINERGY

U Sportskim objektima Vukovar, 15. srpnja započela je realizacija projekta „Sport Facilities Green Energy“ ili SINERGY.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 12:58)
U Vukovaru ukrao neregistrirani motocikl, policija traga za počiniteljem

U vremenu od 19. do 23. srpnja iz pomoćnog objekta nenastanjene obiteljske kuće 46-godišnjaka u Vukovaru otuđen je neregistrirani motocikl, čime je 46-godišnjem vlasniku počinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 11:00)
Oštetio tuđi automobil u Vukovaru

Postupajući po dojavi građanke o oštećenju automobila u Vukovaru, zaprimljene u 10,47 sati 23. srpnja, policijski službenici PP Vukovar žurno su poduzeli mjere traganja za počiniteljem te u 14,30 sati uhitili 29-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:58)
U trgovačkom centru ukrala torbicu 71-godišnjakinji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krađa.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:55)
Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva

Iz Osječko-baranjske županija  priopćeno je da iz godine u godinu bilježe pozitivne rezultate u različitim gospodarskim granama, a dio tih pokazatelja iznio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na konferenciji za medije. 

- U protekle četiri godine, dakle od 2020. godine, gospodarstvo na području Osječko-baranjske županije bilježi stalni rast, pa smo tako, unatoč nekim otegotim okolnostima, ali i zahvaljujući poticajima i mjerama koje smo osmislili u suradnji s našim poduzetnicima i obrtnicima, stvorili pozitivnu gospodarsku klimu, koja je rezultirala dolaskom investitora na naše područje i još snažnijim rastom obrtništva i poduzetništva. Pri tome valja naglasiti kako su ukupni prihodi tijekom 2023. godine iznosili 5,54 milijarde eura, što je 63% više u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Uspoređujući 2022. i 2021. godinu rast je iznosio 31%, dakle prošlogodišnji je rast dvostruko veći od promatranog razdoblja 2022./2021. godine – kazao je Lukić.

Kad je riječ o uvozu, odnosno izvozu, prošle godine je 12 županija zabilježilo veći izvoz od uvoza, pri čemu je Osječko-baranjska županija među prvih pet najboljih, naveo je Lukić.

– Ukupni prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili su 1,62 milijarde eura, uvoz roba i usluga 762 milijuna eura, a pozitivan trgovački saldo 300 milijuna eura. Ono što posebno raduje je rast broja poduzetnika i obrta, naime, financijsko izvješće za 2023. godinu predalo je 6.609 poduzetnika, što je 188 više nego 2022. godine, a na dan 30. lipnja 2024. godine aktivno je 6.506 obrta, odnosno 629 više nego prošle godine. Što se tiče zaposlenosti, mi smo periodično izvještavali i koristili svaku prigodu pokazati rezultate i reći kako zaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji raste. 2021. godine smo prešli onu brojku od 90.000 zaposlenih, a nju nismo imali od 2010. godine, dok je krajem lipnja ove godine na području naše županije zaposleno 94.676 osoba, odnosno 2.129 osoba više nego u svibnju 2023. godine. Putem javnih poziva za poticanje poduzetništva nastojimo potaknuti gospodarske aktivnosti, a u suradnji s poduzetnicima i obrtnicima, ali i svima onima koji imaju dobre ideje, nastojimo osmisliti različite mjere podrške. Tako nudimo potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, potpore za informiranje, obrazovanje i obrazovne aktivnosti, potpore za promotivne aktivnosti i potpore za savjetovanje i mentoriranje poduzetništva, a za navedeno je u proračunu osigurana 361.000,00 eura – istaknuo je Lukić.

Osječko-baranjska županija u suradnji s HBOR-om nudi dva programa kreditiranja, poduzetništvo mladih žena i početnika s kreditnim potencijalom od 53 milijuna eura i investicije privatnog sektora s potencijalom od 17 milijuna eura. Subvencija kamate iz proračuna Županije ide do 2 postotna poena i odobrene su subvencije za 73 poduzetnička kredita ukupne vrijednosti 12 milijuna eura.

- Sve naše aktivnosti, ne samo u gospodarstvu, nego i u ostalim sferama će biti s posebnim fokusom na mlade koje želimo staviti u centar svojih promišljanja iz razloga što im želimo osigurati poticajno okruženje za ostanak i stvaranje budućnosti na našem području. Vođeni tom mišlju smo i osmisli projekte poput najbolje poduzetničke ideje, besplatnog mentoriranja i savjetovanja poduzetnika početnika i mladih poduzetnika te besplatne seminare u okviru poduzetničkog obzora. U svim poduzetničkim javnim pozivima Županije uvjet za sudjelovanje su tri mjeseca poslovanja – naglasio je Lukić.

Zaključno je izvijestio kako gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja. Dodao je kako je najbolji pokazatelj uspjeha dolazak sve većeg broja investitora, poput primjerice američke tvrtke Jabil za koju je bilo potrebno osigurati dodatan stručni kadar. Osječko-baranjska županija je u suradnji s osječkim Sveučilištem, ali i srednjim školama kojima je osnivač organizirala prekvalifikacije radnika kako bi mogli konkurirati na tržištu rada. Spomenuo je uspješan županijski projekt „Stvorimo dom u Osječko-baranjskoj županiji“ kojim se, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, sufinancira kamatna stopa na stambene kredite. Na taj je način kupljeno više od 600 kuća i stanova, a kako je napomenuo Lukić projekt će iduće godine obuhvaćati i izgradnju kuća. Inače, Osječko-baranjska županija u lipnju je donijela i rekordan proračun od 293 milijuna eura, a Lukić je naglasio kako će ta županija nastaviti provoditi uspješne i poticajne projekte na dobrobit svih njezinih stanovnika.

 

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:42)
Ubijen pas u Mirkovcima, policija traga za počiniteljem

Nakon provedenog očevida u Mirkovcima, policija je utvrdila da je nepoznati počinitelj usmrtio psa u vlasništvu 71-godišnjakinje.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:34)
HKGD "Dunav" Vukovar na folklornom natjecanju u turskoj Bursi

Folklorni ansambl Hrvatskog kulturno-glazbenog društva „Dunav“ Vukovar, sudjelovao je na 36.međunarodnom natjecanju folklornih plesova Zlatni Karagoz održanom u turskoj Bursi i to kao jedini predstavnik Republike Hrvatske. Na ovoj je smotri sudjelovalo 25 zemalja.

(Srijeda, 24 Srpanj 2024 10:30)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111

Mjesto koje ujedinjuje: 75 godina Gradskog muzeja Vukovar

  • Subota, Ožu 25 2023
  • Piše: 
Na kraju svečanosti zabilježena je zajednička fotografija svih sudionika ispred dvorca Eltz Na kraju svečanosti zabilježena je zajednička fotografija svih sudionika ispred dvorca Eltz Foto: HRV/Žana Kunji

Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 75 godina od otvaranja svog prvog stalnog postava 1948. godine u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada. Akt o utemeljenju donesen je 1946. godine donacijom dr. Antuna Bauera, a od tada je muzej prošao nekoliko značajnih razdoblja od kojih se izdvaja razdoblje ratnih razaranja i progonstva te povratak i obnova muzeja. Osim obilježavanja značajne godišnjice rada muzeja, dugogodišnja ravnateljica Ružica Marić proslavila je i svoj skori odlazak u mirovinu.

Svojim dolaskom svečanost su upriličili mnogobrojni gosti i suradnici među kojima je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana vukovarsko - srijemskog Franjo Orešković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te brojni drugi predstavnici državnih, gradskih i županijskih tijela i institucija. Obljetnica rada muzeja upriličena je svečanim programom tijekom kojega je otvorena i multimedijalna izložba "Prvih 75 godina - Gradskog muzeja Vukovar, ljudi u službi čuvanja kulturne baštine Vukovara" koja prikazuje izdvojene fotografije i najznačajnije trenutke muzeja.

MUZEJ 1 ŽK

VELIKI USPJEH

Dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je važnost muzeja u razvoju kulturnog života grada te dodala kako je ponosna na sve što se uspjelo ostvariti prethodnih godina.

- Ovo je velika godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je kroz svo to vrijeme, od svoga osnutka, prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Tijekom ratnih razaranja bio je razrušen, zbirke su bile otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Lijepe naše u progonstvu. Ipak, sve je prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe, a to dokazuje i nagrada koju smo dobili 2016. godine. Muzej je tada nagrađen jer je izgradio svoj svijet i život u zajednici i koji je zajednicu uključio u svoj rad. Ta zajednica širi se Hrvatskom, ali i Europom - ističe Marić te dodaje kako je zajedništvo ključ rada i uspjeha.

MUZEJ 5 ŽK

OBULJEN KORŽINEK: "MUZEJ JE SIMBOL STRADANJA I VJERE"

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na važnost i značaj muzeja za cijelu Hrvatsku, ali i na vrijednu kulturnu baštinu ovoga kraja.

- Ovaj muzej je simbol puno toga, a u prvom redu je simbol stradanja u Domovinskom ratu, ali i simbol vjere da se može vratiti život i obnoviti ono što je uništeno. Kolege muzealci, stručnjaci, Ruža Marić, ali i svi građani, koji su vjerovali da će se vratiti i kada su se vratili počeli se ovdje okupljati, doprinijeli su da muzej bude sjedište života, kulture i baštine i jedna od onih institucija koja Vukovar čini posebnim - istaknula je Obuljen Koržinek te dodala kako je muzej u trenutku kada ga nije bilo pokazao da je mjesto povezivanja, točka nade i vjere koja je okupila hrvatske i svjetske muzealce.

- Muzej je sve okupljao sa vjerom da kada se vratimo ćemo obnoviti muzej. To je na ponos svima koji su sudjelovali u obnovi, a obnova muzeja u Vukovaru i Iloku te izgradnja muzeja na Vučedolu najveći je poslijeratni projekt obnove kulturne baštine koji smo poduzeli i sretna sam što muzealci iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar i svjedoče koliko nam je ovaj muzej važan - rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je i važnost povezivanja Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture te naglasila kako se trude da djeca koja dolaze u Vukovar posjete oba muzeja i bolje shvate zašto su naši tadašnji neprijatelji toliko željeli sve uništiti i zatrijeti.

SIMBOL ŽUPANIJE, ALI I HRVATSKE

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik vukovarsko - srijemskog župana Franjo Orešković te se zahvalio djelatnicima na radu i trudu.
- Ovo je jedan od najistaknutijih simbola Vukovara, naše županije, ali i cijele Hrvatske. To nije došlo preko noći, bilo je uspona i padova, teških i bolnih trenutaka, ali zahvaljujući vama uzdigao se kao feniks iz pepela - rekao je Orešković te posebno istaknuo rad ravnateljice Marić. U ime županije zahvalio joj se za predani rad te joj poželio sretno umirovljenje.

MUZEJ 2 ŽK

PENAVA: "NA OVOM MJESTU MOŽETE UPOZNATI VUKOVAR"

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je izrazito ponosan na rad muzeja od njegova osnutka do danas.
- Ovdje je pohranjeno sve ono što Vukovar jest. Trudimo se to dokazati i u praksi, pa tako svakom novom građaninu Vukovara, uz pozdrave i dobrodošlicu, poklanjamo i ulaznice za muzej jer je tu satkana povijest grada u mjeri u kojoj je to mogla biti. Iako smo osiromašeni u pogledu povijesti prije osvajanja Turaka, sve ono poslije je na vrhunskoj razini. Ovaj muzej je duša Vukovara i svatko tko želi upoznati grad to može učiniti ovdje. Nakon što je bio razoren, uslijedio je povratak i obnova, a suradnjom svih razina vlasti došlo je do izgradnje reprezentativnog muzeja s modernim postavima. Danas smo se okupili da odamo priznanje dugom radu muzeja, ali i svim djelatnicima koji su uložili sebe u najtežim vremenima - rekao je Penava.

MARIĆ NOVA SAVJETNICA ZA KULTURU GRADA VUKOVARA

Ovu obljetnicu značajnom čini i skori odlazak u mirovinu dugogodišnje ravnateljice Ružice Marić koja je u muzeju provela 44 godine, od toga 30 na mjestu ravnateljice. U svom oproštajnom govoru, pred dupke punom dvoranom Paviljona II, zahvalila se svojim prethodnicima, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija, Vukovarsko - srijemskoj županiji, svom osnivaču Gradu Vukovaru te svima koji su bili sudionici na obnovi, čuvanju i prezentiranju kulturne baštine grada. Istaknula je sve važne trenutke u svojoj karijeri, od početka rada 1979. godine na mjestu kustosice, do ratnih zbivanja, progonstva, preuzimanja muzeja, povratka u grad te zatim uzdizanja i obnove. Brojni gosti uručili su joj zahvalnice i poklone, a gradonačelnik Penava uručio joj je Odluku o imenovanju na mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Vukovaru.

- Čin umirovljenja Ružice Marić je kraj jednog dijela profesionalne karijere, a dalje nastavljamo zajedno pomagati generacijama koje dolaze. Ravnateljica je osoba koja na razini Hrvatske i Vukovara predstavlja instituciju, a svoj život utkala je u muzejske zgrade, prostor i ambijent te će biti teško nadoknaditi njezin odlazak u tom smislu - rekao je Penava te izrazio zadovoljstvo budućom suradnjom s Ružicom Marić kako bi se Vukovar i dalje razvijao i postajao sve bogatije kulturno središte.

MUZEJ 3 ŽK

Nakon prigodnih obraćanja, scensko - glazbenog programa te osvrta na 75 godina djelovanja muzeja, okupljenima se obratila i nova ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović koja je Ružici Marić čestitala na dugogodišnjem radu te joj se zahvalila za sve što je ostavila u nasljeđe. Na kraju svečanosti zabilježena je i zajednička fotografija svih sudionika u perivoju dvorca Eltz. 

Pročitano 601 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija