NAJNOVIJE
Policija stavila pod nadzor muškarca iz Tordinaca koji je prijetio i bacio opasne zapaljive predmete

Nakon višesatnog pregovaranja, 57-godišnjak iz Tordinaca koji je jučer prijetio i bacio opasne zapaljive predmete, mirno se predao policijskim službenicima u 15,15 sati te je nakon toga prevezen u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 08:38)
VELIKI POŽAR U OSIJEKU, u pogonu tvrtke zapalila se uskladištena plastika: Ne izlazite van, zatvorite prozore

U srijedu poslije ponoći u pogonu osječke tvrtke "Drava international", kod prigradskog naselja Brijest, došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru čija je površina procijenjena na više tisuća kvadratnih metara, a visina uskladištenih bala plastike je oko pet metara. Stožer civilne zaštite Grada Osijeka izvijestio je kako požar pokušavaju lokalizirati sve raspoložive profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, a zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin za Hinu je izjavio kako požar nije pod kontrolom te kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći, a od tada su na terenu i bageri gradskih tvrtki koji pokušavaju napraviti koridor i spriječiti širenje požara. Vulin je pozvao je građane da, zbog velikih količina dima i plina, zatvore prozore i ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja.

(Srijeda, 04 Listopad 2023 06:41)
Jedna od najdužih ulica u Čapljini dobila ime „Vukovarska ulica“
Jedna od najdužih ulica u Čapljini dobila je ime „Vukovarska ulica“.  Tim povodom Grad Vukovar posjetio je Pero Previšić, gradski vijećnik Grada Čapljine. Na radnome  sastanku s gradonačelnikom Ivanom Penavom i njegovim suradnicima riječi je bilo i o potpisivanju povelje prijateljstva te smjerovima buduće suradnje. 
(Utorak, 03 Listopad 2023 14:40)
I dalje se traži nestali 20-godišnjak iz Andrijaševaca

Mario Rukavina, 20-godišnjak iz Andrijaševaca, nestao je u petak nakon što je biciklom ušao u Srbiju na graničnom prijelazu Tovarnik -Šid.

(Utorak, 03 Listopad 2023 14:04)
Krizna situacija u Tordincima - zatvorio se u kuću i prijeti bombom?

U Tordincima su od jutros na terenu sve dežurne službe – policija, hitna medicinska pomoć i vatrogasci. Iako službenih informacija nema, osim što je policija potvrdila postupanje u tom mjestu nadomak Vinkovaca, neslužbene govore  o muškarcu koji se počevši jutros u 9 sati posvađao sa susjedima i gađao im kuću molotovljevim koktelima, a nakon toga pobjegao u svoju kuću, polio se benzinom i prijeti bombom.

(Utorak, 03 Listopad 2023 12:47)
Streljački klub "Grič 7" Vukovar '' osvojio 3 medalje i pehar u Nuštru

U Nuštru 1. listopada 2023. održano tradicionalno natjecanje povodom Dana obrane i Dana Općine Nuštar.

Streljački klub Grič 7, Vukovar se na ovom natjecanju predstavio s dvije ekipe: ekipa zračna puška, u sastavu Milica Jeremić, Jana Tetkić i Petra Budimir, te ekipa zračni pištolj, u sastavu Agata Bunarkić, Dario Kampel i Kiara Lemac. Natjecateljski duh pokazao je i trener g. Vinko Kovač koji se također natjecao.

SK Grič 7 Vukovar nije se s natjecanja vratio praznih ruku. Dario Kampel je u kategoriji ISSF zračni pištolj 10 m juniori osvojio četvrto mjesto i već popularnu nuštarsku drvenu medalju. Agata Bunarkić osvojila je drugo mjesto i srebrnu medalju u kategoriji ISSF zračni pištolj 10 m juniorke, a u istoj toj kategoriji Kiara Lemac ponovno je zasjala na najvišem postolju osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju. Ekipa zračni pištolj u Vukovar je uz medalje odnijela i ekipni pehar osvojivši drugo mjesto u izrazito jakoj konkurenciji.

Iako je ovo tek početak nove sportske sezone rezultati govore kako od ovog vukovarskog kluba u budućnosti zasigurno možemo očekivati mnogo ovakvih i još boljih rezultata.

(Utorak, 03 Listopad 2023 12:07)
Bršadin se odvojio na prvenstvenoj ljestvici

Rezultati 5. kola 2. Županijske nogometne lige Nogometnog središta Vukovar:

Rusin – Lovas 4:3 ( 0:1 Ivan Gelemanović 14', 1:1 Matej Homa 22', 2:1 Danijel Kuzmanović 26', 3:1 Tomislav Alilović 75', 3:2 Filip Frančišković 77', 3:3 Andrija Pole 80', 4:3 Zdenko Drmić 85')

Hajduk (B) – Bršadin 0:2 ( 0:1 Danilo Kovačević 13', 0:2 Vitomir Vuletić 42')

Hajduk (T) – Sremac 2:2 (1:0 Domagoj Jurić 6', 1:1 Krešimir Majstorović 46' KU, 1:2 Ivan Vidaković 61', 2:2 Mijo Bolotin 90' + 1' AG)

Sloga (P) – Dunav 0:1 (0:1 Domagoj Komadina 73')

Poredak:

1. Bršadin 15

2. Hajduk (B) 8

3. Hajduk (T) 8

4. Lovas 7

5. Rusin 6

6. Dunav 6

7. Sloga (P) 3

8. Sremac 3

Raspored 6. kola: Lovas – Dunav, Sremac – Sloga (P), Bršadin – Hajduk (T), Rusin – Hajduk (B)

(Utorak, 03 Listopad 2023 12:02)

Sve više neprimjerenih ponašanja roditelja prema učiteljima i nastavnicima

Više od 93 posto učitelja susrelo se s neprimjerenim ponašanjem roditelja svojih učenika, a 40 posto učitelja susrelo se s pritiscima roditelja za povećanjem ocjene, pokazala je anketa u kojoj je sudjelovalo 2811 učitelja i nastavnika hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Anketa provedena online dio je projekta Puls škole koji su zajedno pokrenuli tim znanstvenika s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izdavač udžbenika Profill Klett uz podršku Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ).

Istraživanje je, uz ostalo, pokazalo da se 93,5 ispitanika susrelo s barem jednim neprimjerenim ponašanjem ili postupkom roditelja svojih učenika u posljednjih 12 mjeseci.

U istom razdoblju učitelji i nastavnici u prosjeku su doživjeli gotovo devet različitih oblika neprimjerenog ponašanja ili postupaka roditelja prema učiteljima, odnosno nastavnicima ili u odnosu prema školskim obvezama djeteta.

Nasilno, fizičko ili verbalno, ponašanje roditelja doživjelo je 29,7 posto učitelja i nastavnika, a 85 posto ispitanika takve situacije smatra najvećim problemom u odnosu s roditeljima.

Pritiske za povećanje ocjene doživjelo je 40 posto učitelja, čak 72 posto njih susrelo se s roditeljima koji su radili neprimjereno velik pritisak na dijete zbog ocjena, a 52,4 posto s roditeljima koji očekuju da im učitelji budu stalno dostupni.

Čak 80,3 posto ispitanika susrelo se s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja od djeteta, a 74,2 posto s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja od učitelja i nastavnika.

Osim toga, 71,9 posto anketiranih susrelo se s roditeljima koji ispunjavaju školske obveze umjesto djece, 77,1 posto njih susrelo se s roditeljima koji ne pokazuju interes za obrazovanje svoje djece, a 54,8 posto s roditeljima koji ne dolaze u školu i ne odazivaju se na njihove pozive.

Kada je riječ o edukaciji o odnosu s roditeljima, 68 posto ispitanika tvrdi da tijekom obrazovanja o tome nisu bili educirani, a 41,3 posto njih nikad nije primilo bilo kakvu edukaciju o odnosima s roditeljima.

Osvrnuvši se na dobivene rezultate, voditelj istraživanja Dragan Bagić napomenuo je da je škola složen sustav u kojem postoje brojni društveni odnosi, od kojih su neki striktno regulirani, dok za neke ne postoje norme ponašanja ili su se s vremenom izgubile.

"Ovo istraživanje pokazuje da je odnos roditelja i učitelja/nastavnika upravo takav odnos, koji se promijenio i danas više ne postoje jasne norme i pravila ponašanja u tom odnosu. S obzirom na to da tradicionalne norme koje su regulirale taj odnos očito više ne vrijede, potrebno je razvijati nove norme ponašanja u tom odnosu", ističe Bagić.

Predsjednica NSZSŠ-a Nada Lovrić upozorava da sve više roditelja u pratnji odvjetnika traže zaštitu prava svoje djece kada ona ne ispunjavaju ili krše svoje obveze. Često je, dodaje, riječ o potpuno neprimjerenim oblicima pritiska na nastavnike koji rijetko dobivaju potporu ravnatelja ili savjetnika, što, smatra, neminovno vodi daljnjem urušavanju obrazovnog sustava, prvenstveno na štetu učenika.

 

Pročitano 91 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija