NAJNOVIJE
Unatoč lošem vremenu, 16. Vukovarski etno sajam nastavljen Oktoberfestom i Okusima Hrvatske

Članovi Udruge Njemaca i Austrijanaca i Lionsa klub Vukovar s gostima iz Mađarske, Srbije, Češke, Bosne i Hercegovine i naše zemlje, organizirali su u okviru 16.Vukovarskog etno sajma šesti po redu  Vukovar Oktoberfest. Zbog kiše je prebačen u dvoranu OŠ Dragutin Tadijanović gdje je održan bogat klulturno-umejtnički program i degustacija piva.

(Subota, 23 Rujan 2023 17:28)
U Vukovaru održan Hod za MS

Članovi Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije povodom Nacionalnog dana multiple skleroze 26. rujna i 20 godina rada i postojanja društva organizirali su u Vukovaru akciju pod nazivom Hod za MS, kako bi senzibilizirali javnost za ovu bolest i pomogli sprječavanju diskriminacije oboljelih. Akcijom koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i uz financijsku pomoć Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara ujedno je pružena podrška osobama s multiplom sklerozom.

(Subota, 23 Rujan 2023 16:47)
Odjel pedijatrije vukovarske bolnice slavi 60.rođendan

Povodom 60.godišnjice osnutka Odjela pedijatrije u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr.Juraj Njavro” Vukovar održan je stručni skup Hrvatskog pedijatrijskog društva – Ogranak Osijek.

(Subota, 23 Rujan 2023 11:30)
Domovinski pokret: Kod SDSS-a ne postoji afrička svinjska kuga

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, točnije u mjestu Pačetin, prevrnuo se jučer kamion sa svinjama. Ta vijest odjeknula je u medijima, a iz Domovinskog pokreta Vukovarsko-srijemske županije osvrnuli su se na taj događaj objavom na svojim društvenim mrežama te su ukazali na niz nelogičnosti u tom slučaju, ali i općenito u svemu vezanom uz afričku svinjsku kugu.

(Subota, 23 Rujan 2023 10:24)
Sportski dnevnik, 22.9.2023.

Sportski dnevnik, 22.9.2023.

Prva utakmica 9. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige igra se danas u Osijeku gdje će Osijek ugostiti Varaždin. U SuperSport Prvoj nogometnoj ligi Vukovar 1991 odlazi u Zmijavce dok će Cibalija ugostiti Zrinski Osječko. Nogometaši Sloge iz Borova pobjednici su Kupa Nogometnog središta Vukovar. Više o tome poslušajte u Sportskom dnevniku.

(Petak, 22 Rujan 2023 17:40)
U Vukovaru obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Županijskoga tima Vukovarsko-srijemske županije za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji nakon održanoga sastanka kojim je obilježen ovaj dan i u Vukovaru, poslali su priopćenje za javnost u kojem navode:

(Petak, 22 Rujan 2023 16:48)
Obilježena 32. godišnjica sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Svinjarevaca

U Svinjarevcima je obilježena 32. godišnjica teških stradanja branitelja i civila u Domovinskome ratu.

(Petak, 22 Rujan 2023 16:05)

Mjesto koje ujedinjuje: 75 godina Gradskog muzeja Vukovar

Na kraju svečanosti zabilježena je zajednička fotografija svih sudionika ispred dvorca Eltz Na kraju svečanosti zabilježena je zajednička fotografija svih sudionika ispred dvorca Eltz Foto: HRV/Žana Kunji

Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 75 godina od otvaranja svog prvog stalnog postava 1948. godine u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada. Akt o utemeljenju donesen je 1946. godine donacijom dr. Antuna Bauera, a od tada je muzej prošao nekoliko značajnih razdoblja od kojih se izdvaja razdoblje ratnih razaranja i progonstva te povratak i obnova muzeja. Osim obilježavanja značajne godišnjice rada muzeja, dugogodišnja ravnateljica Ružica Marić proslavila je i svoj skori odlazak u mirovinu.

Svojim dolaskom svečanost su upriličili mnogobrojni gosti i suradnici među kojima je bila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik župana vukovarsko - srijemskog Franjo Orešković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te brojni drugi predstavnici državnih, gradskih i županijskih tijela i institucija. Obljetnica rada muzeja upriličena je svečanim programom tijekom kojega je otvorena i multimedijalna izložba "Prvih 75 godina - Gradskog muzeja Vukovar, ljudi u službi čuvanja kulturne baštine Vukovara" koja prikazuje izdvojene fotografije i najznačajnije trenutke muzeja.

MUZEJ 1 ŽK

VELIKI USPJEH

Dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je važnost muzeja u razvoju kulturnog života grada te dodala kako je ponosna na sve što se uspjelo ostvariti prethodnih godina.

- Ovo je velika godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je kroz svo to vrijeme, od svoga osnutka, prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Tijekom ratnih razaranja bio je razrušen, zbirke su bile otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Lijepe naše u progonstvu. Ipak, sve je prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe, a to dokazuje i nagrada koju smo dobili 2016. godine. Muzej je tada nagrađen jer je izgradio svoj svijet i život u zajednici i koji je zajednicu uključio u svoj rad. Ta zajednica širi se Hrvatskom, ali i Europom - ističe Marić te dodaje kako je zajedništvo ključ rada i uspjeha.

MUZEJ 5 ŽK

OBULJEN KORŽINEK: "MUZEJ JE SIMBOL STRADANJA I VJERE"

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na važnost i značaj muzeja za cijelu Hrvatsku, ali i na vrijednu kulturnu baštinu ovoga kraja.

- Ovaj muzej je simbol puno toga, a u prvom redu je simbol stradanja u Domovinskom ratu, ali i simbol vjere da se može vratiti život i obnoviti ono što je uništeno. Kolege muzealci, stručnjaci, Ruža Marić, ali i svi građani, koji su vjerovali da će se vratiti i kada su se vratili počeli se ovdje okupljati, doprinijeli su da muzej bude sjedište života, kulture i baštine i jedna od onih institucija koja Vukovar čini posebnim - istaknula je Obuljen Koržinek te dodala kako je muzej u trenutku kada ga nije bilo pokazao da je mjesto povezivanja, točka nade i vjere koja je okupila hrvatske i svjetske muzealce.

- Muzej je sve okupljao sa vjerom da kada se vratimo ćemo obnoviti muzej. To je na ponos svima koji su sudjelovali u obnovi, a obnova muzeja u Vukovaru i Iloku te izgradnja muzeja na Vučedolu najveći je poslijeratni projekt obnove kulturne baštine koji smo poduzeli i sretna sam što muzealci iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar i svjedoče koliko nam je ovaj muzej važan - rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je i važnost povezivanja Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture te naglasila kako se trude da djeca koja dolaze u Vukovar posjete oba muzeja i bolje shvate zašto su naši tadašnji neprijatelji toliko željeli sve uništiti i zatrijeti.

SIMBOL ŽUPANIJE, ALI I HRVATSKE

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik vukovarsko - srijemskog župana Franjo Orešković te se zahvalio djelatnicima na radu i trudu.
- Ovo je jedan od najistaknutijih simbola Vukovara, naše županije, ali i cijele Hrvatske. To nije došlo preko noći, bilo je uspona i padova, teških i bolnih trenutaka, ali zahvaljujući vama uzdigao se kao feniks iz pepela - rekao je Orešković te posebno istaknuo rad ravnateljice Marić. U ime županije zahvalio joj se za predani rad te joj poželio sretno umirovljenje.

MUZEJ 2 ŽK

PENAVA: "NA OVOM MJESTU MOŽETE UPOZNATI VUKOVAR"

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako je izrazito ponosan na rad muzeja od njegova osnutka do danas.
- Ovdje je pohranjeno sve ono što Vukovar jest. Trudimo se to dokazati i u praksi, pa tako svakom novom građaninu Vukovara, uz pozdrave i dobrodošlicu, poklanjamo i ulaznice za muzej jer je tu satkana povijest grada u mjeri u kojoj je to mogla biti. Iako smo osiromašeni u pogledu povijesti prije osvajanja Turaka, sve ono poslije je na vrhunskoj razini. Ovaj muzej je duša Vukovara i svatko tko želi upoznati grad to može učiniti ovdje. Nakon što je bio razoren, uslijedio je povratak i obnova, a suradnjom svih razina vlasti došlo je do izgradnje reprezentativnog muzeja s modernim postavima. Danas smo se okupili da odamo priznanje dugom radu muzeja, ali i svim djelatnicima koji su uložili sebe u najtežim vremenima - rekao je Penava.

MARIĆ NOVA SAVJETNICA ZA KULTURU GRADA VUKOVARA

Ovu obljetnicu značajnom čini i skori odlazak u mirovinu dugogodišnje ravnateljice Ružice Marić koja je u muzeju provela 44 godine, od toga 30 na mjestu ravnateljice. U svom oproštajnom govoru, pred dupke punom dvoranom Paviljona II, zahvalila se svojim prethodnicima, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija, Vukovarsko - srijemskoj županiji, svom osnivaču Gradu Vukovaru te svima koji su bili sudionici na obnovi, čuvanju i prezentiranju kulturne baštine grada. Istaknula je sve važne trenutke u svojoj karijeri, od početka rada 1979. godine na mjestu kustosice, do ratnih zbivanja, progonstva, preuzimanja muzeja, povratka u grad te zatim uzdizanja i obnove. Brojni gosti uručili su joj zahvalnice i poklone, a gradonačelnik Penava uručio joj je Odluku o imenovanju na mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Vukovaru.

- Čin umirovljenja Ružice Marić je kraj jednog dijela profesionalne karijere, a dalje nastavljamo zajedno pomagati generacijama koje dolaze. Ravnateljica je osoba koja na razini Hrvatske i Vukovara predstavlja instituciju, a svoj život utkala je u muzejske zgrade, prostor i ambijent te će biti teško nadoknaditi njezin odlazak u tom smislu - rekao je Penava te izrazio zadovoljstvo budućom suradnjom s Ružicom Marić kako bi se Vukovar i dalje razvijao i postajao sve bogatije kulturno središte.

MUZEJ 3 ŽK

Nakon prigodnih obraćanja, scensko - glazbenog programa te osvrta na 75 godina djelovanja muzeja, okupljenima se obratila i nova ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović koja je Ružici Marić čestitala na dugogodišnjem radu te joj se zahvalila za sve što je ostavila u nasljeđe. Na kraju svečanosti zabilježena je i zajednička fotografija svih sudionika u perivoju dvorca Eltz. 

Pročitano 387 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija